Avrupa Yakası’ndan Notlar: Ruhu Olan Apartmanlar

26 Aralık 2022 • Kültür ve SanatAvrupa Yakası’ndan Notlar: Ruhu Olan Apartmanlar için yorumlar kapalı515

İstanbul’un eşsiz dokusunu tamamlayan, hikâyeleri ve yaşanmışlıklarıyla büyüleyen apartmanlar aynı zamanda tarihe tanıklık ederler. Her köşesi başka bir maceraya çıkan İstanbul apartmanları adeta zamanda yolculuk etmeye imkân tanır. Bazen İstanbul’un en bilinen sokağında rast gelebileceğiniz bu apartmanları en ücra bir yerde farklı mimarisi ve ihtişamıyla da görebilirsiniz. Geçmişten günümüze uzanan pek çok medeniyetin izlerinin görülebileceği bu mimarilerin hikâyeleri de en az yapıları kadar ilgi çekici. Şimdilerde han, otel, pasaj gibi kullanılmalarının yanı sıra hala yerleşim yeri olarak kullanılanlar da mevcut. Bir görenin bir daha görmek isteyeceği, İstanbul’a görkemleri ile iz bırakan bu apartmanları tarihi yarımadanın görülmeye değer yerleri arasında yer alır.

Zaman Yolculuğuna Çıkmaya Hazır Olun

Günümüzde rastgele girdiğiniz bir sokakta, otobüsle ineceğiniz durakta veya bilinen sokaklara yapacağınız gezilerde karşınıza çıkabilecek bu apartmanlar özellikle dokuları ile diğerlerinden ayrılır. 1913 yılında yapılan Minerva Han’da tam böyle… Geçmişte bankalara ev sahipliği yapmış bina bugünlerde hâlâ faaliyet gösterir. Galata’da Bankalar Caddesi’nde bulunan Minerva Han’ın mitolojik öğelerle yapılmış dış cephesi görenleri kendine hayran bırakır. Yapının giriş kısmında bolluğu simgeleyen kabartmalar, bereket boynuzu ve Minerva’yı anlatan baykuş simgesi yer alır. Bina zaten görür görmez cezbediciliği ile sizi kendisine çeker.

Akaretler Bulgurcu Sokak’ta bulunan Sıraevler de İstanbul’un önemli sıraevleri arasındadır. Sultan Abdülaziz zamanında Dolmabahçe Sarayı’nın yapımında çalışan işçilere özel yapılan bina ilk toplu konut yerleşkesi olarak da nitelendirilebilir. Osmanlı ve gayrimüslim mimarisinin iç içe olduğu evlerde cihannüma ve cumba detayları öne çıkar. Ahşap dokusu ile sokağa girer girmez farklı bir hava solumanıza aracılık eden bu evler hala yerleşim alanı olarak kullanılır.

Tarihin Sanatla Buluştuğu Yerler

Geçmişte farklı şekilde kullanılan bazı apartmanlar şimdilerde pek çok sanat etkinliğine ev sahipliği yapar. Dokusu ve ambiyansı ile sanatseverlere ayrı bir keyif katan bu apartmanların en bilinenlerinden biri İstiklal Caddesi’nde Galata Meydanı’na yakın konumda olan Mısır Apartmanı’dır. Bir konak olarak inşa ettirilen binada Memmet Akif Ersoy, Mithat Cemal Kuntay gibi önemli edebi şahıslar da yaşamıştır. Günümüzde çeşitli sanat galerilerine, tiyatrolara ev sahipliği yapan bina hem mimarisiyle hem işleviyle sanatseverlerin gözdesi durumundadır.

İstanbul’un en ünlü apartmanı deyince akla gelenlerin başında Galata, Serdar-i Ekrem Sokak’taki Doğan Apartmanı yer alır. Eşkıya, Muhsin Bey, Bugünün Saraylısı gibi pek çok yapımın çekildiği apartmanda çok bilindik ünlüler de yaşamıştır. U şeklinde İtalyan mimarisinin etkilerini taşıyan apartman çatı manzarası ile adeta panoramik bir İstanbul manzarası imkânı sunar. Günümüzde kişisel mülk şeklinde kullanılan apartman İstanbul’un en güzel sokaklarından birinde konumlanır.

100 Yılı Aşkın Tarihe Sahip İstanbul Apartmanları

Bazı apartmanlar diğer İstanbul apartmanlarına göre kendinden söz ettirmesiyle daha şanslı sayılır. Nişantaşı Teşvikiye Caddesi’ndeki yalın bina da tam buna örnek. Yazar Orhan Pamuk’un ailesi tarafından yaptırılan bina aynı zamanda yazarın belli başlı kitaplarında da mekân olarak tercih edilir. Orhan Pamuk’un önünde bulunan kestane ağacını çokça tasvir ettiği bina hâlâ yerleşim yeri olarak kullanılır.

Gümüşsuyu’nun tarihi apartmanları arasında yer alan Ankara Palas da hikâyesiyle ayrı bir yere sahiptir. Giriş katında bir restoran bulunan binada pek çok ünlü ve iş insanı vakti zamanında yaşar. Bülent Ecevit’in eşine evlilik teklif ettiği bina olan Ankara Palas orijinalliğini halen daha korur. Rum izlerinin görüldüğü apartmanda farklı geometrik motiflerin uyumlu bir kompozisyonu sunulur. Özgün yapısı ile heyecan uyandıracak binayı ziyaret ederken girişindeki Ayaspaşa Rus Lokantası’nı da plânınıza dahil etmeyi unutmayın.

Benzer İçerikler

Comments are closed.