Karakteristik bir aromaya sahip olan kahve, dünyanın dört bir yanında en yaygın tüketilen içeceklerden birisidir. Benzersiz lezzetiyle keyifli bir içecek olmasının yanı sıra farklı kültürlerde insanların bir araya gelerek tükettiği geleneklerin parçası halini almıştır. Birçok kültürde kahve tüketim geleneğinden pişirme yöntemine ve servis edilme şekline kadar geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Peki farklı kültürlerdeki özgün kahve gelenekleri nelerdir? Gelin birlikte keşfedelim.
Türkiye: Geleneksel Türk Kahvesi
Türkiye’de yaygın bir şekilde tüketilen kahve, uzun yıllardır var olan kültürel değerlerin önemli bir parçasıdır. Öyle ki, Türk kahvesi geleneği kültürün içine işleyerek atasözlerine dahi yansımıştır. Somut olmayan kültürel miraslardan biri kabul edilen geleneksel Türk kahvesi, kahvenin öğütülme şeklinden pişirilmesine ve ikram şekline dek birçok açıdan farklılık gösterir. Yudum yudum içilen bol köpüklü Türk kahvesi Türkiye için önemli kültürel öğelerin başında yer alır.
Türk kahvesi geleneksel bir hazırlık ve servis şekline sahiptir. Türk kahvesi hazırlanırken taze kavrulmuş kahve çekirdekleri havan veya kahve değirmenlerinde öğütülerek toz haline getirilir. Pişirme sırasında geleneksel olarak bakır fincanlar kullanılır ve ağır ateşte pişirilmeye bırakılır. Kaynamaya yakın üzerinde bol köpük oluştuğunda Türk kahvesi fincanlarına köpük paylaştırılır. Konukseverliğin bir parçası olan Türk kahvesi geleneğinde kahveler bir bardak su ve yanında lokum ile ikram edilir.
İtalya: Espresso ve Cappuccino
Kahve içme kültürü denildiğinde İtalya akla ilk gelen ülkelerden biridir. İtalyan kültüründe kahve bir enerji kaynağı olarak görülür. Çoğunlukla espresso bazlı kahvelerin tüketildiği bu kültürde en sık tercih edilen sütlü kahve çeşidi cappuccinodur. İtalya’da gün içerisinde ayakta 2-3 yudumda kahve içilebilecek birçok mekan bulunabilir.
İtalya’da kahve günün farklı saatlerinde belirli şekillerde tüketilir. Bol sütlü ve köpüklü Cappuccino yalnızca günün ilk saatlerinde tercih edilir. Cappuccino, espresso, süt ve süt köpüğünün belirli oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşur. Yüksek hacme ulaşmış süt köpüğü bu kahvenin en karakteristik özelliğidir. Günün ilerleyen saatlerinde ise geleneksel olarak moka pot aracılığıyla pişirilen espresso tercih edilir. İki hazneden oluşan moka potta kahve su basıncı ile demlenir. Espresso için yaygın bir şekilde arabica çekirdekleri tercih edilir ve birkaç yudumda içilecek yoğun aromaya sahip sert kahveler hazırlanır.
Brezilya: Dünya’daki Kahve Üretiminin Kalbi
Tropikal iklimiyle kahve üretiminde önemli bir role sahip olan Brezilya kahve ile özdeşleşmiş ülkelerden biridir. Yöresel kahveler arasında zengin aromasıyla öne çıkan Brezilya kahvesi arabica ve robusta çekirdeklerinin dengeli bir oranda bir araya getirilmesiyle oluşur. Brezilya kültürünün önemli bir parçası olan kahve tüketim geleneği demleme yöntemlerindeki farklılıkla zenginlik kazanır.
Brezilya kahve kültüründe geleneksel kahveler ince öğütülmüş kahve çekirdekleri kumaş bir filtre ve sıcak su aracılığıyla demlenerek pişirilir. Coado olarak bilinen bu geleneksel kahve zengin aromalara sahip dengeli bir tat sunar. Ülkenin farklı bölgelerinde en sık tüketilen kahve çeşitlerinden bazıları da Cafezinho ve Carioca’dır. Cafezinho, filtre kahve olarak demlenerek şeker ile tatlandırılmasıyla öne çıkar. Bölgesel olarak yoğun bir talep alan Carioca ise espressonun su eklenerek daha yumuşak bir içimle sunulduğu bir kahvedir.
Günümüzde de yaygın bir şekilde sevilerek tüketilen kahve farklı ülkelerde kültüre özgü demleme, sunum ve tüketim şekilleriyle öne çıkar. Hangi kültürde tüketilirse tüketilsin kahve zengin ve karakteristik aromasıyla hem içerdiği kafein ile enerji kaynağı halini alır hem de yoğun bir lezzet şöleni sunar. Kahve sunumuzun yanına kaliteli ve gerçek bir çikolata ekleyerek kahve keyfinizi artırabilirsiniz. Eşsiz bir kahve deneyimi için Mabel Çikolata’nın çikolata çeşitlerini inceleyebilir, kahve molanıza keyifli bir eşlikçiyle devam edebilirsiniz.