TARİHE DAMGA VURAN TÜRK BİLİM İNSANLARI- 2

31 Ekim 2019 • GenelTARİHE DAMGA VURAN TÜRK BİLİM İNSANLARI- 2 için yorumlar kapalı1950

İnsanların dünya görüşünü ve kültürleri şekillendirmekteki rolü rakipsiz olan bilim insanları, gerek toplumların hızlı bir ilerleme sağlamasına sundukları katkı gerekse bilime yön vermeleri açısından oldukça önemlidir.

Gelin, bilim tarihimize katkıda bulunan birbirinden değerli Türk bilim insanlarını yakından tanıyalım.


Moleküler Biyolog Aziz Sancar

2015 yılında aldığı Nobel Kimya Ödülü ile tüm dünyada bilinen bir isim olan Prof. Dr. Aziz Sancar, Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Sancar, Teksas ve Yale üniversitelerinde tezleriyle gündem yarattı. DNA onarımı, biyolojik saat, kanser tedavisi gibi konular üzerine 288 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Hasar gören DNA’ların hücreler tarafından nasıl yenilendiklerini haritalandıran çalışmasıyla Nobel Ödülü’nün sahibi olarak Türkiye’yi gururlandırdı.

Sümerolog tarihçi Muazzez İlmiye Çığ

İnsanlık tarihinin en gizemli toplumlarından olan Sümerler hakkında dünyaca bilinen çalışmalara imza atan Muazzez İlmiye Çığ; Sümer, Akad ve Hitit dilleri üzerine çalışan bir uzman. Aynı toplumların dillerine, kültürlerine ve inançlarına yönelik 13’ten fazla kitabı var. Çığ, özellikle “Tarih Sümerle Başlar” kitabıyla büyük yankı uyandırdı. Kendisi bugün 104 yaşında olan ölümsüz bir çınar.

Fizik mühendisi ve mucit Canan Dağdeviren

Yeni nesil Türk bilim insanları arasında yer alan Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliği bulunan ilk Türk. Giyilebilir teknoloji, esnek elektronik cihazlar ve yeni nesil devreler üzerine MIT Media Lab’da araştırmacı olarak görev yapan Dağdeviren, cilt kanserini tespit edebilen giyilebilir kalp çipini icat etti.

Kuantum fiziğinin dehası Mete Atatüre

Cambridge Üniversitesi’nde kuantum fiziği üzerine çalışan Prof. Dr. Mete Atatüre, henüz 43 yaşında olmasına rağmen Stephen Hawking’in yetiştiği okulda bilime katkıda bulunuyor. Işık sesinin gürültüsünü ölçen, bu çalışmasını yaptığı ekibiyle birlikte tarihe geçen Atatüre, evrenin bir başka köşesinde, farklı bir yaşam formunu bulma ihtimalimizin çok yüksek olduğunu düşünüyor. Atatüre, “Işığı sıkıştırma” adını verdiği buluşuyla atomdan 100 kat daha güçlü “süper atom” elde etmeyi başararak, fizik bilimine kazandırmıştır.

Astrofizikçi Feryal Özel

Günümüz astronomi dünyasının en ileri gelen bilim insanlarından olan Feryal Özel, başarılarla dolu bir kariyere sahip. Columbia Üniversitesi Uygulamalı Matematik ve Fizik bölümünden ikincilikle mezun olan Özel, büyük yankı uyandıran teziyle Harvard Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamladı. NASA’da da araştırmacı olarak görev yapan Özel, 2013 yılında Amerikan Astrofizik Derneği tarafından en başarılı astrofizikçilere verilen Maria Goeppert ödülünün de sahibi oldu. Kendisi Türk Bilim Akademisi’nin de üyeleri arasında bulunuyor.
ta

Biyokimyager Naşide Gözde Durmuş

Henüz 33 yaşında olan Durmuş, çocukken yaşadığı bir hastalığa karşı savaşmak için Standford Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü’nde araştırma görevlisi oldu. Hedefinde peşi sıra başarıya ulaşan genç bilim insanı, kanserin erken teşhis üzerine yaptığı çalışmalarla adını duyurdu. MIT Technology Review tarafından “tıpta ve biyolojide çığır açan lider” olarak tanımlandı.

 

Benzer İçerikler

Comments are closed.