Dünya’dan Çikolata Müzeleri

27 Eylül 2017 • Çikolata Kütüphanesi, Kültür ve Sanat, Şehirler ve HikayeleriDünya’dan Çikolata Müzeleri için yorumlar kapalı5562

Bir müzenin kapısından ilk adımınızı attığınızda, tarihin kimi zaman esrarengiz kimi zaman ise şaşırtıcı koridorlarında bir yolculuğa başlamış olursunuz. İnsanların bugününe geçmişinden ışık tutan, estetik ve güzellik algılarının değişimine şahitlik yapan, çağın sanatçılarının yaratıcı dünyasında yankılanan bu yolculukta kimi zaman bir medeniyete, kimi zaman bir savaşa, kimi zaman ise bir kültüre veya geleneğe tanık olursunuz. Bütün bu müze temaları içinde ise, çikolatacılık, hem sahip olduğu köklü geçmiş ve kültür, hem de 2600 yılı aşkın geçmişiyle bir müzenin sunabileceği en tatlı tarih temasını oluşturuyor. Güney Kore’den Kanada’ya, Almanya’dan Amerika’ya, çocuklar ve çocuk ruhu taşıyan yetişkinler için çikolataya açılan bir kapı olan bu müzeler, çikolatayla ilgili birçok bilinmeyene de cevap oluyor.

Bu güne kadar bulunan en eski çikolata ne zaman, nerede bulundu? Çikolatanın neden doyurucu olduğuna inanıldı? Çikolatanın bilimsel adı olan theobroma cacao’nun anlamı ne? Haydi gelin bu sorulara ve daha nicesine açıklık getiren, çikolatanın tatlı tarihine yolculuk yapan müzeleri tanıyalım.
Köln Çikolata Müzesi – Köln
Alman çikolata markalarından Stollwerck’in üretim yeri olarak tercih ettiği Köln, şirketin girişimleriyle açılan ve çikolatanın 2600 yıllık tarihini anlatan büyük bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Çikolatanın bilinen en eski izlerinin bulunduğu 2600 yıllık bir çömleğe ev sahipliği yapan ve o tarihten bugüne çikolatanın tatlı yolculuğuna ışık tutan müze, 1993 yılından bu yana Ren Nehri’nin kıyısında ziyaretçilerini ağırlıyor. Çikolatanın üretim sürecinden tropikal bölgelerdeki kakao hasadına kadar birçok ilginç ayrıntıyı bir araya getiren müze, yılda 675 binden fazla ziyaretçiyi ağırlarken, müzede bulunan 3 metre uzunluğundaki Çikolata Çeşmesi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Çikolata’nın Sırları Müzesi – Strassbourg
Çikolataya dair ne varsa rahatlıkla keşfedebileceğiniz Les Secrets du Chocolat (Çikolatanın Sırları) Müzesi, Fransa’nin Strasbourg kentine bulunuyor. Kente gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği mekanlar arasında olan bu müzede, kakao çekirdeklerinin yolculuğu, çikolatanın yapılış aşamaları ve Marquise de Sévigné çikolatalarının hikayesi ziyaretçilerle buluşuyor. Müzenin göz dolduran koridorlarında ziyaretçiler hem bin bir çeşit çikolatanın tadına bakabilirken, Fransa’daki ünlü çikolata sanatçılarının çalışmalarına da göz atabiliyor.
Choco-Story Çikolata Müzesi – Brugge
13 çikolata fabrikası, 16 çikolata müzesi ve 2.100’ü aşkın çikolata dükkanı ile Belçika, çikolata tutkunları için tam bir cennet. Bu küçük Avrupa ülkesinin turistik liman kenti Brugge’da bulunan Choco-Story Chocolate Museum (Choco-Story Çikolata Müzesi) da çikolata meraklılarının ziyaret etmesi gereken müzelerden biri. Kentteki 16.yy mimarisinin en güzel örneklerinden olan Huis de Kroon (Kraliyet Evi)’da yer alan bu müzede, kakao ve çikolatanın binlerce yıllık tarihine ait resimler, efemeralar ve tadımlar eşlik ediyor.
Çikolata Müzesi – Barselona
Çikolatanın Avrupa’ya giriş yaptığı ilk ülke olan İspanya tarihinde çikolata, çok önemli bir role sahip. Ülke sanayileşmesinin de en büyük etkenlerinden biri olan çikolata üretimi hakkındaki tüm kaynakları bir araya getiren ve Barselona’da bulunan Museu de la Xocolata, çikolata severlere bu tarihsel yolculuğun tüm izlerini sunuyor. 1780 yılında icat edilen ilk çikolata makinesiyle başlayan yolculuk, kentteki eski bir manastırın içinde yer alan bu müzede ziyaretçilerle buluşurken, ülke çikolatacılığının en önemli isimlerinin çikolatadan yapılma heykelleri müzeye zengin bir koleksiyon sunuyor.
Hershey’in Çikolata Dünyası – Pensilvanya
Neredeyse tüm çikolata tutkunları tarafından bilinen Hershey markasının Pensilvanya’daki çikolata müzesi de dünyanın en tatlı mekanlarından biri. Hershey’s Chocolate World, (Hershey’in Çikolata Dünyası), çikolata girişimcisi ve dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan Milton Hershey’in hayatını konu alıyor. Müzenin içinde yer alan Chocolate Lab’deki (Çikolata Laboratuarı) çikolata atölyelerine katılan ziyaretçilere kendi çikolatalarınızı yapma imkanı sağlayan müze, çocuklar için de oldukça cazip aktiviteler sunuyor.
Ganong Çikolata Müzesi – New Brunswick
Doğu Kanada Bölgesi’nin eyaletlerden New Brunswick’teki Ganong Chocolate Museum (Ganong Çikolata Müzesi) da çikolataya merakı olan herkesin görmesi gereken yerler arasında. 1873 yılında kurulan ve Kanada’nın en eski çikolata şirketi olan Ganong’un çikolatalarla bezeli hikayesinin anlatıldığı müzede, ziyaretçiler ambalajlı çikolata tarihine yolculuk yapabiliyor.
Çikolata Müzesi – Seogwipo
Güney Kore’de bulunan Jeju Adası’nın ikinci büyük şehri Seogwipo, dünyanın en büyük ikinci çikolata müzesine ev sahipliği yapmakta. Yerel bir volkanik taş ile inşa edilen bu müzede, ziyaretçiler, çikolatanın büyülü dünyasına şahitlik ederken, çikolatanın üretim sürecindeki tüm ayrıntılarını atölyelerde tek tek tecrübe edebiliyor.

Benzer İçerikler

Comments are closed.