Her mevsimin yıldızı, karavan seyahati

8 Nisan 2021 • GenelHer mevsimin yıldızı, karavan seyahati için yorumlar kapalı2143

Kalabalıklardan uzak olmak, Ege’de, Akdeniz’de, Karadeniz’de dilediğiniz yere giderek karavanda konaklamak, denize karşı veya yemyeşil bir ormanda kuş cıvıltısıyla uyanmak… Bundan daha büyük bir zenginlik olabilir mi? Özgürlüğüne düşkün, minimal yaşamlardan keyif alan, az ve öz eşyayla seyahat etmeyi seven pek çok kişinin tutkusudur karavan tatili… Üstelik, karavanla dört mevsim seyahat edebilme şansına da sahipsiniz. Mis gibi çayınızı demleyip kahvaltınızı edebilir, TV izleyebilir, müzik dinleyebilir, yatıp uyuyabilir, saatlerce kitap okuyabilirsiniz. Evet, böyle bakıldığında karavan seyahati sadelik gerektiriyor. Ama günümüzde sadelik ve fonksiyonellik; en büyük lüks değil mi?

Farklı bir yaşam kültürü

Aslında karavanla tatil, dünyada da Türkiye’de de son 10 yıldır oldukça popüler… Pandeminin etkisiyle bu trend hızla yaygınlaşırken karavanla tatil yapmayı bugüne kadar hiç düşünmemiş kişiler bile bu alternatife yöneldi ve seyahat etmek farklı bir yaşam kültürüne dönüştü.

Bu ilgi, son 1 yılda hem karavan kiralama hem de karavan satın alma fiyatlarında gözle görülür bir artışı da beraberinde getirdi. 1 yıl önce içi modifiye edilmiş, 150 bin kilometrede bir karavanı 75 bin TL’ye alabiliyorken, bugün bu rakamlar 150-200 bin TL bandına yaklaştı. Sıfır çekme ya da motor karavan almanın maliyeti ise çok daha yüksek. Bireysel tercihlere göre 300 bin-1 milyon TL arasında değişen bir fiyat skalası bulunuyor. Motor karavanlar minimum 1 hafta kiralanabiliyor. Günlük kiralama ücretleri ise 400 TL’den başlayıp karavanın özelliklerine göre 1000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu arada hemen hatırlatalım, karavan turizmine yönelik ilginin hızla artması, karavan tasarımlarında lüks detayların da öne çıkmasını beraberinde getirdi. Evet, alanlar kısıtlı ama küçük metrekareli yaşam alanlarını gerçek bir eve dönüştürmek elinizde. Siz hayal edin, gerisi tasarımcıların yeteneğine kalmış…

Özgürlüğün ayak sesleri

Karavan kültürü, Amerika’da 1930’lu yıllarda popülerlik kazanmaya başlıyor. Amerikalıların otomobil ve özgürlük tutkusunu bir araya getiren bu kültür, gitgide yayılıyor ve şu anda Amerika’da 9 milyondan fazla karavan sahibi olduğu biliniyor. Türkiye’de ise karavan tutkunlarının hızla artması, karavan kamp alanlarının çoğalmasına yön verdi. Hiç şüphesiz Türkiye’de gezilecek ve keşfedilecek birbirinden özel noktalar bulunuyor. Burada önemli olan nasıl bir karavana ihtiyaç duyduğunuz… Seyahat planınızı yapmadan önce satın alacağınız ya da kiralayacağınız karavanın büyüklüğü, gücü, iç tasarımı ve kişi kapasitesi hakkında mutlaka bilgi almalısınız. Her karavanda mutfak, WC, yaşam aküsü ya da güneş enerjisi paneli bulunsa da çekme karavana mı yoksa motor karavana mı ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Şoförün üzerinde çıkıntısı olanlara ‘alkovenli karavan’, alkovensiz olanlara ise ‘semi-entegre karavan’ adı veriliyor.

En popüler karavan kamp alanları

Muhteşem bir doğanın içinde sadece sizin isteklerinize göre şekillenen karavan tatili için Türkiye’nin farklı noktalarındaki en güzel karavan kampı alanlarını araştırdık.

