Dünya’dan Yılbaşı Kutlamaları

23 Aralık 2017 • Kültür ve Sanat, Şehirler ve HikayeleriDünya’dan Yılbaşı Kutlamaları için yorumlar kapalı3225

Bir yılı daha geride bırakırken 2018’i yeni umutlar ve hayallerle karşılıyoruz. Geri sayımın başladığı şu günlerde insanlar ve şehirler yavaş yavaş yılbaşı hazırlıklarına başladı. Yılın en unutulmaz gecesine dünya kentleri nasıl hazırlanıyor merak ediyor musunuz? O halde gelin detayları birlikte keşfedelim..

New York

Dünyanın en büyük şehirlerinin başında gelen New York, şüphesiz ki en ihtişamlı yılbaşı kutlamalarına da ev sahipliği yapıyor. Kentin dört bir köşesinde irili ufaklı yılbaşı kutlamaları gerçekleşse de, eğlencenin merkezi tabii ki şehrin en ünlü meydanı olan Times Square. 1907 yılından beri kutlamaların en önemli parçası haline gelen gelenek ise BallDrop. Bu büyük kristal top yeni yıla doğru geri sayımın başlaması ile birlikte on binlerce insanın yeni yılı karşılama heyecanıyla beklediği meydanda aşağı doğru inerken geride bırakılan senenin neonları da bir bir sönüyor ve yeni seneninki yanmaya başlıyor.

Tüm binaların rengarenk ışıklandırmalarla süslendiği bu büyük sokak partisi, New Yorklular ve turistler için yılbaşındaki ilk tercih oluyor.

Rio

Dünyanın en meşhur plajlarından biri olan Copacabana plajındaki göz alıcı yılbaşı kutlamaları, 6,5 km boyunca uzanan plajda 2 milyonu geçen sayıda konuğu ağırlayan bir görsel şölene dönüşüyor. Havai fişek gösterileriyle renklenen kutlamalar, dünyanın dört bir yanından gelen DJ’lerin canlı performansları ve plajda dans eden yüzbinlerce genç ile rengarenk bir kanvas haline geliyor.

Güney yarım küredeki en renkli yılbaşı kutlamalarından olan bu partide, herkes bir Rio geleneği olarak beyaz giyerken, yeni yıla yüzerek girmek isteyenler ise geri sayımı denizde yapıyor. Latin Amerika mitolojisinde umut ve bereket getirdiğine inanılan Deniz tanrıçası Lemanja’ya adakların da adandığı gecede, Brezilyalılar yüzen mumları ve çiçekleri denize bırakıyor.

Londra

İngiltere’nin başkenti Londra’da yılbaşı kutlamalarında yüzbinlerce kişi soğuk havaya rağmen ünlü Thames Nehri kenarında bir araya gelirken, ‘Big Ben’, ‘London Eye’ ve parlamento binası havai fişek gösterisini izlemek için en popüler yerlerden.. Genellikle bir sivil toplum kuruluşuna destek toplamak gibi bir amaçla Londra Belediyesinin organize ettiği yılbaşı etkinlikleri kapsamında gösteriyi izlemeye gelenlerden küçük bağışlar isteniyor. Geçen sene UNICEF için toplanan bağışlar 1 milyon pound seviyesinde gerçekleşirken, bu sene Suriyeli Sığınmacılar için yapılacak olan bağış kampanyasının yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

Sidney

Yıla ilk girenlerden olmak isteyen yüzbinlerce turisti ağırlayan Sidney, dünyada yeni yıla ilk giren büyük şehir olma unvanını taşıyor. Tüm dünyanın merakla beklediği ve yılbaşı kutlamaları arasında en görkemli havai fişek gösterisinin yapıldığı Sidney’deki kutlamalar kentin iki simgesi olan köprü ve Sidney Opera Binası’nda düzenleniyor. Gösteriyi izleyebilmek için milyonlarca insan deniz kenarında toplanırken, havai fişek gösterilerinin ardından akrobatik uçak gösterileri başlıyor. Bir Aborjin geleneği olarak düzenlenen duman ayiniyle yeni yıl kötü ruhlardan arındırılıyor. Eş anlı olarak 50 tekneden ışık gösterisi yapılan Sidney hiç şüphesiz ki yeni yıl gecesini en güzel kutlayan kentlerden biri.

Hong Kong

Işıkların senfonisi olarak adlandırılan ve yılın her günü enfes bir şehir manzarası sunan Hong Kong görenlerin ışıltılı bir mucize olarak adlandırdığı bir kenttir.

Bu yıl sekizincisi yapılacak olan yılbaşı kutlamaları sayesinde Doğu’nun incisi sayılan Hong Kong yeni yıla girmek için en iyi yerlerden biri haline gelirken, gösteriyi güzel bir yerden seyretmek için erken saatlerde Wan Chai’nin Altın Bauhinia Meydanı’nda toplanan milyonlarca insan yılbaşı kutlamalarını unutulmaz bir etkinlik haline getiriyor. Işık gösterilerinden sonra sokaklarda başlayan opera gösterileriyle ve  Çin’in Hollywood’a cevabı olan Şöhretler Kaldırımındaki geçit törenleriyle devam eden kutlamalara,  Asya’nın başkentinin çeşitliliğini ortaya koyan hayranlık uyandırıcı sokak tatları ise eşlik ediyor.

Cape Town

Yılbaşına soğuktan ziyade sıcak bir havada merhaba demek isteyenlerin tercihi olan Cape Town’daki yılbaşı kutlamaları, kentte “yaza merhaba” festivali olarak da adlandırılıyor. Güney Afrika’nın güzel şehri Cape Town’da lezzetli yemekler, birbirinden doğal içeceklerle buluşarak yeni yılı kutlayan turistler, kentin sembol dağı Table Mountain (Masa Dağı)’nın 1087 metre yükseklikteki zirvesinde havai fişek gösterilerini izleyebiliyor. Şehri ziyaret edenlerin bir gelenek haline getirdiği ve yılın ilk günü soğuk suya karşın rağbet ettiği Boulders Körfezi’nde 3000’ı aşkın penguenle yüzmek ve Cape of Good Hope’a (İyi Dilekler Burnu) gidip yeni bir yılın ilk gününde dilek tutmak ise yapılması gerekenlerden.

Benzer İçerikler

Comments are closed.