Masalsı Bahar Bahçeleri

23 Mart 2022 • GenelMasalsı Bahar Bahçeleri için yorumlar kapalı1377

İlkbaharın gelişiyle yeşilin envai tonları, doğayı bir gelin gibi süslemeye başladı. Eğer bahçe düzenlemesi ile ilgileniyorsanız; Mart, Nisan ve Mayıs aylarını iyi değerlendirmenizde fayda var. Kendinize yeşilliklerin arasında çok hoş bir yaşam alanı yaratabilir, ailenizle ve dostlarınızla bu özel ambiyansta hoş vakit geçirebilirsiniz. Peki, nereden başlayacaksınız? Aklınızda nasıl bir bahçe ve peyzaj düzenlemesi var? Hangi dekoratif öğeleri tercih etmelisiniz? İşte uygulaması kolay bahçe düzenleme şekilleri ve ilham veren bahçe peyzaj fikirleri…

Doğa ile İç İçe Bir Yaşam

Son dönemde çoğu kişinin, pandeminin de etkisiyle müstakil ve bahçeli yaşam alanlarını tercih ettiği dikkat çekiyor. Doğanın içinde, oksijeni bol, yeşilin binbir tonunun ruhunuzla bütünleştiği, rengarenk çiçeklerin içinizi ısıttığı bu masalsı atmosfere kim ‘hayır’ diyebilir ki? Bahçeyle uğraşmak, toprağa dokunmak, yeni hayatlara can vermek… Düşünün ki, sabah kahvaltınıza bahçenize ektiğiniz domates, biber ya da salatalıkları toplayarak başlama lüksüne sahipsiniz. Meyve ağaçlarından dilediğinizi ekebilir, zamanı geldiğinde dalından koparılmış o taptaze meyvelerin tadına doyasıya varabilirsiniz. Eğer aranız sebzelerle değil de çiçeklerle iyiyse, bahar mevsimine uygun yüzlerce çiçek fidesini toprakla buluşturup kendinize gökkuşağını andıran bir bahçe tasarlamanız da mümkün.

İlk Adım Bahçenizi Bahara Hazırlamak

Bahçeler temel olarak iki kez düzenleniyor; yaz ve kış öncesi… Yaz başlamadan önce bahçeyi hareketlendirmeli ve hangi çiçekleri dikeceğinize karar vermelisiniz. Bu noktada toprağı da ekim-dikim işlemlerine hazır hale getirmek gerekiyor. Her bahçe toprağı, her tarz çiçek için uygun olmayabilir. Bu nedenle bazı durumlarda başka yerlerden toprak getirmek daha uygun bir çözüm olarak öne çıkıyor. Bahçenizin bir kişiliği olmalı. Kullandığınız her bitkinin ve her detayın birbiriyle uyum içinde olması ve tercih ettiğiniz malzemelerin de yaşam alanınızın mimarisiyle örtüşmesi için baharın müjdecisi mis kokulu sümbülleri, rengarenk laleleri ve zarif nergisleri tercih ederek bahçelerinizi şenlendirebilirsiniz. Petunya, kadife ve begonya gibi yazlık çiçek fidelerini ise Nisan ayında ekmek en uygun zaman.

Sınırları Belirlemek İstiyorsanız

Bahçenizi sıfırdan tasarlıyor veya mevcut bahçenizi daha çekici hale getirmek istiyorsanız karar vermeniz gereken en önemli konulardan biri, bahçe sınırlarını ve yürüme yollarını nasıl belirleyeceğiniz… Bahçe peyzajının tamamını bir çim alanı olarak tasarlayabilirsiniz. Ancak bahçeyi bölümlere ayırarak, bitkiler ve yürüme yolları arasında bir bariyer oluşturmak, bahçenizin daha düzenli ve şık görünmesini sağlayacaktır.

Çakıl Taşları, En Büyük Yardımcınız Olabilir

Çakıl taşları kullanmak, bahçe hattını oluşturmak için oldukça basit ve kullanışlı bir yöntem. Çakıl taşlarını bahçenizde dekoratif amaçlarla kullanabileceğiniz gibi, bu yöntemle peyzaja geometrik özellikler ekleyerek bahçenizde profesyonel bir görünüm elde edebilirsiniz. Eğer bahçenizin kenarlarında çalılar yer alıyorsa, çakıl taşları kullanarak çim ve çalılar arasında bir bariyer oluşturup sade bir tasarım elde etmek mümkün. Bahçenizde oluşturduğunuz her bir bölüme farklı bitkiler ekmek isterseniz, taşlarla çevreleme yöntemi de bir seçenek. Domates, biber, maydanoz gibi sebzeler yetiştirebileceğiniz kendi bostan alanınızı düzenlerken bu yöntem işinizi kolaylaştıracak.

Yükseltme Tekniği Oldukça Avantajlı

Bahçe düzenleme için bir diğer yöntem, ektiğiniz alanları yükseltmek… Eğer bahçe çevreniz kötüyse veya bahçe peyzajı için çok fazla zaman harcamak istemiyorsanız, bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Yükseltme tekniği, dikkat çekici ve yaratıcı bahçe düzenlemeleri için de oldukça kullanışlı.

Organik Tarım Meraklılarına

Kendinize organik bir sebze tarlası oluşturmak istiyorsanız; 2 metre en ve 3 metrelik boya sahip olan bir alan sizin için yeterli olacaktır. Bu alanı çevrelemek için ise lavanta, kekik ve biberiye fideleri dikerek doğal bir çit oluşturabilirsiniz. Kıştan kalan kuru yaprak ve dalları temizledikten sonra çit bitkilerinin de budanması gerekir. Sebzeleri dikmeden önce alanı temizleyip, toprağı çapalayarak havalandırmak da şart. Organik gübreleri tercih etmek ise bahçede yabani ot mücadelesini kolaylaştırıyor. İlkbaharda toprak hazırlığı bittiğinde, Mayıs ayında dilediğiniz sebze fidesini ekebilirsiniz. Daha önce ektiğiniz marul, maydanoz, soğan ve ıspanak gibi yeşillikleri Mart ayında düzenli olarak sulamaya devam etmelisiniz. Nisan ayının sonları ise kabak, mısır, salatalık ve fasulye tohumları ile yazlık fidelerinizi ekmek için uygun bir zaman. Kavun ve karpuzu keyifle tüketmeyi seviyorsanız, henüz geç kalmadınız. Mart ve Nisan ayları, bu iki meyvenin ekimi için en uygun zamanlar olarak öne çıkıyor.

Benzer İçerikler

Comments are closed.