Koronavirüs sürecinde evlerimizde daha fazla vakit geçirdiğimiz bu dönemde, kimi zaman yaşadığımız stres, kimi zaman da içinde bulunduğumuz boşluk duygusu nedeniyle duygusal açlığımız arttı. Acıkmadığımız halde buzdolabını açıp ‘Ne yesem?’ diye rafları hızlıca tarayan ve bir şeyler atıştırarak keyif almaya çalışan kişiler haline geldik. Diğer yandan evde birlikte vakit geçirdiğimiz sevdiklerimizi ise mutlu etmek için mutfaktaki hünerlerimizi daha çok göstermeye başladık…Peki ya mutfakta geçirilen bu dönemde aldığımız kilolar? İçinizden “Hiç sormayın” dediğinizi duyar gibiyiz 🙂
Beslenme uzmanlarının bizleri bu dönemde yönlendirdikleri sağlıklı atıştırmalıklar, genellikle tatsız, tuzsuz gıdaları çağrıştırsa da aslında her zaman böyle olmak zorunda değil. Hammaddesi olan kakao ile kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır gibi vücut için kıymetli birçok minerali barındıran ve içerdiği polifenolik bileşenler ile hücre direncini ve ruh halini iyileştirdiği bilinen çikolatanın da olduğu kimi özel tarifler; sağlıklı ve aynı zamanda lezzetli atıştırmalıklar haline gelebiliyor. Tabii ne kadar sağlıklı hazırlansalar da her atıştırmalığın fazlasının zararlı olduğunu ve yoğun kakao içeren bitter çikolatayı bu tür tariflerde kullanmanın da önemli bir püf noktası olduğunu hatırlatalım… Gelin kahvaltılarınızda, çalışma molalarınızda veya TV izlerken tüketebileceğiniz ve çocuklarınızı mutlu edebileceğiniz keyifli lezzetlere yakından bakalım…
Glütensiz, erimiş lavlı çikolatalı kek
Bitter çikolatalı, glütensiz bu erimiş lavlı çikolatalı kek tarifi, benzer tariflere göre daha az kalorili. Peki nasıl?
Malzemeler: (4 kişilik)
- 4 yemek kaşığı tereyağ
- 30 gr Mabel bitter çikolata ve 30 gr 4 eşit parçaya bölünmüş Mabel bitter çikolata
- 6 paket tatlandırıcı
- 2 büyük yumurta
- 2 yemek kaşığı Mabel şekersiz kakao tozu
- 1 tatlı kaşığı vanilya özü
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 su bardağı badem unu
- 1 kaşık çikolatalı protein tozu
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- Garnitür için pudra şekeri (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
- Mikrodalgada eritilmiş tereyağı ve doğranmış çikolatayı geniş bir kapta eriyene kadar yaklaşık 1 dakika boyunca sık sık karıştırın. Tatlandırıcı, yumurta, kakao, vanilya ve tuzu çikolata karışımına ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın. Ayrı bir kapta badem unu, protein tozu ve kabartma tozunu karıştırın. Un karışımını birleşene kadar çikolata karışımıyla çırpın. Hamuru bir kalıp veya kupa üzerinde eşit olarak bölün. Her parçanın ortasına 1 parça çikolata bastırın.
- 45 saniye boyunca mikrodalgada yüzde 50 güçte pişirin. Kek, mug bardağın kenarlarında biraz ıslak olmalı ve merkeze doğru biraz daha kuru olmalıdır. Keki 2 dakika dinlenmeye bırakın.
Not:
Bu tarif tam boyutlu, 1200 watt’lık bir mikrodalgaya uygun olarak verilmiştir. 800 watt veya daha az olan kompakt bir mikrodalga kullanıyorsanız, pişirme süresini 85 saniyeye kadar artırın.
Hindistan cevizli, enerji veren çikolata trüfleri
Evde enerjinizi kaybetmeden çalışmak istiyorsanız, bu atıştırmalık tam size göre, çünkü tarifteki kremsi hindistancevizli kakaolu trüflerin her biri oldukça enerji vericiJ Protein barındıran bu trüfler aynı zamanda doğal şeker olan hurmayı, dolayısıyla bol miktarda diyet lifini, B vitamini, demir ve potasyumu da içeriyor. En yüksek proteinli kuruyemişlerden biri olan badem de tekli doymamış yağlar ve E vitamini bakımından yüksek özelliğiyle içerikteki yerini alıyor. Öğleden sonra enerjiniz tükeniyor gibi olduğunda 2 adet çikolatalı trüf, eminiz sizi kendinize yeniden getirecek.
