Paskalya ve Çikolata

20 Nisan 2017 • Kültür ve SanatPaskalya ve Çikolata için yorumlar kapalı6376

Hristiyan tarihin en eski bayramlarından birisi olarak bilinen yenilenmenin temsilcisi Paskalya, kıştan bahara geçişin sembollerinden biri olarak her yıl Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemde kutlanıyor. İsa’nın çarmıha gerildikten 3 gün sonra yeniden dirilişinin kutlandığı, Hristiyan aleminin en önemli bayramlardan biri olan Paskalya zamanı genelde 21 Mart’ta dolunay görülmesinden sonraki ilk pazar günü olarak bilinir.  Bu nedenle tarihi değişkenlik göstermektedir.

Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da bilinen Paskalyanın sözcük kökeni İbranice’de Pesah sözcüğüne dayanır, Latince ve Yunancaya da İbraniceden geçen bu sözcük “dokunmadan geçmek” anlamına gelir.

Tüm Hristiyanların kutladığı Paskalya öncesinde beş haftalık büyük bir perhiz ile başlar ve Kutsal Hafta olarak kabul edilen son haftayı kapsar. Diriliş Günü adı verilen gün ise genelde kiliselerde düzenlenen ayinlerle beraber kişilerin birbirine çikolatadan yapılmış tavşan ve yeniden doğuşu simgelemesi nedeniyle paskalya yumurtası hediye etmesi ile kutlanır.

Peki, neden Paskalya çikolatadan yapılmış yumurtalar ile kutlanıyor?

Çikolatadan yapılmış yumurtalar ile Paskalya kutlamanın tarihi 20.yüzyılın ortalarına rastlıyor. Aslında çikolatadan yumurtanın 1800’lerde ortaya çıktığına rastlansa da ilk örnekleri bugün yediklerimizden ziyada daha sert ve bitter çikolatalardan yapılıyordu. 1905’e geldiğimizde ise sütlü çikolatadan yapılmış yumurtaları görmeye başladık.

Çikolatadan yapılmış tavşanlar ve yumurtalar ile Paskalya kutlamanın nedeni ise yüzyıllar boyu birçok antik kültürde yumurtanın yeni bir yaşamı temsil etmesi ile ilgili. Pagan döneminden beri yumurtanın kötü ruhları uzaklaştırdığına inanılırken aynı anda uzun ve soğuk bir kıştan sonra baharla beraber yenilenmeyi de sembolize ediyor. Paskalyanın bir diğer popüler sembolü olan tavşan ise doğurganlığı ve verimliliği temsil ediyor.

Paskalya yumurtalarını süslemek ise Orta Çağ’dan bu yana devam eden bir gelenek. Boyama ya da diğer dekorasyon malzemeleri ile süslenen çikolatadan yumurtalar için düzenlenen yarışmalar ise özellikle Büyük Perhiz sonrası çocukları mutlu edip, neşelendirmenin en iyi yollarından biri olarak benimseniyor.

Paskalya yumurtaların dekorasyonu ise ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Örneğin; Yunanistan’da İsa’nın kanını simgelemesi açısından parlak kırmızıya boyanan yumurtalar, Avusturya’da minik bitkilerle birleştirilip kaynatılarak bitkinin şeklinin yumurtaya çıkması sağlanıyor. Almanya’da yeşile boyanırken, Polonya’da ise renkleri gümüş ya da altın oluyor. 17.yy’dan beri ise Paskalya sadece gerçek yumurtalar yerine çikolatadan yumurtalarla kutlanmaya başlıyor. Almanya ve Fransa’da yapılmaya başlayan çikolatadan yumurtalarda kavrulmuş kakao çekirdeği kullandığı için ilk çikolatadan yumurtalar bugün yapılanların aksine sert ve katı halde. Almanya ve Fransa’dan sonra tüm Avrupa’ya yayılan çikolata yumurtalar; çikolata yapımının da gelişmesiyle günümüzdeki sütlü çikolata halini alarak Paskalya’nın en vazgeçilmez hediyelerinden birisi haline geliyor, 1960’larda ise ünü tüm dünyaya yayılıyor. Çikolatadan yumurtalar ve tavşanlar günümüzde hala popülerliğini koruyor.

Benzer İçerikler

Comments are closed.