Soğuk Algınlığını Bitter Çikolata İle Yenin!

8 Şubat 2018 • Çikolata Kütüphanesi, Çikolata ve Sağlıklı YaşamSoğuk Algınlığını Bitter Çikolata İle Yenin! için yorumlar kapalı7172

Soğuk havaların başlamasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığına dayalı öksürük, boğaz ağrısı, ateş veya baş ağrısı gibi kış hastalıkları da etkisini göstermeye başladı.

Neyse ki bu yorucu hastalıklarla baş etmenin hem doğal hem de lezzetli bir yolu var: Bitter Çikolata!

Bağışıklık Sistemi ve Stres

Kış hastalıklarından korunmanın en etkili yolu şüphesiz ki güçlü bir bağışıklık sistemi ve vücut direncine sahip olmak. Bu alanda yapılan birçok araştırma ise bitter çikolatanın hücresel yapıda bağışıklık sistemini güçlendiren içeriği sebebiyle en güçlü destekçilerden biri olduğunu gösteriyor. Vücut enerjisini arttıran magnezyum, çinko, demir, kalsiyum ve B vitaminlerinin yanı sıra içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bitter çikolata, enfeksiyonların en azılı düşmanı olarak da tanımlanıyor.

Lezzetiyle herkesi büyüleyen ve mutluluk veren çikolatanın bir diğer faydası da stresi azaltarak daha dinç kalmanızı sağlaması. Ne yazık ki stres, çoğumuzun hayatının büyük bir parçası ve vücut direncinin en büyük düşmanı. Uzmanlar, stresli kişilerin soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlara karşı daha korunmasız olduğunu söylerken, yine bitter çikolatayı basit ve lezzetli bir ilaç, stresle mücadelede etkin bir gıda olarak işaret ediyor. En güçlü antioksidan depolarından kakaonun yoğun bir biçimde bulunduğu bitter çikolata, stres seviyenizi düşürerek vücut direncinizi arttırmanızı sağlıyor. Bir parça bitter çikolata yediğinizde vücuda giren, doğal bir antioksidan maddesi olan Resveratrol mutluluk hormonunun daha fazla salgılanması sağlanırken, bir diğer antioksidan Flavonoid ise  zihinsel performansınızı arttıran hormonları tetikliyor ve kalp sağlığınıza katkı sağlayarak vücut direncinizi arttırıyor.

Öksürük

Bitter çikolata, grip ve soğuk algınlığı belirtileri içinde en çok öksürüğe karşı etkili. Kakao oranı yüksek olan bitter çikolataların içinde bulunan teobromin adlı madde kronikleşmiş öksürüklere karşı doğal bir silah. Sadece kış aylarında kapımıza dayanan soğuk algınlığına değil, uzun süre geçmeyen kronik öksürüğe de çare olan bitter çikolata akademisyenler tarafından öksürük şurubu veya ilacına alternatif gösteriliyor.

Bitter çikolatanın bir diğer faydası ise boğazdaki kaşıntı ve tahrişe karşı etkin bir tedavi sunarak, soğuk algınlığının beraberinde getirdiği baş ağrılarını azaltması. Bu noktada uzmanların vurguladığı en önemli nokta ise tedaviye destek olarak tüketilen bitter çikolatanın doğal,  şeker oranı düşük ve kakao oranının yüksek olması.

Benzer İçerikler

Comments are closed.