Malzemeler:
Trüfler için,
- 2 su bardağı, iri doğranmış, çekirdeksiz orta boy hurma,
- 1 su bardağı kaynar su
- 1 su bardağı çiğ badem
- 2 yemek kaşığı eritilmiş hindistancevizi yağı,
- 1 tatlı kaşığı vanilya özü
- 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
- 3/4 su bardağı hindistan cevizi unu
- 3 yemek kaşığı Mabel şekersiz kakao tozu
Çikolata kaplaması için:
- 225 gr Mabel bitter çikolata (yüksek yoğunluklu kakao içeriği)
- 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı,
- 1/2 su bardağı kaynar su,
- 1 su bardağı şekersiz rendelenmiş hindistan cevizi
Hazırlanışı:
- Hurmaları küçük bir kaseye yerleştirin. Üzerlerine 1 bardak kaynar su dökün ve yaklaşık 40 dakika soğuyana kadar bekletin. Bademleri bir mutfak robotundan yaklaşık 7 dakika kadar geçirerek kremsi hale getirin. Hurmaları ve karışımı mutfak robotuna aktarın. Hindistan cevizi yağı, vanilya ve tuz ekleyerek püre haline getirin. Hindistan cevizi unu ve kakaoyu ekledikten sonra kalın hamur benzeri bir macun oluşana kadar karıştırmaya devam edin. Ardından yaklaşık 2-3 saat kadar soğutun.
- Bir fırın tepsisine yağlı kağıt veya folyoyu yerleştirin. Trüf başına 1 yemek kaşığı kullanarak karışımı 40 adet olacak şekilde top halinde yuvarlayın. Çikolata ve hindistancevizi yağını ısıya dayanıklı bir kaseye koyun ve üzerine kaynar su dökün. Çikolata pürüzsüz olana kadar bir spatula ile hafifçe karıştırın. Kıyılmış hindistan cevizini ayrı bir tabağa koyun.
- Her bir topu eritilmiş çikolatayla iyice kaplanana kadar karışıma dahil edin. Fazla çikolatanın damlamasına izin verin ve trüfü hindistan cevizine aktarın. Topları rendelenmiş hindistan cevizi ile kaplayıp hazırlanan fırın tepsisine aktarmak için rulo yapın ve tüm topları bu şekilde hazırlayın.
- Fırın tepsisini buzdolabına koyun ve çikolata sertleşene kadar yaklaşık 1-2 saat soğutun. Trüfleriniz yemeye hazır 🙂
Dondurulmuş muzlu Sushi
Bitter çikolatalı, fındık ezmeli, muzlu bir sushi düşünün, üstelik içinde kenevir tohumu, chia tohumu ve arı poleni de var… Çok sağlıklı olmasının yanında tam bir enerji bombası olmasıyla da dikkat çeken bu sushilerin tamamını mümkünse tek başına yememenizi, sevdiklerinizle paylaşmanızı öneriyoruz 🙂
Malzemeler:
- 2 muz
- 3 yemek kaşığı fındık ezmesi (fıstık, badem, kaju, ayçiçeği çekirdeği)
- 1/3 fincan Mabel bitter çikolata parçaları
- 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1 çay kaşığı chia tohumu (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kenevir tohumu (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı arı poleni (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kıyılmış fındık, tohum veya diğer malzemeler (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
- Muzları soyun ve fındık ezmesi ile kaplayın.
- Bir kapta suyu ısıtın ve su hafifçe kaynarken kabın ortasına başka bir kap ekleyerek benmari usülü eritme alanı haline getirin.
- Çikolata parçaları ve hindistancevizi yağını ekleyin. Eriyene kadar sürekli karıştırın.
- Bu karışımı, fındık ezmesi kaplı muzların üzerine dökün ve etrafına yayın.
- İstediğiniz neler varsa, chia tohumu, kenevir tohumu ve arı polenini üzerine serpiştirin.
- Dilimleyin ve tadını çıkarın.
- Hazırladığınız içeriği hava geçirmez bir kapta dondurucu veya buzdolabında saklayın.
İşte derleyip toplamayı kolaylaştıran Japon formülü! Bir Sonraki:
Sosyal medya bağımlılığını 20 adımda yenme rehberi!