Hamilelikte Çikolata

22 Ağustos 2017 • Çikolata ve Sağlıklı YaşamHamilelikte Çikolata için yorumlar kapalı3299

İtiraf edelim ki, 7’den 70’e herkesin vazgeçmekte zorlandığı ve tutkuyla bağlandığı bir lezzet; çikolata.

Her ne kadar çikolatayı sevmek için bir nedene ihtiyacımız olmasa da, içerisindeki etken maddelerin vücutta salgıladığı seratonin hormonu sayesinde çikolataya karşı olan tutkumuzun perçinlendiği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

Peki kimsenin kolay kolay geri çeviremediği çikolata, anne adayları için gerçekten de vazgeçilmesi gereken bir lezzet mi? Gebelik sürecinde çikolata tüketiminin sınırı ne olmalı? İşte birçok anne adayının o çok sevdiği çikolataya dair bilmesi gerekenler…

Öncelikle kendi sağlığınız ve elbette ki bebeğinizin gelişimi için doktorlarınızla birlikte planlamanız gereken adımların en başında beslenme geliyor. Daha önce hiç sevmediğiniz ya da yemekten hoşlanmadığınız bir yiyeceği yararlı olduğu için yemek zorunda kalabileceğiniz gibi, büyük bir iştahla tükettiğiniz yiyeceklerden de hamilelik sürecinde uzak durmanız gerekebilir. Peki listenin neredeyse en başında yer alan çikolata tüketimine dair yapılan araştırmalar ne söylüyor?

Johns Hopkins Üniversitesi ve Yale Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, gebelikte çikolata tüketimi, ne anne adayları için ne de bebek için korkulduğu gibi negatif bir sonuç doğurmuyor. Aksine, miktarında tüketilen çikolata, seratonin hormonunun salgılanmasını sağlayarak hamilelik stresini azaltıyor; mutluluk molekülü olarak bilinen feniletilamin salınımını arttırarak bebeğinizin daha anne karnındayken daha huzurlu ve mutlu bir süreç geçirmesini sağlıyor. Bununla birlikte çikolatayla birlikte vücuda alınan ve hücrelerin korunup yenilenmesini sağlayan antioksidanlar; hamile kadınların bağışıklık sistemlerini iyileştirerek vücudu zararlı maddelere karşı güçlendiriyor; kan pıhtılaşmasını önleyerek kalp rahatsızlıklarının ve hamilelik zehirlenmesinin riskini azaltarak preeklampsi hastalığının önlenmesinde yardımcı oluyor.

Gebelikte Bitter Çikolata Seçimi

Her ne kadar çikolata tüketiminin hamilelik boyunca anne adayları için faydaları bulunsa da tüketilmesi gereken çikolata miktarı ve türü hamilelikte gözetilmesi gereken detaylar arasında yer alıyor. Özellikle kakao oranı yüksek bitter çikolata ve türevleri, içeriğindeki yüksek flavonoid sayesinde vücuttan zehirli atıkların atılmasını sağlaması ve kan basıncını düşürerek damar sağlığını koruması sebebiyle, hamilelikte öncelikli olarak tercih edilmesi gereken çikolata türü. Kakaonun yanı sıra, kimi çikolatalarda bulunan şeker ve koruyucu maddeler sebebiyle anne adaylarının tüketecekleri çikolata miktarını ise doktorlarına danışarak karar vermesi gebelik sürecinde yapılabilecek en doğru şey. Bununla birlikte her şeyin fazlasının zarar olduğunu düşünerek, içerisinde kafein bulunan bu tatlı atıştırmalığın tüketiminde de özellikle hamile kadınların aşırıya kaçmaması gerektiğini hatırlatmak gerek.

Benzer İçerikler

Comments are closed.