Ada Camping Cunda: Ada Camping, Cunda Adası’nın Midilli’ye bakan sahilinde bulunuyor. Cunda Tabiat Parkı’nın içinde bulunan kamp alanı özel bir plaja sahip.

Kaş Camping: Antalya’nın Kaş ilçesinin merkezine yakın bir noktada bulunuyor. Denize sıfır olan kamp alanı, elektrik, su ve çeşitli temel ihtiyaçları da karşılıyor.

Yedigöller Milli Parkı: Bolu ili sınırları içinde yer alan Yedigöller Mili Parkı’nda, yeşilin her tonunu görebileceğiniz gibi geceleri yıldızların yakınlığına da tanık olabilirsiniz.

Artvin-Borçka: Buraya varmak için Artvin’in engebeli yollarından geçilse de karavan tatili için ideal. Eşsiz doğal güzelliklerin yanında sakinlik ve huzur arayanların favori rotası.

Hisarönü Evcan Camping: Marmaris’in Hisarönü Mahallesi’nde denize sıfır olarak kurulmuş doğayla iç içe büyük bir kamp alanı. Elektrik ve su ihtiyacı bu kamp alanında karşılanabilir.

Kuşadası Önder Camping: Kuşadası’nın doğal güzelliklerinin ortasında bulunuyor. Merkezi konumu ve farklı konaklama seçeneği ile gerek karavan sahipleri gerek çadır kampçıları için tercih sebebi.

Akyaka Orman Kampı: Deniz ve ormana yakınlığıyla doğanın tam ortasında bulunuyor. Büyüleyici bir koy manzarasına sahip. Geniş ve ferah alanıyla karavan sahiplerinin uğrak noktalarından biri.

Asos Gargara Kamp: Kaz Dağları’nın eteğindeki Küçükkuyu-Asos sahil yolu üzerinde bulunuyor. Karavanla seyahat edenlerin ihtiyaçları için birçok olanağa sahip.

Azmakbaşı Camping: Muğla’nın Akbük Koyu’nda yer alıyor. Göl ve deniz manzarasını beraber sunan muhteşem bir doğaya sahip. Kamp alanı; çadır, karavan ya da bungalov gibi konaklama seçenekleri sunuyor.

Nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle karavan seyahatine çıkmadan önce ihtiyaçlarınızı belirleyin hatta gerekiyorsa bir liste çıkarın. Yanınızda, kişi sayısına göre karavan malzemeleri bulundurarak yolculuğu daha konforlu bir hale getirebilirsiniz. Karavanla tatil yaparken ihtiyacını en çok duyacağınız şey; elektrik ve su. Karavan kamp alanlarında depolama işlemini nasıl yapacağınızı keşfedin. Ayrıca bu işlemleri yapabilmek için hortum ve alet çantanızı da mutlaka karavanda bulundurun.

Hangi eşyalara ihtiyacınız olabilir?

Karavandaki yatağın büyüklüğüne göre yanınıza mutlaka nevresim, battaniye ve yastık kılıfları almalısınız. Mutfakta daha rahat yemek yapabilmek için kesme tahtası, çatal-bıçak seti, buz kabı, damacana pompası ve şişe açacağı gibi hayat kurtaran malzemeleri karavanda bulundurmanızda yarar var. Bunların yanında pratik bir kullanım sağlamak adına; mutfak süngeri, çöp poşeti, kağıt havlu, streç film, alüminyum folyo, termos ve saklama kaplarını da yanınıza almayı unutmayın. Genellikle karavan kamp yerlerinde araca bağlanabilen elektrik üniteleri bulunur. Karavan sahipleri elektriği oradan çeker. Bu nedenle elektronik olarak ihtiyaç duyacağınız en önemli eşyalardan biri; sağlam, dış hava koşullarından etkilenmeyecek bir uzatma kablosu… Bunun yanında, dış aydınlatma için uzatmalı ampul sistemi işinizi görecektir. Taşınabilir şarj cihazları da yolculukta işleri büyük oranda kolaylaştırıyor. Karavanın su deposuna dolum yapmak için hortum başta olmak üzere başka tamirat işleri için el çantası, stepne ya da kriko gibi gereçler de bulundurmanızda fayda var.

Benzer İçerikler

Comments are closed.