Yeni bir yıl yaklaşırken 10 adımda yeniden motive olmak!

16 Aralık 2020 • GenelYeni bir yıl yaklaşırken 10 adımda yeniden motive olmak! için yorumlar kapalı2139

Dev bir göktaşının dünyaya yaklaştığı ve fotoğrafın altında “2020 bitmeden o da hızla yetişmeye çalışıyor 🙂 ” yazılı sosyal medya paylaşımı, sanıyoruz ki başta pandemi süreci olmak üzere pek çok zorluğun yaşandığı bu yılın bizlerde yarattığı algıyı mizahi açıdan oldukça iyi yansıtıyor.

Dünya genelinde istisnasız herkesin belirsizlik, kaygı ve yalnızlık gibi pek çok duyguyu deneyimlediği 2020 yılı biterken, yaşanan bu zorlu süreci ardımızda bırakabilmek şüphesiz çoğumuzun dileği…

Bu birçokları için zor gibi görünse de motive olmak konusunda denemeye hazır olmak ve yeni başlangıçlara şans vermek ise kilit önemde… Unutmayın içinde bulunduğumuz şartlar değişmese bile, biz o şartlara olan bakışımızı ve algımızı iyi yönde değiştirdiğimizde tüm gerçekliğimiz yenileniyor.

2021 yılını yorgun birer savaşçı olarak karşılıyor olsak bile, gelin enerjimizi yükseltelim ve Uzman Psikolog Aslı Taş Kayabaş’ın tavsiyelerine kulak verelim. Yeni bir yılın ertelediğimiz şeylere başlamak için dönüm noktası olduğunu belirten Kayabaş, bu dönemde nasıl daha iyi hissedebileceğimizi 10 başlıkta siz Mabel okurları için anlattı… 

1- Hayata bağlı kalın ve kendinize bu soruları sorun

Sosyal bir varlık olduğumuzu, sevildiğimizi ve önemsendiğimizi hissettiğimizde anımsıyor, bir diğer deyişle bu şekilde var oluyoruz. Yeni yılın ilk aylarında gündemimiz hala pandemi olsa da ‘hayata bağlı’ kalmaya devam etmenin bizler için oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Kayabaş, “Yeni yılda sevdiklerinizle, keyifli vakit geçirdiğiniz ve sizi mutlu eden kişilerle birlikte olmak için kendinize daha fazla fırsat yaratın. Bu dönem WhatsApp gruplarını veya Zoom gibi görüntülü konuşma platformlarını gülmek, gündemdeki konuları paylaşmak ve günlük sohbetler için sık sık kullanın ve ‘hayata bağlı kalma’yı sürdürün” diyor.

Herkesi 2021 için bireysel hazırlık listesi yapmaya çağıran Kayabaş, öncelikle sizleri nelerin motive ettiği, canlı tuttuğu ve mutlu hissettirdiği sorularına yanıt vermenizi istiyor.

İlk olarak 2021 yılında yapacaklarınızı günlük rutininize dağıtabilmek için bir plan yapıyorsunuz. Sizi keyiflendiren aktiviteleri net bir şekilde görmenin, onları günlük rutininizin bir parçası haline getirmenize yardımcı olacağını söyleyen Kayabaş, günde sadece 30 dakikayı bu listedeki aktivitelere ayırmanın bile motivasyon seviyesinde ciddi değişiklikler yaratabileceğini vurguluyor.

Peki hangi soruları kendinize sormalısınız? İşte yanıtı:

√ Neleri yaparken kendinizi mutlu hissediyorsunuz?

√ Neyle uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyorsunuz?

√ Sınırsız zamanınız ve bu zamanı karşılayacak kadar paranız olsa idi o zamanı ne yaparak ve kimlerle geçirirdiniz?

√ Şu an nerede olmak istiyorsunuz?

√ Yapmak isteyip de çeşitli bahanelerle kendinizi engellediğiniz neler var?  

√ Hayat yolculuğunuzun bu yıl tamamlandığını düşünseniz, neleri yapmadığınız için pişmanlık duyarsınız?  

