Mutfakta alışık olduğunuz tatlardan çok da uzaklaşmadan yaratıcılığınızı çikolata ile birleştirerek harikalar yaratmaya ve sevdiklerinizle paylaşmaya hazır mısınız? Gelin tüm dünya mutfaklarında kullanılan çikolatanın Türk ve Osmanlı mutfağıyla buluşarak hem geleneksel hem lezzetli tatlar yaratacak ve beş çayı için gelen dostlarınızı şaşkınlığa uğratacak tariflere göz atalım.
ÇİKOLATA SOSLU YOĞURT TATLISI
Osmanlı’dan günümüze kalan ve bize çocukluğumuzu hatırlatan yoğurt tatlısını sevmeyen var mıdır? Anadolu’nun neresine giderseniz gidin karşınıza çıkan ve özellikle Trakyallıların vazgeçemediği ‘yoğurt tatlısına’ çikolatayla yapacağınız küçük bir dokunuş ile mutfağınızda yeni bir lezzet yaratabilirsiniz.
Malzemeler:
Kek hamuru için
- 3 yumurta (Oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı irmik
- 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 paket vanilya
- 2 paket kabartma tozu
Şerbeti için
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1/2 limonun suyu
Üzeri için
- 1 paket Mabel sütlü çikolata
- File Antep fıstığı
Kekin hazırlanması için oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine şeker ekleyin. Karışıma yoğurt ve yağı ilave ederek çırpmaya devam edin. Üzerine irmik, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip, iyice karıştırın. Kekten daha katı kıvamlı olan hamuru, sıvı yağla iyice yağlanmış 30-35 cm çapındaki cam kaba ya da büyükçe bir kek kalıbına aktarın. 5 dakika önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 40 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğuması için kenarda bekletin.
Şerbetin hazırlanması için toz şeker ve suyu küçük bir tencereye koyup orta ısıdaki ateşin üzerine oturtun. Ara ara karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Ocağın altını kısıp limon suyu ilave edin ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak haldeki şurubu soğumuş olan tatlının üzerine gezdirin ve iyice soğumasını bekleyin. Çikolatayı benmari usulü erittikten sonra üzerine gezdirin ve file Antep fıstığı ile süsleyip soğuyunca dilimleyerek servis yapın.
Çikolatalı Un Tatlısı
Un kurabiyesi, dostlarınızı ağırlamak istediğiniz bir günde yapabileceğiniz ikramların başında yer alıyor. Kolay hazırlanışı ve ihtiyaç duyulan malzemelerin az olmasının yanında bir bardak çay veya kahvenin yanında sunulabilecek en lezzetli geleneksel tatlardan biri olması sebebiyle tercih edilen un kurabiyesine biraz yenilik katarak sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
Malzemeler
- 250 g tereyağı
- Yarım su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- 5 su bardağı un
- 1 paket Mabel bitter çikolata
Tereyağı, ayçiçek yağı ve pudra şekerini geniş bir karıştırma kabına alın. Mikser yardımıyla tüm malzemeleri çırpın. Unu ilave edip pürüzsüz kıvamlı bir hamur elde edecek şekilde yoğurun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizle yuvarlayarak şekil verin. Kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık 20 dakika pişirin ve sonrasında fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Daha sonra erittiğiniz çikolata sosunu derin bir kaseye koyun. Soğumuş olan kurabiyelerin tamamını çikolataya buladıktan sonra üstüne fırın kağıdı koyduğunuz bir tepsiye dizin ve çikolatalar donana kadar buzlukta bekletin.
Şimdiden afiyet olsun..
Osmanlı’da Baharatlar Bir Sonraki:
Tarihe Dokunan Kutlu Şehir: Konya