İkonik filmler unutulmaz karakterleri ve olay örgüleriyle olduğu kadar çekildikleri lokasyonlarla da izleyicilerinin ilgisini çeker. Bazı film setleri ve çekim yerleri doğal harikalarıyla öne çıkarken bazıları ise filmin ruhuna göre tasarlanan sahneleri tekrar yaşamak için mükemmeldir. Hem dünyadaki hem de Türkiye’deki ikonik filmlerin çekildiği yerler hakkında çok daha fazlasını keşfetmeye hazır mısınız?
Film Lokasyonlarının Önemi
Yedinci sanatın dinamik dünyasında her kare bir hikâye anlatır ve bu hikâyelerin ortaya çıktığı arka plan en az filmin konusu veya oyuncular kadar önemli bir rol oynar. Nitekim, film mekânları yalnızca çekici bir lokasyon bulmakla ilgili değildir. Aynı zamanda hikâyeyi geliştiren sürükleyici bir deneyim yaratmaya da yardımcı olur. İyi seçilmiş film lokasyonları en az filmlerin konusu ya da ikonik karakterlere hayat veren oyuncular kadar etki gösterir. Üzerinden yıllar geçse de izleyiciler filmin lokasyonunu ziyaret ederek lokasyona olan ilgilerini sürdürebilirler. Filmler nerede çekildi diye merak edenler için The Lord of the Rings – Yeni Zelanda, Harry Potter – İskoçya ve İngiltere, Babam ve Oğlum – Seferihisar, İzmir olmak üzere en popüler lokasyonları analiz ettik.
The Lord of the Rings – Yeni Zelanda
Tüm dünyada büyük bir ses getiren üçleme The Lord of the Rings – Yüzüklerin Efendisi filmini izlerken gerçek olamayacak kadar harika manzaraların dünyanın neresinde olduğunu merak etmişsinizdir. Devasa sıradağlar, geniş ovalar, büyüleyici ormanlar, kristal berraklığında nehir ve göllerden oluşan Yeni Zellanda’daki pek çok lokasyon Yüzüklerin Efendisi’nin en ikonik sahnelerinden bazılarının çekim yerleridir. Filmdeki Orta Dünya için seçilen Yeni Zellanda’nın Kuzey ve Güney Adaları her noktasında ayrı bir doğa harikası barındırır. Kuzey Adası’ndaki Shire’dan Doom Dağı’na ve Mordor göllerine kadar filmdeki pek çok eşsiz manzara Matamata, Tongariro ve Wellington’da çekilmiştir. Güney Adası’nda ise Bruinen Geçidi, Amon Hen ve Misty Dağları’nın doğaüstü güzelliğine anında ışınlanmanızı sağlayan Nelson/Abel Tasman, Canterbury, West Coast, Queenstowni Otago ve Fiordland gibi lokasyonlar kullanılmıştır.
Harry Potter – İskoçya ve İngiltere
20 yıldan uzun süredir hem çocukları hem yetişkinleri büyüleyen Harry Potter kitap ve film serisi İngiltere ve İskoçya başta olmak üzere Birleşik Krallık’taki birçok mekânda çekilmiştir. Filmlerin dış çekimlerinin çoğu, özellikle Hogwarts arazisinin sahneleri, İskoçya’nın engebeli ve bulutlu yaylalarında geçer. Filmdeki Hogwarts Ekspresi gerçek hayattaki Glenfinnan Viyadüğü’nden geçerken gösterilir. İskoçya’daki Glencoe ise Azkaban Tutsağı’ndaki Hagrid’in kulübesine ve balkabağı tarlasına muhteşem bir fon oluşturur. Harry, büyücü güçlerini ilk olarak Londra Hayvanat Bahçesi’nin Sürüngen Evi’nde bir yılanla konuşurken fark eder. Hagrid, Harry’yi okul malzemeleri almak için alışverişe götürdüğünde cam tavanlı Leadenhall Market’e girerler. Glenfinnan Viyadüğü ise Hogwarts Köprüsü olarak Hogwarts Ekspresi’nin geçişine sahne olur. Birleşik Krallık’ta günümüzde hâlâ büyük bir ilgiyle ziyaretçileri çeken Londra, Oxford ve Durham gibi pek çok farklı şehirde lokasyonlar veya film platoları bulunur.
Babam ve Oğlum – Seferihisar, İzmir
Çağan Irmak imzalı 2005 yapımı Babam ve Oğlum filmi, Türk sinema tarihinin en çok ses getiren filmlerinden biri olarak nerede çekildiği merak edilen ikonik eserlerin başında yer alır. Ege’deki bir çiftlikte baba ve oğul arasında geçen drama temalı bu film, çoğunluğu İzmir’in Seferihisar ilçesi olmak üzere Ayvalık ve İstanbul’da çekilmiştir. Arnavut kaldırımları sokakları ve taş evleri ile Ege havasını hissettiren Seferihisar filmin sıcaklığını artıran pek çok manzaraya sahiptir. Filmin çiftlik sahneleri ise Ayvalık ile Dikili arasındaki bir çiftlikte geçer. Siz de hayranlık duyduğunuz filmlerin çekildiği yerleri anımsamak için tekrar izleyebilir, film keyfinizi Mabel Çikolata’nın eşsiz lezzetleriyle zirveye taşıyabilirsiniz!
Tarih Boyunca Keşfedilen En İlginç Antik Şehirler Bir Sonraki: