İSTANBUL’U BİR DE BU YEDİ TEPEDEN SEYRELEYİN

29 Haziran 2019 • Şehirler ve HikayeleriComments (1)9176

 Yedi tepe üstünde zaman bir gergef işler!

Yedi renk, yedi sesten sayısız belirişler…

Gecesi sümbül kokan,

Türkçesi bülbül kokan,

İstanbul,
İstanbul…

Necip Fazıl Kısakürek

Her yanında başka hatıraların gizli olduğu; şairlere dize, ressamlara tuval, yazarlara ilham olmuş kocaman bir şehirdir İstanbul. İçinde yaşarken bazen unutulsa da vadettiği güzellikler, bir tepeden izlemenin keyfi şüphesiz bir başkadır.

Eğer siz de İstanbul’u en güzel nereden izlerim diye düşünenlerdenseniz, sizler için derlediğimiz en iyi 7 manzara terasını birlikte inceleyelim.

1.BÜYÜK ÇAMLICA TEPESİ

İstanbul’un en bilinen ve en fazla ziyaret edilen seyir teraslarından biridir Büyük Çamlıca Tepesi. 268 metre yüksekliğindeki bu tepe Galata Köprüsü’nden Rumelihisarı’na, Üsküdar’dan Kandilli’ye, Şişli’ye, Haydarpaşa’dan Adalar’a 340 derecelik bir İstanbul manzarası sunar. Özellikle fotoğraf tutkunlarının en iyi kareyi sabah saatlerinde yakalayabileceği bu tepede akşam saatlerinde çayınızı yudumlarken güneşin denizde kaybolduğu son sekans ise görülmeye değer.

2.RUMELİ HİSARÜSTÜ NAFİ BABA TEPESİ

Kim adım atarsa evvela bu tepeden bakmalı İstanbul’a. Çünkü, adını burada bulunan Bektaşi Şeyhi Nafi Baba’nın açtığı tekke ve türbesinden alan Nafi Baba Tepesi ya da nam-ı diğer Hisarüstü’ndeki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü en iyi açıyla görmek mümkün.  Tam Hidiv Kasrı’nı ve Anadoluhisarı’nı izlemeye dalacağınız sırada, göçmen kuşların süzülüşleri de keyfinize eminiz ki keyif katacak.

3.ULUS PARKI

İstanbul’dan vazgeçmeye bir kala çıkmak gerek bir kez olsun Ulus Parkı’na. Yemyeşil ağaçların arasından izlenen tadına doyulmaz manzara, Boğaziçi Köprüsü, Selimiye Kışlası ve Üsküdar’dan Tarihi Yarımada’sına kadar uzanır. Kuruçeşme’nin sırtlarında yer alan Ulus Parkı, Boğaz manzarasının en güzel göründüğü seyir balkonlarından biridir.

4.NAKKAŞ TEPE

Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçişte sağdaki en yüksek tepeye bakınca görünür Nakkaş Tepe. Ama bir de oradan seyre dalmak var bu kadim şehrin eşsiz güzelliklerine. Üryanizade Köşkü ile İcadiye Yokuşu arasında, İstanbul’u 80 metre yükseklikten izleyebileceğiniz Nakkaş Tepe’ye çıktığınızda tam karşınızda belirir Çırağan Sarayı, Yıldız Korusu, Feriye ve Ortaköy Camii’nin tablosu.

5.KALAFAT YERİ VE SÜLEYMANİYE

Elif Şafak’ın da dediği gibi “Başlı başına bir dünyadır aşk. Ya tam ortasındasındır, merkezinde ya da dışındasındır, hasretinde.” İşte tam ortasından İstanbul’un seyreylemek isteyenlerin uğrak yeridir Kalafat yeri ve Süleymaniye. Bu manzara, Sarayburnu, Aya İrini, Ayasofya, Galata Köprüsü, Çamlıca Tepesi ve Kız Kulesi’ni aynı anda gözlerinizin önüne getirirken, Perşembe Pazarı’ndan Haliç sahiline uzanan, Galata Köprüsü ve Unkapanı Köprüsü arasındaki yaklaşık 700 metrelik alan da ayaklarınızın altına serilir bir anda. Biraz yukarıdaki Süleymaniye Camii’nin arka avlusuna vardığınızda ise ufkunuz biraz kat daha genişler adeta.

6.OTAĞTEPE KAVACIK

Türkler İstanbul’u ilk kuşattığında Sultan Yıldırım Bayezid’in Boğaz’ın tepesinde otağ kurduğu yer olarak bilinen Otağtepe’den Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü panoramik olarak izleyebilirsiniz. Otağtepe’deki Kanlıca’da 15 bin 300 bitki türü ve bin adet mevsimlik bitkinin bulunduğu Fatih Korusu ise tarihsel mekanlar arasında yer alır.

7.MOLLA AŞKI PARKI

Fatih’deki Molla Aşkı Parkı, tarihi ne kadar eski olsa da özellikle son zamanların popüler mekanlar arasında yerini aldı. Siz esintinin içinde kahvenize eşlik eden bir parça çikolata ile ağzını tatlandırırken, Balat-Ayvansaray sırtları, Galata, Sütlüce, Çamlıca, Haliç ve Fener’in manzarası adeta batan güneşin ardından akıp gider.

 

 

 

Benzer İçerikler

One Response to İSTANBUL’U BİR DE BU YEDİ TEPEDEN SEYRELEYİN

  1. Leyla Yilman dedi ki:

    Her tepeden ayrı güzel…gerçekten bir ömür yetmez bu şehri sevmeye…