Bu kentin içinde huzur var: Seferihisar…

15 Nisan 2019 • Şehirler ve HikayeleriBu kentin içinde huzur var: Seferihisar… için yorumlar kapalı1725

Doğal güzellikleri, tarihi dokusu, mavi bayraklı plajları, enfes mutfağı, diğer sahil kasabalarından ayrılan sakinliği ile İzmir’in kıyı şeridinde yer alan Seferihisar; baharın kendini yavaş yavaş hissettirdiği  bu günlerde rotanızı çevirmek için fazlasıyla nedene sahip.. Özgün mimari yapısı, narenciye bahçeleri arasından geçilerek gidilen Sığacık limanıve rengarenk çiçeklerle bezeli sokaklarına şirin mi şirin birçok evin eşlik ettiği bir ilçe düşlüyorsanız doğru yerdesiniz.

Gelin önce tarihsel geçmişi, sonra da günümüzün yıkıcı kentleşme kavramından çok uzakta durması nedeniyle “sakin şehir” ( Citta Slow) unvanı alan ve dünyanın sayılı kentleri arasına adını yazdıran Seferihisar’ı yakından tanıyalım..

Antik kıyı kenti Teos

Seferihisar sınırları içerisinde Sığacık köyünün bir km güneyinde yer alan Teos antik kenti, ilçenin milattan öncesine dayanan tarihine ışık tutuyor. Akalardan kaçan Giritliler tarafından M.Ö 2000 yıllarında kurulduğu ve Karyalıların bir kenti olduğu söylenen Seferihisar bölgesinde 4 bin yıldan bu yana yerleşim olduğu biliniyor.

Tarihte kurulan 12 İyon kentinden biri olan Teos’un kuruluşuna dair ortaya atılan tezlerden ilki Romalı General Tysaferin tarafından askeri üs olarak inşa edildiği ve Tysaferinopolis adını aldığı yönünde. Diğer teze göre ise kentin Hint-Avrupa ırkından Etrüskler’in Roma’ya göç ederken, konaklama yeri olarak seçtiği Seferihisar’dan ayrılmayan bir grup tarafından kurulduğu söyleniyor. M.Ö 7. ve 5. yüzyıllar arasında Lidyalılar, İranlılar, Atinalılar ve Ispartalılar’ın hüküm sürdüğü yöreye, daha sonra İranlılar, Bergama Krallığı, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar egemen oldu.

Kentin adı da aslında tarihi kadar eskiye dayanıyor. Seferihisar adının Romalı General Tysaferin’den geldiği, Selçuklulara kadar Tysaferin veya Tysaferinopolis olarak anıldığı, Anadolu’nun Türkleşmesi sırasında ise adına eklenen hisar kelimesiyle Tysaferinhisar’a dönüştüğü sanılıyor.

Arkaik, Roma ve Hellenistik dönemlerin en önemli ticaret kentlerinden biri olan Teos Antik kentinin, yeniden başlanan kazılarla önümüzdeki dönemde hayranlık uyandıracak bir açık hava müzesine dönüşmesi bekleniyor.

Kurtuluş Savaşı’nda işgalcilerle mücadele

Sosyo-kültürel yapısı, üzerinde hakimiyet kuran imparatorluklar kadar renkli olan Seferihisar’da 15 Mayıs 1919 tarihine kadar yaklaşık %50 Rum, %50 yerli ve Mora göçmeni Türk ahali birlikte yaşıyordu. İzmir’in Yunan işgaline uğramasıyla işgalcilerin girdiği kent, Mustafa Kemal’in görevlendirdiği Çolak İbrahim Bey’in yönettiği süvari tümeni tarafından 11 Eylül 1922’de kurtarıldı.

Seferihisar için önemli tarihlerden biri de Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçe merkezini ve Sığacık’ı ziyaret ettiği tarih olan 11 Nisan 1934’tür.

Seferihisar, sakin ve sevimli…

Seferihisar’ı diğer kıyı ilçelerinden ayıran en önemli farkı ise Türkiye’nin ilk dünyanın ise 121. Cittaslow yani (Sakin Kentler) Birliği’ne üye olması.

İtalya’da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi’nin 59 maddeden oluşan şartlarını yerine getirerek tüm dünyada sadece 20 ülkedeki 121 Citta Slow şehri arasında yerini alan Seferihisar’da her yıl 8 Aralık’ta Toprak Ana günü olarak kutlanıyor.

Doğal yaşamın öne çıktığı ve yöreye özgü yerli üretim zeytinyağı, üzüm, pekmez, tarhana, meyve-sebze ve belki de hiç görüp tatmadığınız, Ege otlarıyla yapılmış yöresel yemeklerin keyfine varacağınız “Toprak Ana” gününü yakalayamazsanız sakın üzülmeyin zira bu sakin şehirde adım attığınız her yön doğallıkla buluşuyor. Sığacık Mahallesi’nde kurulan Kaleiçi Organik pazarındaki çiftçiler ve ev hanımlarından her daim sıcacık poğaçalar, kekler, bir yanda ise mis gibi mandalinalar, hormonsuz domatesler ve biberler satın alabilirsiniz.

Üzüm bağlarının ünü

Evliya Çelebi’nin de Seyahatnamesi’nde adı geçen Seferihisar, üzümü ve zeytini ile nam salmıştır. İklim şartları, toprak yapısı ve bağcılık konusunda sahip olduğu tarihinden dolayı Seferihisar, bağcılığın en iyi yapıldığı bölgeler arasında yer alıyor. Seferihisar’da yetiştirilmek için genel olarak Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Chardonnay, Misket, Carignane, Cabernet Franc ve Alicante üzümleri tercih ediliyor.

Kızgın kumlardan mavi bayraklı plajlara…

13 tane mavi bayraklı plajı ile İzmir’in en çok mavi bayraklı plaja sahip ilçesi olan Seferihisar’daki Akarca bölgesi tertemiz havası ve huzurlu atmosferi ile tatilcilerin ilk tercihi. Ayrıca sahilleri boydan boya mavi bayraklı deniz özelliği taşıyan Akarca, Ege sahillerine nazaran yaz mevsiminde bile tatilcilere rahat bir ortam sunuyor.

Benzer İçerikler

Comments are closed.