İstanbul’un Az Bilinen Yürüyüş Rotaları

18 Aralık 2018 • Şehirler ve Hikayeleriİstanbul’un Az Bilinen Yürüyüş Rotaları için yorumlar kapalı3909

Kış aylarındaki bol yağışlı takvimin hafta sonlarında bir çoğumuzu kapalı alanlarda vakit geçirmeye ittiği bir gerçek. İş veya okul koşuşturmacasıyla geçen yoğun bir haftadan sonra iki günlük tatili evde vakit geçirerek değerlendirmek ise özellikle İstanbul trafiğinden kaçınmak isteyenlerin ve her fırsattaİstanbul’da yürünecek, nefes alınacak alanların kalmadığından şikâyet ederekbahane üretenlerin aklına gelen ilk seçenek. Oysa ki şehrin kaosundan uzaklaşıp ailenizle eğlenebileceğiniz, yeşilin bin bir tonuyla bezenmiş ve birçok İstanbullunun varlığından haberdar olmadığı ‘tabiat parkları’ tüm bu bahanelerin geçersiz olduğunu bizlere kanıtlar nitelikte. İlk fırsatta yolunuzu düşürmeniz gereken bu huzur doluhafta sonu rotaları içinse tek yapmanız gereken en rahat ayakkabılarınızı giyip kendinizi doğaya bırakmak.

Aydos Ormanı / Kartal

Eğer Anadolu yakasında yaşıyorsanız, çam ağaçlarıyla çevrili bozulmamış doğası ile İstanbul’daki önemli trekking ve doğal yaşam alanlarından biri olan Aydos Ormanı sizin için doğru bir hafta sonu rotası olabilir. Bol oksijenli bir gün geçirme olanağı sunarken, havasına ve huzuruna hayran bırakan bu ormanın içerisinde bir de gölet bulunuyor. Yürüyüş sonrası dinlenmek için muhteşem bir durak olan gölette deniz bisikletiyle gezinti yapabilir ya da çevresinde yer alan küçük tesislerde manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Kendi aracınızla ulaşabileceğiniz gibi toplu taşıma kullanarak da gidebileceğiz Aydos Ormanı, doğa sporlarıyla uğraşanlar için birbirinden farklı parkurlara sahip.

Türkmenbaşı Tabiat Parkı / Sarıyer

İsmini Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’ndanalan tabiat parkı, birçok İstanbullu tarafından bilinmese de Sarıyerlilerin hafta sonları için tercih ettiği en sakin ve güzel parklardan biri. Korunmuş doğası, patika yürüyüş yolları ve kuş türleriyle, şehrin havasından tamamen sıyrılmanızı sağlayan parka adımınızı attığınız an çam ağaçlarının altında sevdiklerinizle güzel bir gün geçirme fırsatı bulabilirsiniz. Yürüyüş parkurları boyunca size sincapların eşlik edeceği Türkmenbaşı Tabiat Parkı’nda ispinoz, saksağan, ağaçkakangibi kuşları doğasında gözlemleme imkanı da bulabilirsiniz. Toplu ulaşım araçlarıyla ulaşabileceğiniz parkta birbirinden farklı 6 yürüyüş parkuru bulunmakta.

Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı / Sarıyer

İstanbul’un en büyük meşcere alanı olan Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı, yaklaşık 112 hektarlık alanıyla İstanbul’un tam kalbinde bulunan gerçek bir doğal yaşam alanı. Yaban domuzu, kurt, sincap, çakal, tilki, köstebek, ispinoz, ağaçkakan, saksağan gibi birçok canlıya ev sahipliği yapan parkın içinden Taksim Su Yolu da geçiyor. Doğa yürüyüşünün yanı sıra rekreasyonel faaliyetlere de imkân veren tesislere sahip parka toplu ulaşım araçlarıyla veya kendi aracınızla ulaşabilirsiniz.

Ayvatbendi Tabiat Parkı/Eyüp

İsminiIII. Mustafa zamanında (1765) inşa edilen Ayvat Bendi’nden alan park, İstanbul’un en zengin faunaya sahip olan doğal yaşam alanı olarak biliniyor. Yırtıcı kuşlardan geyiğe birçok canlı türünü barındıran Ayvatbendi Tabiat Parkı, özelikle amatör olarak doğa bisikletçiligi ile uğraşan İstanbullular için adrenalin dolu parkur seçenekleri sunarken, meşe ağaçlarının kapladığı tabiat parkı ailece doğada olmak isteyenler için orman meyveleriyle dolu bir gün vadediyor. Toplu taşıma ile ulaşım imkânı bulunmayan park İstanbul’un en sakin ve bakir tabiat parklarından biri.

 

Benzer İçerikler

Comments are closed.