Yazın Ne Yenir? Mevsimsel Beslenme Nedir?

30 Haziran 2024 • GenelYazın Ne Yenir? Mevsimsel Beslenme Nedir? için yorumlar kapalı474

Mevsimsel beslenme, çağımızdan çok uzak zamanlarda oldukça yaygın bir beslenme yöntemiydi. İnsanlar, yalnızca kendi coğrafyalarındaki gıdaları olması gereken zaman diliminde tüketirdi. Modern dünya insanlarının yaptığı gibi zamansız sebze ve meyveler ortaya çıkmaz, sofralar doğanın rengiyle uyumlanırdı. Tam da yaz mevsimi gelip rengarenk meyve ve sebzelerin sofralarımıza taşınması gerektiği gibi.

Mevsime uygun beslenme tarzının bir parçası olarak, yaz mevsimi geldiğinde beslenme de değişmeli. Doğa, meyve ve sebzelerin renginden tutun da gıdaların içerisindeki vitaminleri dahi insan vücudu ihtiyaçlarına göre düzenler. Bundan dolayı değişen mevsime ayak uydurmak, biyolojik dengemizi korumak, eski yıllarda olduğu gibi doğanın sesine kulak vererek beslenmek epey önemli. Bunu yapmayı başardığımızda vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayabilir, zinde bir bedene sahip olabiliriz.

Mevsimsel Beslenme Nedir?

Mevsimsel beslenme; yılın farklı dönemlerinde ortaya çıkan, taze şekilde yetişen, hasat edildikten sonra kısa sürede sofralarımıza ulaşan gıdaları tüketmektir. Mevsime göre beslenmek, lokasyonumuz dışındaki gıdaların bize ulaşana kadar bayatlamasını, ilaçlara maruz kalmasını önler. Bulunduğumuz mevsime göre vücudumuzun ihtiyaç duyduğu su, vitamin ve minerallere kadar birçok ihtiyacı karşılamamızı sağlar. Daha lezzetli ve besleyici gıdalar tüketmek de mevsime uygun beslenme ile mümkün olur.

Mevsimin sunduğu gıdalara göre beslenmek, gıda takvimini takip etmeyi gerektirir. Yerel pazarlar ve organik üreticiler, mevsim sebzelerini takip etmenin en kolay yoludur. Tezgaha çıkan yeni ürünler, vücudunuzun neye ihtiyaç duyduğunu anlamanız için işaret sayılabilir. Bu beslenme yöntemini uygularken taze, organik ve güvenilir üreticilerden gıda alışverişi yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Mevsimsel beslenerek karbon ayak izini azaltacağınızı ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunacağınızı da unutmamalısınız.

Mevsimsel Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Mevsimsel beslenerek vücudunuza büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Yüzyıllar önce hiçbir diyet takviminin olmadığı zamanlarda, insanların tek ihtiyaç duyduğu şey mevsime göre beslenmekti. Günümüzde bunu uygularsanız nasıl faydalar edineceğinizi bilmek ister miydiniz? Mevsimsel beslenme stilinin size katacağı şeylerden bazılarını şöyle açıklayabiliriz:

  • Mevsimdeki sebze ve meyveler şüphesiz daha lezzetlidir. Meyvelerin rengi, aroması ve damağınızda bıraktığı tat farklıdır.
  • Meyvelerin içindeki C vitamini ve antioksidanlar daha yoğundur. Böylelikle mevsimsel salgınlara dayanıklı olmanızı sağlayacak bileşenleri vücudunuza kazandırırsınız.
  • Mevsim sebzeleri uzak diyarlardan gelmedikleri için taze olurlar. Besleyici içerikleri sizin sofranıza ulaşana kadar korunur.
  • Mevsim dışı sebzelerin neden olduğu depolama, enerji ve yakıt masraflarını ortadan kaldırır. Mevsim sebzeleri ile enerjiden tasarruf sağlanır.
  • Mevsim dışı ürünlerde kontrolsüz ilaç kullanımı engellenmiş olur. Mevsimindeki sebzeler ile ne doğaya ne de kendinize zarar vermemiş olursunuz.

Mevsimsel beslenerek hem zinde bir vücuda sahip olabilir hem doğaya ve çevreye destek olabilirsiniz. Kontrolsüz ilaç kullanımının önüne geçerek insan doğası için destekleyici bir adım atabilirsiniz.

Yaz Mevsiminde Tüketilmesi Gereken Meyve ve Sebzeler

Toprağın en bereketli dönemi olan yaz mevsimi, lezzet dolu sebze ve meyveler dönemidir. Bu sıcak mevsimde sulu, ferahlatıcı gıdalar doğa tarafından bizlere sunulur. Su ihtiyacını gideren karpuz, kavun, üzüm gibi meyveler; salatalık ve domates gibi kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan sebzeler bu mevsime aittir.

Yaz meyveleri suludur çünkü sıcak günlerde sıvı ihtiyacımıza gidermeye destek olurlar. Karpuz, erik, kiraz, üzüm, kavun, şeftali, incirin yanı sıra böğürtlen, ahududu gibi yüksek antioksidan içeren orman meyveleri ile su ve antioksidan ihtiyacınızı giderebilirsiniz. İsterseniz bu meyvelerle mevsim reçelleri yaparak kahvaltı sofraları için sağlıklı alternatifler oluşturabilirsiniz.

Bezelye, bamya, kabak ve taze fasulye; yaz yemekleri arasında en lezzetli ve besleyici gıdalar arasında saylır. Domates ile yapılan menemenler, kahvaltı sofralarına konulan salatalık dilimleri, kabakla yapılan yoğurtlu mezeler, fasulye ve bamya ile yapılan zeytinyağlıların hepsi; yazın tüketmeniz gerekenler arasındadır. Saymakla bitmeyen bu zengin listeyi beslenmenizle kullanarak mevsimsel beslenme stilini hemen uygulamaya başlayabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.