Çölyak Hastalığında Beslenme ve Çikolata

29 Haziran 2018 • Çikolata ve Sağlıklı YaşamÇölyak Hastalığında Beslenme ve Çikolata için yorumlar kapalı6232

Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan ve ülkemizde her 100 kişiden birinde gözlemlenen çölyak hastalığı; genç yaşlı demeden yüzbinlerce insanın beslenme düzenini yaşam boyu değiştirmesine sebebiyet veren ve kendini kronik alerji olarak gösteren bir beslenme hassasiyetidir. Şişkinlik, karın ağrısı, deri döküntüsü, mide bulantısı, kemik erimesi ya da gelişme geriliği gibi semptomlarla teşhis edilebilen bu hastalık, ince bağırsağın glüten proteinine karşı gösterdiği ciddi bir hassasiyet olarak da tanımlanabilir.

Çavdar, arpa, yulaf, bulgur, tarhana, irmik, beyaz un gibi çokça tüketilen ana besinlerin yanı sıra ketçap, puding, bisküvi, kraker, patates cipsleri, hamburger, sosis, salam, sucuk, pastırma, simit, hazır salça veya maltlı içkiler gibi günlük hayatta sıklıkla tüketilen birçok gıda çölyak hastalarının uzak durması gereken besinler arasında yer alıyor.

Her yaşta ortaya çıkabilen ve genetik olarak ülkemizin %30’unda yatkınlık olduğu gözlemlenen bu rahatsızlığın kontrol altına alınmasında; özellikle dışarıda yenilen öğünlerde menülerdeki glütensiz alternatiflerin tercih edilmesi, hazır gıda alırken ürün paketindeki içeriği okuyarak birçok üründe gizli olan glutenin tüketilmemesi ve kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilerek bu hastalığı tetikleyen besinlere karşı daha duyarlı olması bu hastalıkla mücadele edenler için oldukça önem taşıyor.

Lösemi, melanom cilt kanseri veya meme kanseri gibi hastalıklarla karşılaşma oranı daha yüksek olan çölyak hastalarının glütensiz besinlere yönelmesi sadece bağırsaklarında oluşan harabiyeti azaltmakla kalmıyor yanı sıra bu ciddi hastalıklara yakalanma ihtimalini azaltıyor. Et, balık, yumurta, meyve ve sebze, süt, süt ürünleri, pirinç̧, mısır ve patates gibi çok sayıda gıda maddesi ise bu yaşam boyu sürecek mücadelede çölyak hastalarının temel beslenme dinamiğini oluşturuyor.

Peki ya çikolata?

Çok sayıda olmasa da bazı çikolata üreticileri glüten hassasiyeti olan tüketiciler için alternatif ürünler çıkararak, çölyak hastalarının bu lezzetli atıştırmalığı diyetlerinde istediği gibi tüketebilmesine olanak sağlıyor.

Çölyakla Yaşam Derneği’nin de resmi websitesindeyayınladığı gibi, Mabel Çikolata, hem sütlü hem bitter hem de beyaz çikolata ürünlerinde glütensiz formülü tercih ederken, evinde tatlı hazırlamak isteyenlere glütensiz damla çikolata seçeneğini de sunuyor.

Çikolatanın büyülü dünyasını herkesin keşfetmesini arzu eden Mabel Çikolata hakkında daha fazla bilgi almak ve yüzlerce ürün arasından glütensiz alternatifleri öğrenmek isteyen tüm çikolata severler Mabel Çikolata Facebook Sayfası ve İnstagram sayfasından sorularını yönlendirebilir.

Benzer İçerikler

Comments are closed.