Sağlığınız İçin Çikolata Yiyin!

15 Mart 2017 • Çikolata ve Sağlıklı YaşamSağlığınız İçin Çikolata Yiyin! için yorumlar kapalı2407

Arada bir mutlaka “Güzel olan her şey zaten zararlı!” diye söylendiğimiz oluyordur. Aslında güzel olan her şeyin zararlı olduğunu söylemek, çikolata ele alındığında yanlış olacaktır. Çünkü küçükten büyüğe hepimizin zevkle tükettiği çikolatanın aslında birçok faydası bulunuyor. Yerken içiniz bir nebze daha rahat olsun ister misiniz? O halde gelin çikolatanın faydalarını hep birlikte inceleyelim..

Kalp Sağlığınızı Korur

Yapılan son araştırmalara göre çikolata kalp sağlığımızı koruma konusunda en büyük yardımcılarımızdan biri olarak değerlendiriliyor. İsviçreli bilim adamlarının 9 yıl boyunca yaklaşık 31.000 kadınla yaptığı araştırmalar neticesinde her hafta 1 ya da 2 porsiyon bitter çikolata tüketen kadınlarda kalp krizi riskinin üçte bir oranında düştüğü gözlemleniyor.

Avustralya’da yapılan bir araştırma içinde bol miktarda sağlıklı antioksidan bulunduran çikolatanın kan basıncını düşürerek egzersizin etkisini artırdığını gösteriyor. Alzheimer ve bazı kanser türlerinden korumak için gereken antioksidan olan flavanoidler ise bir bar çikolatada bir elmanın beş katı kadar daha fazla bulunuyor.

Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Güzel haber! Diyet yapmanız, çikolatayı hayatınızdan çıkarmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Öyle ki diyet planınıza eklediğiniz bitter çikolata size kilo verme yolunuzda oldukça yardımcı… Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma bitter çikolatanın kilo almanızı sağlayan yağlı, şekerli ve tuzlu yiyeceklere olan isteğinizin azalmasına yardımcı olduğunu ortaya çıkardı. Küçük miktarda tükettiğiniz bitter çikolata diyetlerinizi tatlandırmaya yardımcı olacak ve sizi sağlıksız yiyeceklerden uzak tutacak. Daha ne isteyebilirdik ki?

Güneş Yanıklarına Karşı Korur

Londra’da yapılan bir araştırma yüksek flavanol içeriği bulunan çikolataların zararlı UV ışınları karşısında bir kalkan görevi gördüğünü ortaya koyuyor. Kakao miktarı yüksek çikolatayı, özellikle güneşten yanmış cildinize sürdüğünüzde içindeki flavonoid sayesinde cildiniz hem nemleniyor hem de iyileşiyor. Bir parça bitter çikolatanın yanı sıra yaz sıcağında C ve E vitamini yönünden zengin yiyecekler de güneşin zararlı etkilerine karşı sizi koruyacaktır.  Ancak siz yine de özellikle 11:00-16:00 arasında güneşe çıkarken 50 UVA filtreli koruyucu kreminizi sürmeyi ihmal etmeyin.

Beyninizi Güçlendirir

John Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma bitter çikolatanın özellikle felç gibi rahatsızlıklara karşı beyin hücrelerini koruduğunu ortaya koyuyor. Finlandiya’da yapılan testlerde ise çikolata tüketen erkeklerde felç riskinin %17 azaldığı saptandı.  Bununla beraber içeriğinde bulunan antioksidan ile çikolatanın hafıza sorunları konusunda da etkili olduğu açıklandı. Çikolatada bol miktarda bulunan kakaonun içeriğinde yer alan lavado etken maddesi ise Alzheimer hastalığı sürecinde yaşanan beyin hasarlarını minimuma indiriyor.

Enerjinizi Yükseltir & Stresi Azaltır

Çikolata içeriğinde bulunan flavanol sayesinde mutluluk hormonumuz olan endorfin salgılanmasını sağlıyor. Endorfin ise depresyon ve diğer psikolojik rahatsızlıkların engellenmesi açısından oldukça önemli. Bununla beraber çok stresli olduğunuz zamanlarda yediğimiz bir parça bitter çikolata stres seviyesini azaltmak konusunda da oldukça etkili. İsviçre’de yapılan bir araştırmada iki hafta boyunca her gün bir bitter çikolata barının yarısını tüketen ve gergin bir yapıya sahip olan insanlarda stres seviyelerinin düştüğünü ve bununla beraber stresin vücuda olan olumsuz etkilerinin de azaldığı gözlemlenmiş. Yani çok gergin olduğumuz anlarda bir parça çikolata yemek aslında o kadar da zararlı olmayabilir ne dersiniz?

Benzer İçerikler

Comments are closed.