Bilinmeyen Tarihi Olaylar: Sizi Şaşırtacak İlginç Gerçekler

13 Kasım 2023 • GenelBilinmeyen Tarihi Olaylar: Sizi Şaşırtacak İlginç Gerçekler için yorumlar kapalı1529

Tarihin sahnesinin meşhur hikayelerinden bazılarının aslının anlatılandan farklı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Peki gizemli kalmayı başarmış ilginç tarihi olaylar neler? Neden aslı farklı olan tarihi hikayeler gün yüzüne çıkmamış?

Bazı tarihi olaylar nesilden nesile aktarılırken doğruluğunu kaybetmiş, bazılarının ise bilinçli olarak gizemli kalması istenmiş olabilir. Eski devirlerden beri anlatıla gelen ancak zamanla farklı hikayelere dönüşmüş ilginç gerçekleri gelin birlikte keşfedelim.

Kleopatra’nın Aslında Mısırlı Olmaması

Kleopatra Antik Mısır döneminin ünlü hükümdarlarından biri. Tarihi kayıtlara göre Kleopatra en hırslı, güçlü ve etkili kadın hükümdarlar arasında. Mısır Ptolemaios Krallığı’nı MÖ 51’den 30 kadar yönetmiş etkin bir kraliçe. Ancak Kleopatra Mısır Kraliçesi olmasına rağmen aslında Mısırlı değil Yunanlı. Peki Kleopatra Antik Yunan kökenli olmasına rağmen nasıl Mısır Hükümdarı oldu?

Kleopatra’nın soyu Batlamyus hanedanına dayanır. Hanedanın Makedonya’nın Yunan Kralı Büyük İskender’in yaveri Soter’in soyundan geldiği bilinir. Kleopatra, babasının kardeşleri arasında yaşanan taht kavgaları sırasında sürgün edilmiş. Babasının sürgünden sonra Roma’nın askeri desteği ile hakimiyeti ele geçirmesinden sonra ülkeye geri dönmüş. Kleopatra’nın çeşitli stratejik evlilikler yapması ise Mısır Hükümdarı olmasının yolunu açmış. Ancak ülke içerisinde yaşanan taht kavgaları ve anlaşmazlıklar sonucunda Kleopatra’nın ölümü ile krallık bağımsızlığını kaybederek Roma İmparatorluğu’nun bir eyaleti haline gelmiş.

Papa 9. Gregory’nin Kedilere Savaş İlan Etmesi

Tarihin tozlu sayfalarında kalan birçok ilgi çekici olay var. Tarihteki ilginç olaylardan biri de Papa 9. Gregory’nin kedilere savaş ilan etmesi. Papa verdiği bir karar ile kedilerin toplu olarak öldürülmesini emretmiş. Bu kararın temeli ise Papa 9. Gregory’nin kedilere dair batıl inançlarına dayanıyor. İddianın aslına göre kedilerin uğursuz varlıklar olduğunu düşünen Papa 9. Gregory’nin verdiği bu hatalı kararla veba salgınına giden sürece neden olduğu düşünülür.

Papa 9. Gregory kedilerin uğursuz olduğunu düşünerek itlaf edilmelerine dair bir beyanname hazırlamış. Papa’nın bu kararı üzerine kediler için bir cadı avı başlamış. Avrupa’da kedi sayısının önemli ölçüde azalmasına neden olan bu olayın ekosistemin dengesini bozduğu bilinir. Bu nedenle, vebaya sebep olan bakterilerin fareler, sincaplar ve sıçanlar gibi küçük memeliler ile yayılmasıyla hastalık bir salgına dönüşmüş. Ancak, bu iddia nesilden nesile aktarılmasına rağmen kedilerin itlaf edilmesine dair yazılı bir tarihi belge yok. İddianın ise Papa’nın Alman Kralı’na yazdığı bir mektuba dayandığı söyleniyor.

Napolyon’un Tavşanlara Mağlup Olması

Napolyon dünya çapındaki en ünlü komutanlardan biri olarak kabul edilir. Avrupa’da ve dünyada kazandığı savaşlar ile ünlenmiş, kazandığı başarılarla Fransa’nın tarihine adını yazdırmıştır. Farklı coğrafyalarda yaptığı pek çok fetih ve başarıları ile tanınan Napolyon’un en büyük yenilgilerinden biri ise Cezzar Ahmet Paşa’ya kaybettiği Akka Kuşatması. Napolyon’un Akka’da Cezzar Ahmet Paşa tarafından durdurulmasa Mısır’ı ele geçireceği düşünülür. Hatta Napolyon’un Akka Kuşatması’ndaki mağlubiyetinden sonra “Kader beni bir ihtiyarın oyuncağı yaptı” dediği iddia edilir.

Napolyon’un tek yenilgisi ise bu değil. Napolyon Bonapart’ın en büyük hezimetlerinden birini 1807 Waterloo Kasabası’nda yaşadığını biliyor muydunuz? Üstelik bu yenilginin sebebi ise tavşanlar. Napolyon Rusya ile Fransa arasındaki Friedland Savaşı’nı kazanarak taraflar arasında Tilsit Barış Antlaşması imzalanmış. Bu başarı üzerine Waterloo Kasabası’nda kutlama yapan Napolyon bir av partisi için Başkonsolos Alexandre Bertrier’e yetki vermiş. Ancak, av partisinde salıverilen pek çok tavşan eğlence yerine hengameye neden olunca Napolyon atı ile bölgeden uzaklaşmakta çareyi bulmuş. Bu olayın da Napolyon’a önemli ölçüde prestij kaybettirdiği düşünülmüştür.

Benzer İçerikler

Comments are closed.