Dünyada Çikolata Tüketimi

3 Şubat 2018 • Çikolata KütüphanesiDünyada Çikolata Tüketimi için yorumlar kapalı9505

Çikolatanın en önemli hammaddesi olan kakao her ne kadar tropik iklimde yetişmeye uygun bir bitki olsa da, dünyada en çok çikolata tüketen ülkelerin çoğunluğu Avrupalı ülkelerden oluşuyor. Genelde yemek aralarında tüketilen çikolataya özellikle kış aylarında ve Sevgililer Günü, Paskalya gibi özel günlerde rağbet iyice artıyor.

Dünya çapında çikolata tüketiminin ise 2020’ye kadar 1 milyon tona çıkması bekleniyor.

İsviçre

Pazar Araştırma şirketi Statista’nın verilerine göre, kişi başına yıllık çikolata tüketiminin 9 kilogram olduğu İsviçre, dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesi. Ülkede çikolata tüketimi için kişi başına harcanan yıllık tutar 255 dolar olurken, İsviçre’nin en sık çikolata ihracatı yaptığı ülkeler arasında Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya yer alıyor.

Almanya

İsviçre’yi, kişi başına yıllık 7,9 kilogramlık çikolata tüketimiyle komşusu Almanya takip ediyor. İstatistiklere bakıldığında ise Batı Avrupa bölgesindeki tüm çikolata pazarının dörtte biri 11,9 milyon dolarla Almanya’ya ait.

Almanların %76’sı çikolatayı keyif, %60’ı tatlı krizlerini gidermek amacıyla, %45’i ise ani tüketim isteğiyle tüketiyor. Ülke genelinde çikolatayla ilgili dersler ve seminerler artarken müzeler ve uluslararası sergiler, çikolatanın kültürel tarafına yoğunlaşıyor. Özellikle Köln Çikolata Müzesi her yıl ağırladığı 675 binden fazla ziyaretçisiyle en dikkat çeken çikolata müzelerinden.

İrlanda – Birleşik Krallık

İki komşu ülke İrlanda ve Birleşik Krallık, kişi başına yıllık 7,5 kilogramlık çikolata tüketimiyle üçüncü sırayı paylaşıyor. Birleşik Krallık’ta her altı kişiden birinin, yani 8 milyon kişinin, her gün çikolata tükettiği biliniyor. Nüfusun %73’ü sade sütlü çikolatayı tercih ederken karamel aromalı çikolatalar da sıklıkla tüketiliyor. Her iki ülkede de çikolataya kişi başına yapılan yıllık harcama 146 dolar civarında.

Norveç

Norveç, en çok çikolata tüketen İskandinav ülkesi. Bu Kuzey Avrupa ülkesinde kişi başına yıllık çikolata tüketimi 7,4 kilogram ve bir Norveçli çikolataya her yıl 200 dolar harcıyor. Norveç’in en çok tüketilen çikolatalı ürünü ise “sjokoladekake”, yani çikolatalı kek. Öte yandan doğa yürüyüşüne çıkan Norveçlilerin çantalarında mutlaka çikolata bulundurmaları ise oldukça eski bir gelenek.

 Belçika

Hiç şüphesiz Belçika çikolata denince akla gelen ilk ülkelerden. Ülkede kişi başına yıllık çikolata tüketim oranı 6,8 kilogram ve kişi başına harcanan yıllık tutar 82 dolar civarında. Çoğu kişi, bu görece düşük tüketim miktarını Belçikalıların nicelikten ziyade kaliteye verdiği öneme bağlıyor. Belçika, 2 milyar dolarlık ihracat oranıyla dünya çikolatalı mamuller ihracatında en önemli ülkeler arasında. Ülkede bulunan Choco-Story gibi ünlü çikolata müzeleri, 15 çikolata fabrikası ve 2000’in üzerinde çikolata mağazası, Belçikalıların çikolata tutkusunu ve çikolatanın görkemli tarihini gözler önüne seriyor. Ayrıca başkent Brüksel’deki çikolata turları, turistlerin en çok ilgi gösterdiği etkinliklerden. Belçikalılar çikolata yapımında hiçbir katkı maddesi kullanmadıkları için çikolatanın en geç 21 gün içinde tüketilmesi gerekiyor.

İsveç

İsveç, kişi başına yıllık 5,4 kilogramlık çikolata tüketimi ile Belçika’yı takip ediyor. Ülkede perakende satışları yapılan çikolata, şekerleme ve dondurma 10 yılda ikiye katlanarak 2016 yılında 27 milyar İsveç kronuna ulaştı. İsveçlilerin her 6 Kasım’da Kral 2. Gustav’ı anmak için tükettikleri ve üzerinde kralın çikolata silueti bulunan kekleri ise ülkenin en ünlü geleneksel çikolatalı tatlılarından. Ülkenin toplam şekerleme pazarının %47’sini çikolata oluşturuyor.

Avustralya

Avustralya, kişi başına yıllık 4,8 kilogramlık çikolata tüketim oranıyla listede Avrupa dışında yer alan nadir ülkelerden. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre, ülkede 14 yaş üzeri nüfusun %68’i, yani yaklaşık 14 milyon kişi, düzenli olarak bir çikolatalı ürün tüketiyor. Avustralyalılar genelde kalıp şeklinde çikolata tercih ederken nüfusun %42’sine yakını blok çikolatayı; %19’u ise kutu çikolatayı tercih ediyor.

Hollanda

Hollanda kişi başına yıllık 4,7 kilogramlık çikolata tüketimiyle Avustralya’yı takip ediyor. Ülkedeki genel şeker tüketiminin çoğu çikolataya dayanıyor. “Hagel slag” adı verilen çikolata, tereyağlı ekmeğin üstüne serpilerek tüketilen popüler kahvaltı tercihlerinden. Kakao tozunun mucidi Johannes van Houten’ın ise Hollandalı olduğunu anımsatalım. 

ABD

ABD ise kişi başına yıllık 4,3 kilogramlık çikolata tüketimiyle listede Avrupa dışında yer alan ikinci ülke. İsviçre’nin yarısı kadar çikolata tüketilen Birleşik Devletler’de çikolataya yapılan kişi başı harcama  55 dolar civarında kalıyor. Kişi başı çikolata tüketimi düşük olsa da  ABD dünyanın en büyük çikolata pazarına sahip. Amerikalılar son zamanlarda yaygınlaşan sağlıklı yaşam trendi sebebiyle ise bitter çikolataya yöneliyor.

Fransa

Fransa kişi başına yıllık 4,2 kilogramlık çikolata tüketimiyle ABD’yi takip ediyor, fakat çikolataya kişi başına yapılan harcama 95 dolarla ABD’deki miktarın üstünde. Fransızların çikolata tutkusunun en büyük göstergelerinden biri ise başkentleri Paris’te 300’ün üzerinde çikolata mağazası bulunması. Fransızların genel tercihi bitter çikolata yönünde olurken, Strasbourg kentinde bulunan ve ziyaretçilere çikolataya dair birçok keşif şansı sunan Les Secrets du Chocolat (Çikolatanın Sırları) Müzesi, ülkenin çikolataya olan hayranlığını gözler önüne seriyor.

Benzer İçerikler

Comments are closed.