BİR BARDAK KAKAO: MS HASTALARINA VE YORGUNLUĞA ŞİFA OLDU

30 Temmuz 2019 • Çikolata ve Sağlıklı YaşamBİR BARDAK KAKAO: MS HASTALARINA VE YORGUNLUĞA ŞİFA OLDU için yorumlar kapalı2832

Tıp dünyası, faydası sadece mutlulukla sınırlı olmayan çikolatanın ham maddesi olan kakaonun insan sağlığına etkilerine dair şimdiye kadar yüzlerce araştırma ortaya koydu. Mart 2019’da Oxford Brookes Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma da bu gerçeği bir kez daha doğruladı.

Oxford Brookes Üniversitesi Beslenme Kıdemli Öğretim Üyesi Dr. Shelly Coe, Multipl Skleroz (MS) ile ilişkili yorgunluğun giderilmesinde; anti-enflamatuar özellikler içeren, meyve ve sebzelerde bulunan bir madde olan flavonoidler bakımından zengin kakaonun, nasıl etkili olabileceği üzerine bir araştırma başlattı. Dr. Coe ve araştırma ekibi, flavonoidler bakımından zengin bir kakao içeceği verilen kişilerin, başka bir içecek verilenlere kıyasla daha az yorgunluk ve ağrı bildirdiklerini tespit etti. Bu bulgular sonucunda araştırmacılar, flavonoidlerin vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı oldukları için MS semptomlarını azaltma konusunda verimli olabileceği sonucuna vardılar.

MS Derneği tarafından finanse edilen altı haftalık başka bir çalışmada ise antioksidan özellikleri ile bilinen bileşikler olan kakao flavonoidlerinin etkileri incelendi. Nöroloji Nöroşirürji ve Psikiyatri Dergisi’nde yayınlanan bu yeni çalışmada, MS rahatsızlığı olup tekrarlayan havale ve yorgunluk tanısı konmuş 40 kişi iki gruba ayrıldı.

Birinci gruba, altı hafta boyunca her gün ısıtılmış pirinç sütü ile karıştırılmış yüksek flavonoid kakao tozu, diğer gruba ise aynı içeriğin düşük flavonoidli versiyonunu içmesi söylendi.

Çalışma boyunca bu içecekleri tüketen kişilerden yorgunluk seviyelerini her gün belirlenen zaman aralıklarında derecelendirmeleri istendi. Altı hafta sonra yüksek flavonoid kakao tüketenlerin diğerlerine göre daha az yorulduğu, ağrı seviyelerinin düştüğü ve daha fazla yürüyebildikleri gözlemlendi.

Araştırmacılar, çalışma sonunda; MS ve yorgunluğu olan kişilerin günlük olarak ham kakao içmelerinin halsizliklerine yardımcı olduğunu ve bu diyetin yorgunluk ve yürüme dayanıklılığını artırarak uzun vadeli faydalar sunabileceğini tespit ettiklerini açıkladı. Oxford Brookes Üniversitesi Beslenme Kıdemli Öğretim Üyesi Dr. Shelly Coe ise saf kakaonun yorgunluk ve buna bağlı semptomlar üzerindeki etkilerini daha detaylı inceleyerek; MS’li kişilerin semptomlarını gelecekte ucuz ve güvenli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacak bir diyet yaklaşımı bulmayı ümit ettiklerini kaydetti.

MS HASTALIĞI VE BELİRTİLERİ

MS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Multiple Skleroz; hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Ataklar halinde görülen MS, erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülüyor.

Genç yaşlarda görülebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığı, dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 35 bin kişiyi etkilemektedir. Ataklar halinde gelişen ve ancak uygun tedavi ve düzenli takiple kontrol altında tutulabilen MS hastalığı, genellikle 20- 40 yaşları arasında ortaya çıkar.

Belirtileri kişiye göre değişirken hastalar, aşağıdaki problemlerin herhangi birini ataklar veya yavaşça kötüleşen bir seyir izleyerek yaşayabilirler:

  • Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme,
  • Güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. (Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir.)
  • Görme kaybı veya çift görme
  • İdrar kaçırma ve idrar aciliyeti,
  • Kabızlık,
  • Konuşma bozukluğu,
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları,
  • Denge kaybı, bulantı,
  • Yorgunluk,
  • Depresyon,
  • Kısa süreli hafıza problemleri,
  • Yutma zorluğu

Benzer İçerikler

Comments are closed.