Bir Hamam Ritüeli: Zeyrek Çinili Hamam

18 Haziran 2024 • TarihBir Hamam Ritüeli: Zeyrek Çinili Hamam için yorumlar kapalı204

İstanbul’da sanat ve tarihin buluştuğu yer Zeyrek Çinili Hamamı’nda Osmanlı hamam ritüeli hakkında bilgi edinebilir veya müze bölümündeki sergileri ziyaret edebilirsiniz.Bu hamam, adını UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi Zeyrek semtinden alıyor. İçerisinde hamam bölümleri yanında müze, tarihi Bizans sarnıçları, etkinlik ve bahçe alanlarını da barındırarak İstanbul’un kültür ve sanat haritasında özel bir yere sahip. 2023 yılında uzun süren restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını açan müze ve hamam, tarihi Bizans sarnıçları ve etkinlik-bahçe alanlarıyla ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunuyor.

Osmanlı hamam kültürünü yaşatmakla kalmayıp, modern sanat ve tasarımı da içine alan bir atmosfer sunan hamam, ünlü moda tasarımcısı Hussein Chalayan’ın özel koleksiyonuyla da dikkat çekiyor. Elif Uras ve Theodore Psychoyos gibi sanatçıların eserleriyle zenginleşen hamam, geleneksel ve modern unsurları bir arada sunuyor.  Bu eşsiz deneyimi yaşamak için Zeyrek Çinili Hamam’ın kapıları herkesi hamam ritüeli yapmaya davet ediyor.

Zeyrek Çinili Hamam Tarihçesi

Zeyrek Çinili Hamamı, İstanbul’da kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri. Mimar Sinan’ın ilk eserlerinden biri olma özelliğini taşıyan yapı, 1530-1540 yılları arasında, Osmanlı donanmasının komutanı Barbaros Hayreddin Paşa tarafından yaptırıldı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen hamam, Osmanlıların yükselişinin simgesi olarak kabul ediliyor.

17. yüzyılda, Zeyrek semti orta sınıf ve Müslüman nüfuslu yerleşim yeri haline geldi ve hamam bu dönemde rağbet gördü. O dönemde hamamın tüm iç mekan duvarlarını belli bir yüksekliğe kadar İznik’te özel olarak üretilen çiniler kaplıyordu.

Yüzyıllar boyunca çeşitli depremler ve yangınlarla karşılaşan hamam, zaman zaman onarımlar geçirse de asıl ihtişamını koruyor. 20. yüzyılın başlarında özel mülk sahipleri tarafından restorasyonlar yapılırken, çinilerin bir kısmı Paris’te satılıyordu. 2010 yılında Marmara Grubu tarafından satın alınan hamam, kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçmesinin ardından günümüzde müze ve etkinlik alanı olarak hizmet veriyor.

Zeyrek Çinili Hamamı Nerede?

Zeyrek Çinili Hamam, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Zeyrek semtinde yer alıyor. Topkapı Sarayı’na ve Ayasofya’ya yakın bir konumda bulunan hamama, tramvay, otobüs ve metro gibi toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilirsiniz.

Zeyrek Çinili Hamamı Ziyaret Gün ve Saatleri

Zeyrek Çinili Hamam, pazar günleri hariç haftanın her günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında ziyarete açık. Hamamda erkekler ve kadınlar için ayrı bölümler bulunuyor. Müze bölümünü gezmek isterseniz Salı-Pazar 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Zeyrek Çinili Hamamında Sizi Neler Bekliyor?

Zeyrek Çinili Hamamı, 500 yıllık tarihiyle bir müze ve kültür hazinesi. 15. yüzyıldan kalma yapı, Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Çinili duvarları, kubbeleri, duvar resimleri ve havuzuyla Zeyrek Çinili Hamam, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkarıyor. Peki hamamda sizi başka neler bekliyor?

Tarih ve Mimari: Zeyrek Çinili Hamam Müzesi’nde, hamamın tarihi ve mimarisine dair bilgiler edinebilir, 500 yıllık çini sanatının izlerini taşıyan duvarları ve kubbeleri inceleyebilirsiniz.

Hamam Ritüeli: Osmanlı’nın geleneksel hamam ritüelini deneyimleyebilir, köpük masajı, kese, sauna ve buhar banyosu gibi çeşitli hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

Kalıntıların Şifası Sergisi: Hamamın iç mekânları ve Bizans sarnıçlarını kapsayan Kalıntıların Şifası sergisini ziyaret edebilir, 22 farklı sanatçının hamamın tarihi ve mimarisine özgü eserlerini keşfedebilirsiniz.

Bizans Sarnıçları: Hamamın inşaatı sırasında keşfedilen Bizans dönemine ait sarnıçları gezebilir, yeraltı dünyasının gizemli atmosferini yaşayabilirsiniz.

Geleneksel Hamam İkramları: Hamamda dinlenirken Türk kahvesi, şerbet ve nargile gibi geleneksel ikramların tadını çıkarabilirsiniz.

Hediyelik Eşya Dükkanı: Hamamdan ayrılırken sevdiklerinize özel çiniler, havlular ve diğer hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz.

Zeyrek Çinili Hamamı, şehrin gürültüsünden ve kaosundan uzaklaşıp huzurlu bir deneyim yaşamak isteyenler için ideal bir yer. Tarihi dokusu, geleneksel ritüelleri ve modern sanatıyla Zeyrek Çinili Hamamı, unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Tarih ve sanat dolu bu özel gezinizi Mabel Çikolata ile taçlandırabilirsiniz. Zeyrek Çinili Hamamı’nda geçirdiğiniz anlara tat katacak Mabel Çikolata, her anınızı daha da özel kılacak.

Benzer İçerikler

Comments are closed.