İki bin yıl öncesine, eski Kelt kültürüne kadar uzandığı söylenen Cadılar Bayramı, İngiltere ve Amerika gibi Anglosakson ülkelerde kutlanmaya başlanan, daha sonrasında başlıca Batılı ülkelerde de bir gelenek haline gelen, hem çocukların hem de yetişkinlerin eğlenerek kutladığı bir gelenektir. Kelt’lerin kışı karşılamak için yaptığı hazırlıkların sonunda eğlenmek için geliştirdiği kültürel bir seremoni olan cadılar bayramı, modern anlamda ilk kez İngiltere’de ortaya çıktı.
Kelt geleneğinde sürülerin yaylalardan toplanmasının ve yıl boyunca toplanan tüm hasatın satılmasının son tarihi olan 1 Kasım’da yapılan kutlamalar aynı zamanda bir çok batıl inancı da canlı tutuyordu. Kışın gelmesiyle birlikte ölülerin evleri ziyaret ettiğine inanıldığı bu günde, kötü ruhları evlerden uzak tutmak için dağlarda ateşler yakılıyor, insanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Bu özel günde, yoksullar kapı kapı dolaşarak “ruh keki” topluyor, kışa girmeden önce yiyecek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlardı. Romalıların birinci yüzyılda Kelt topraklarını fethetmesiyle birlikte de, Roma kültüründe önemli bir yere sahip olan ölüm festivalleri, Keltlilerin bu geleneğiyle birleşerek tüm Avrupa’ya yayıldı.
Yedinci yüzyıla geldiğimizde ise 1 Kasım’da kutlanan Azizler Günü’nün arifesi, Cadılar Bayramı ile birleştirildi ve Batı dillerinde yaygın olarak kullanılan adıyla Halloween (holly evening/kutsal akşam) anılmaya başlandı. Ortaçağ sonrası kimi Hristiyan mezhepler bu geleneği terk ederken, özellikle İngiltere ve Katolik dünyasında Halloween kutlamaları bugüne kadar geldi.
Amerika’ya yerleşen ilk kolonilerde, yaygın bir İngiliz geleneği olduğu için yasaklanan Cadılar Bayramı kutlamaları, Amerika’nın 19’uncu yüzyıldan itibaren aldığı yoğun göçle birlikte tekrardan kutlanan bir gün haline gelirken, Avrupa’da daha çok yetişkinlere yönelik olan Cadılar Bayramı kutlamaları, Amerika’nın başlıca çocuk bayramlarından biri oldu. Bir zamanların “ruh keki” geleneği ise çocukların cadılar bayramını dört gözle beklemelerine neden olan şekerleme ve çikolata gibi tatlara dönüştü.
CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?
Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim’de kutlanır. Çocukların genellikle korkunç kıyafetler veya super kahraman kostümleri giyerek kapı kapı dolaşıp şeker, meyve ve küçük oyuncaklar topladığı bir bayram olan Cadılar Bayramı; ayrıca maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler gibi etkinliklerle de yetişkinleri eğlendirir.
İyi Bir Komşu: İstanbul Bienali Bir Sonraki:
Cilt Bakımında Doğal Çözüm: Bitter Çikolata