Bu soruların içimizdeki yanıtlarını bulmamızın kişisel motivasyonumuzu yeniden kurmak için çok önemli bir başlangıç olduğunu belirten Kayabaş, bu yoldaki diğer adımları ise şöyle aktarıyor…

2- Küçük ve ulaşılabilir hedeflerle ilerleyin

Değişimin yoğun olduğu dönemler büyük hedefler koymak için doğru zamanlar değildir. Bu sene, öncekilerden farklı olarak büyük hedeflerle yıla başlamayın. Küçük hedefler sizlerin kısa sürede hedeflerinize ulaşmanızı sağlarken, başarı hissi ve motivasyonunuza da katkı sağlayacaktır.

3- 2020’de en çok zorlandığınız alanları tespit edin ve bu alanlara hazırlanın

Pandemi döneminde en fazla hangi alanlarda zorlandınız? Diyelim ki iş düzeninizin değişikliği sizi en fazla zorlayan konu oldu. O halde ‘2021’de bu faktörün sizi daha az zorlaması için neler yapılabilir?’ sorusunu şimdiden düşünmeye başlayın ve bunun için küçük aksiyonlar planlayın.

4- Kendinizi ara sıra şımartmayı öğrenin

Kendisine iyi bakmak için çaba göstermeyen kişi, başkalarına da istediği oranda katkı sağlayamaz. Yeni yılda bireysel motivasyonunuzu yükseltirken, kendinize iyi bakmak için planlar yapın ve bu zamanı tekrar şarj olmak için bir fırsat olarak görün.

5- Eşyalara değil, insanlara bağlanın

Hayatınızda maddeye dair sahip olduğunuz varlıklar arttığında mutluluğunuz artmayacak; aslında sahip olduklarınız olmasa da yanınızda kalanlar size mutluluk getirecek. Bu yüzden sevdiklerinize, ilişkilerinize yatırım yapın.

6- Ne yapıyorsanız en iyisini yapın

Bu yıl gitar çalmak mı istiyorsunuz? Yeni bir dil öğrenmek mi? Daha iyi bir siz için, kendinizi geliştirmeye açık mısınız? Belki bir yerden başlayıp, bu konuda kendinizi geliştirmek için aksiyonlar almak isteyebilirsiniz. Ne olursa olsun hiçbir zaman hayatı ucundan tutmayın ve her ne yapıyorsanız kendi kalite standardınızda en iyisini yaptığınızdan emin olun.

7- Spor, sanat, müzik hayatınızın bir parçası olsun

Hayatınıza ne kadar güzellik ekerseniz, o kadar güzelleşecek. Sanat ve sporun mutluluk üzerindeki pozitif etkileri sayısız kere kanıtlanmıştır. Müzik, sinema, edebiyat, görsel sanatlar gibi faaliyetlere planınızda daha çok zaman açın.

8- Yüklerinizi bırakın

Eski yıldan taşıdığınız hangi yükler var? Mesela kimleri mutlu etmek için koşturuyorsunuz? Yüklerinizden arındıkça yeni bir yılda kendinize daha çok yer açabilecek ve böylece motivasyonunuzu yeniden istediğiniz alanlara yönlendirebileceksiniz. 

9- Sahip olduklarınızı paylaşın, iyilik güçlendirir

Sahip olduklarınızı paylaştıkça, kendinizde bir şeylerin çoğaldığını göreceksiniz. Bir bilgiyi başkasına öğretmenin veya ihtiyacı olan bir kişiye yardım etmenin insanı hayata karşı güçlendirdiğini ve kişiye çok iyi geldiğini unutmayın.

10- Haklı olmak yerine mutlu olmayı seçin

Hakkınızı savunmak, hakkınızı aramak önemlidir, fakat yeni yıla haklılığınızı kanıtlamak uğruna mutluluğunuzdan vazgeçmediğinizi sorgulayarak girin. 2021 yılında haklı olmayı, mutlu olmanın önüne koymayın.

Benzer İçerikler

Comments are closed.