Koronavirüse karşı ‘çikolatalı’ mücadele

24 Aralık 2020 • Çikolata ve Sağlıklı Yaşam, GenelKoronavirüse karşı ‘çikolatalı’ mücadele için yorumlar kapalı2237

Pandemi sonrasındaki beslenme alışkanlıklarına bakıldığında mutluluk veren atıştırmalıkların başında gelen çikolata ile ilgili tüketimin arttığı biliniyor. Bilimsel çalışmalar uzun yıllardan beri özellikle bitter çikolatanın ve kakaonun antioksidan özelliği üzerinde dururken, koronavirüs süreciyle birlikte dünya genelinde kakao ve çikolata pazarındaki gelişmeler daha yakından takip edilmeye başlandı.

Bitter çikolata ve kakao ürünlerinin mutluluk hormonlarını etkilediği bilimsel olarak kanıtlanırken, pandemi dönemdeki tablo ise bunu verilerle destekler nitelikte. Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Nielsen’in verilerine göre bitter çikolata satışları bu dönemde %13,6 artış gösterdi. ABD Tarım Bakanlığı tarafından desteklenen ve Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki bitki biyologları tarafından yapılan araştırma ise hayli ilginç…

Bitter çikolata ve yeşil çay da dahil olmak üzere belirli yiyeceklerin COVID-19’a neden olan virüse engel olabileceğini ortaya koyan araştırmanın detaylarını gelin yakından inceleyelim…

Bitter çikolata, kakao ve yeşil çay virüsün hakkından gelebilir mi?

Son zamanlarda, Amerikalı araştırmacılar, yeni koronavirüsle savaşmak ve onu önlemek amacıyla bazı yiyeceklerin kullanılıp kullanılamayacağını görmek için fitokimyasalları incelemeye başladı. Bitki bazlı bir diyette bulunan ve temelde besleyici olmayan bileşenler olarak tanımlanan fitokimyasalların; kalp hastalığı, kanser, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ve hastalıkları önleme özellikleri olduğu biliniyor. Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki bitki biyologlarının gıda ve içeceklerde bulunan bazı kimyasal bileşiklerin virüsle nasıl etkileşime girebileceğine dair yaptıkları bir araştırma ise Frontiers in Plant Scienced dergisinde yayınlandı.

Bu çalışmada araştırmacılar, yeşil çay, muscadine üzümleri ve bitter çikolata gibi yiyecek veya içeceklerde bulunan kimyasal bileşiklerin SARS-CoV-2’deki belirli bir enzime veya proteinlerin parçalanmasından sorumlu enzim grubu olan proteaza’ya bağlanıp işlevini engelleyebileceğini iddia etti.

Laboratuvar çalışmaları ve bilgisayar simülasyonları, ürünlerdeki ‘güçlü anti-enflamatuar (iltihap azaltıcı) ve antioksidan özelliklerine bakarak, yeşil çaydan, iki çeşit muscadine üzümünden, kakao tozundan ve bitter çikolatadan elde edilen kimyasal bileşiklerin virüsteki ana proteaların farklı kısımlarına bağlanabileceği sonucunu çıkardı. North Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre bu proteazlar, hücrelerin ve virüslerin sağlığı ve yaşayabilirliği için oldukça önemli.

Harvard’a göre 2 fincan sıcak çikolata beyin sağlığına birebir

Dünyada özellikle pandemiden sonra markaların ve üreticilerin tüketicilere daha sağlıklı çikolatalar sunması için önemli çalışmalar yapılıyor. ABD’de tüketicilerin yüzde 69’unun yüksek protein iddiası sağlayan çikolatalara bu dönemde ilgi gösterdiği belirtiliyor.

Tufts ve Boston Üniversiteleri’nde geliştirilen çok aşamalı bir araştırma projesine göre bitter çikolata ve kırmızı şarap tüketmek beyne giden kan akışını iyileştirebilir ve Alzheimer veya bunama türlerine yakalanma riskinizi azaltabilir. Paylaşılan rapora göre, en yüksek flavonoid gıda alımına sahip olan yiyeceklerin demansa neden olma olasılığının en düşük olduğu bulgusuna ulaştı. Teori, flavonoid gibi bitki besinlerinde bulunan antioksidan bileşiklerin, beyindeki nöronları toksinlerden koruduğu ve iltihapla mücadeleye yardımcı olduğu yönünde.

Harvard Tıp Fakültesi’ndeki bilim adamları ise günde iki fincan sıcak çikolata içmenin beyni sağlıklı tutmaya yardımcı olabileceğini ve yaşlı insanlarda hafıza kaybını azaltabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, sıcak çikolatanın, beynin ihtiyaç duyulan bölümlerine kan akışını sağlamanın yardımcı olduğu sonucuna ulaştı.

Benzer İçerikler

Comments are closed.