MUBI Film Önerileri: Ayın Filmlerinden Öneriler

12 Temmuz 2023 • Kültür ve SanatMUBI Film Önerileri: Ayın Filmlerinden Öneriler için yorumlar kapalı1526

Farklı türler, popüler filmler ve özgün yapımlar ile her zevke hitap eden dijital platformlar, geleneksel sinema deneyimini farklı bir boyuta taşıyor. Dünya sinemasının en seçkin filmlerini özel olarak derleyen MUBI, küratörlüğünü de yaptığı benzersiz film koleksiyonu ile sinemaseverlere zengin bir film kütüphanesi sunuyor. Her gün yeni bir film ekleyerek akış içinde bir sinema keyfi sağlayan MUBI, en özel klasiklere ve bağımsız eserlere ev sahipliği yapıyor. Gelin, ayın film önerileri bölümünde yer alan üç özel filme yakından göz atalım.

Parasite: Sosyal Eşitsizlik ve Sınıf Mücadelesine Mizahi Bir Bakış

2019 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ve 92. Akademi Ödülleri’nde En İyi Film Oscar’ı da dahil olmak üzere gittiği her festivalden ödüllerle ayrılan Güney Kore filmi Parazit, son yılların en iddialı yapımları arasında yer alıyor. Ünlü yönetmen Bong Joon-ho’nun ustalık eseri olan Parasite, sınıfsal farklılıklar, sosyal eşitsizlik ve insan ilişkilerinin karmaşıklığı üzerine sürükleyici bir hikâye anlatıyor.

Film, dar bir yarı bodrum dairesinde yaşayan ve geçim sıkıntısı çeken Kim ailesini ele alıyor. Ailenin sıra dışı ve trajik dönüşüm hikayesi, ailenin oğlu Ki-Woo‘nun ultra zengin Park ailesinin yanında öğretmen olarak işe başlaması ile farklı bir boyuta taşınıyor. Olaylar ilerledikçe karanlık sırlar ve ahlaki ikilemler üzerindeki perde de yavaşça kalkmaya başlıyor.

Filmin olağanüstü sinematografisi, kusursuz hikâye anlatımı ve başarılı yönetmenliği her karede kendini gösteriyor. Bong Joon-ho’nun gerilim ve mizah yüklü bakış açısı, Park ve Woo aileleri arasındaki eşitsiz ve sorunlu sosyal çizgileri eleştirel bir dille ele alıyor ve izlemesi oldukça keyifli bir kurguyla seyirciye ulaştırıyor.

Corsage: Bir İmparatoriçenin Öfke Çığlığı

Cannes Film Festivalinde “Belirli Bir Bakış” dalında gösterilen Corsage, önemli bir kraliyet kadını olan Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth’in hayatına farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Yönetmenliğini ve senaristliğini Marie Kreutzer’in üstlendiği 2022 yapımı filmin başrollerinde Vicky Krieps, Colin Morgan, Finnegan Oldfield, Florian Teichtmeister ve Katharina Lorenz gibi ünlü isimler yer alıyor.

Kreutzer’in alaycı, mizahi ve eğlenceli tarzı, Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth, diğer adıyla Sissi’nin (1837-1898) hayatını daha ayrıntılı bir şekilde işleyebilmesine olanak tanıyor. Film, 19. yüzyıl Avrupa’sının toplumsal normlarını karşısına alan Sissi’nin yaşamına dair önemli anlara mercek tutuyor. Minimal oyunculuğu ve farklı lisanlardaki ustalığı ile göz dolduran Vicky Krieps ise bu zor rolün üstesinden başarıyla geliyor.

Yarı biyografik yarı kurmaca bir eser olan Corsage, sarayın atmosferini ve dönemin sosyal hayatını sinematik ve müzikal bir şekilde seyirciye ulaştırıyor. Bu eşsiz yapım, The Favourite ve Marie Antoinette gibi dönem filmlerinden hoşlanan sinefillerin listesinde mutlaka yer alması gereken bir eser olarak öne çıkıyor.

One Fine Morning: Yeni Bir Güne Uyanmanın Tuhaf Hafifliği

Mia Hansen-Løve tarafından yazılıp yönetilen One Fine Morning, kaybetmek ve yeniden keşfetmek arasındaki garip etkileşimi hayat dolu bir hikayeyle anlatıyor. Filmin canlı yaşam gücü, Fransız sinemasının kendine özgü akışkanlığı ile kusursuz bir uyum içinde ilerliyor. Sekiz yaşındaki kızıyla birlikte yaşayan Sandra, nörolojik hastalıktan mustarip babası için iyi bir bakım evi bulmaya çalışıyor. Bu arayışta karşılaştığı eski dostu Clément ile arasında romantik bağ ise Sandra için önemli bir dönüm noktası oluyor.

Başrollerinde Léa Seydoux (Sandra Kienzler), Pascal Greggory (Georg Kienzler), Melvil Poupaud (Clément) ve Nicole Garcia (Françoise) gibi tecrübeli oyuncuların boy gösterdiği yapım, gösterişten uzak ve rafine bir anlatı ile ilerliyor. 2022 yılı romantik/dram filmler listesinin en üstlerinde kendine yer bulan One Fine Morning, türün tutkunlarına yaklaşık 2 saat süren kaliteli bir sinema deneyimi vadediyor.

Siz de bu harika filmlere MUBI ayrıcalığı ile ulaşabilir, Mabel Çikolata eşliğinde film izlemenin keyfini yaşayabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.