2022’nin Spor Trendleri Teknoloji ve Sürdürülebilirliğe Göz Kırpıyor

16 Mart 2022 • Çikolata ve Sağlıklı Yaşam, Genel2022’nin Spor Trendleri Teknoloji ve Sürdürülebilirliğe Göz Kırpıyor için yorumlar kapalı1218

Spor dünyası; 2022 ve sonrasında teknoloji, sürdürülebilirlik, dayanıklılık ve kapsayıcılık ekseninde yapılanacak. Yakın gelecekte ise yapay zekanın, sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojiler, e-spor, mobil fitness uygulamalarıyla entegre spor dallarında hızla yaygınlaşacağı öngörülüyor. Gelin, spor dünyasında dönüşüm yaratacak yeni trendleri birlikte inceleyelim…

Yapay Zekanın Önlenemez Yükselişi

Bireylerin; algılama, düşünme ve hareket etme yeteneğini taklit eden bir teknoloji olarak öne çıkan yapay zeka; spor dünyasındaki hakimiyetini hızla artırırken sensörler ve giyilebilir cihazlarla başlayan etkileşim hızla farklı kulvarlara yayılıyor.

Yapay zekanın sporcuların performansını optimize etmek açısından antrenörlere yardımcı olduğunu hepimiz biliyoruz. Diğer yandan içinde bulunduğumuz 2022 yılında artık sporcuların da bireysel olarak kendi performanslarını ölçümleme noktasında yapay zekadan destek aldıklarını göreceğiz.

Bu hareketin ön saflarında yer alan şirketler arasında ise sporculara maçlarını veya antrenman seanslarını canlı yayınlama veya yükleme olanağı sağlayan Athlete’s AI geliyor.. Yapay zeka algoritmaları sporcuların kullandığı teknikleri ve top hızlarını gözden geçirerek, performanslarını önceki maçlarla karşılaştırabilecek veya zaman içindeki ilerlemeyi çizerek gerçek zamanlı veya maç sonrası analiz yapabilecek. Yine stadyumlara girişte, akıllı biletleme ve güvenlik uygulamalarında yapay zeka odaklı teknolojilerin çok daha sık kullanıldığına şahit olacağız.

İnterval Antrenmanlara Hazır mısınız?

Spor dünyasının yakın markajında olan bir diğer trend ise sağlık ve zindelik açısından öne çıkan yüksek yoğunluklu interval antrenmanlar… Bu antrenmanlarda kalp hızını yüzde 80-95 oranında tutarak çalışmak, ardından dinlenmek ve tekrar egzersiz yapmak teşvik ediliyor. Uzmanlara göre spor egzersizlerinin bu kombinasyon çerçevesinde uygulanması kalp sağlığını iyileştirirken, yağ kaybını artırıyor ve vücudu güçlendiriyor. İnterval antrenmanların bir diğer artısı ise sporseverlere zaman yönetimi kolaylığı sağlaması…

Bilinçli şekilde yapılan spor antrenmanları, iş hayatıyla sosyal hayatı dengelemek isteyen bireylere daha sağlıklı bir bakış açısı kazandırıyor. Bu noktada interval antrenmanlar; diğer antrenman türlerine göre metabolizmayı kontrollü biçimde hızlandıran, doğrudan nabız kontrolüyle ilişkili, egzersiz şiddetinin arttığı ve azaldığı bir egzersiz şekli… Isınarak başlanan antremanlarda 1 dakika yüksek tempoda koşu, 2 dakika yavaş tempoda yürüyüş yapılıyor ve sonrasında bu setler tekrarlanıyor. Dozun sürekli artıp azaldığı interval antrenmanlarda spor tutkunlarının dayanıklılık ve kondisyonlarının artması hedefleniyor.

Mobil Fitness Uygulamaları Artacak

Spor endüstrisi, teknolojideki gelişen trendlerle oldukça iç içe…

Entegre kameralar, dijital tabelalar, Wi-Fi içeren akıllı stadyumlar, akıllı saatler, titreşimli yoga pantolonları gibi giyilebilir teknolojilerin hızla yaygınlaştığını gözlemliyoruz. Spor etkinliklerinin mobil cihazlardan izlenebilmesi ise farklı bir bakış açısı yaratıyor. Şirketler, kullanıcılara en uygun tarama deneyimini sunmak için yenilikçi tasarımlara yatırım yaparken, mobil öncelikli etkileşime geçiş, mobilin statüko haline geldiğini bizlere gösteriyor. Her yıl sayısız mobil fitness uygulamasının çıkması da bu sürecin büyük bir ivmeyle geliştiğinin en önemli ispatı.

Sanal Spor Dünyaları

Spor endüstrisini dönüştürmeye hazırlanan bir diğer önemli trend ise sanal gerçeklik ve e-spora yönelik artan yatırımlar. E-spor endüstrisinin şu an 1.8 milyar dolar hacme ulaştığı, 2022 sonunda ise 2.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Çok daha güçlü bir şekilde simüle edilen gerçeklik, kullanıcıların sınırsız aktivite ve macera aracılığıyla bağlantı kurabileceği anlamına geliyor. E-spor, profesyonel bir spor karşılaşmasını izleme deneyimini taklit ederek video oyunlarını bir rekabet biçimi olarak ele alıyor.

Sportif Sürdürülebilirlik Vizyonu

Her alanda olduğu gibi kapsamlı spor etkinliklerinde de sürdürülebilirlik son derece önemli bir misyon olarak öne çıkıyor. Hepinizin bildiği gibi büyük spor organizasyonları, tonlarca sera gazı emisyonu üretebiliyor. Bu nedenle spor dünyası 2022 ve sonrasında gerçekleşecek müsabaka, yarışma ve organizasyonlarda sürdürülebilirliğe daha çok odaklanacak. Statlarda yeniden doldurulabilir su istasyonları ve atıkların ayrıştırılmasına yön veren bidonları daha fazla göreceğiz ki enerji tasarrufu sağlanması yönünde atılacak bu gibi adımlar ile spor etkinliklerinin çevre üzerindeki negatif etkisi bertaraf edilecek. Yine 2022 ve sonrasında sürdürülebilirlik açısından öne çıkacak bir diğer inovatif hamle stadyum ve spor salonlarının, engelli bireylerin de katılım göstereceği biçimde revize edilmesi olacak.

Aynı şekilde önümüzdeki dönemde sporcuların da iklim değişikliği ve diğer çevresel sorunlarla mücadele etmenin önemini vurguladıkları sosyal sorumluluk projelerinde yer aldıklarını göreceğiz. Spor markalarının bu bilinçle üretim süreçlerinde hızla organik pamuk gibi doğal liflere veya giyim-ayakkabı çeşitlerinde zararlı kimyasallar içermeyen malzemelere kaydıklarını görmeye başladık bile.

Benzer İçerikler

Comments are closed.