Parkinson’a Karşı Çikolata

20 Mayıs 2018 • Çikolata ve Sağlıklı YaşamParkinson’a Karşı Çikolata için yorumlar kapalı4292

Beynimizde dopamin adını verdiğimiz maddenin eksikliği ile ortaya çıkan ve kronik bir sağlık sorunu olan Parkinson hastalığı, hareket bozukluklarına ve istem dışı hareketlere yol açıyor.Her ne kadar toplum içinde sadece yaşça büyük insanların mücadele ettiği bir hastalık olarak bilinse de genetik yatkınlıkla ortaya çıkan Parkinson,  35-40’lı yaşlarda da kendini gösterebilen ve günümüzde karşılaşılan en ciddi sağlık sorunlarından biri.

Son dönemlerde oldukça sıkça rastlanan bu hastalığın ilk belirtisi, ellerde, kollarda, bacaklarda, çenede ve yüzde başlayan titremeler. Hastanın hareketlerinde yavaşlamaya neden olarak git gide kötüleşen bir tablo seyreden Parkinson, kasların sertleşmesine ve komut almayı bırakmasına neden oluyor. Oldukça ileri seviyelere varabilen bu hastalığın tedavisi için yapılan araştırmalar ise tıbbi desteğe ek olarak doğru beslenmenin de mücadelede önemli bir detay olduğunu ortaya koyuyor.

Kısmen de olsa tedavi edilebilir hastalıklardan biri olan Parkinson’a karşı en etkin besinlerden biri ise Almanya Dresden Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanlarının da ortaya koyduğu gibi çikolatanın ana bileşeni kakao.

Kakao oranı yüksek çikolatanın hem cilt sağlığına hem de kalp ve damar hastalıklarına karşı etkin bir besin olduğu biliniyor. Lezzetli bir atıştırmalık olmasının yanında oldukça besleyici değerlere sahip olan çikolata, hem çocukların gelişiminde hem de hamile kadınların beslenmesinde doktorların da yaygın olarak tavsiye ettiği sağlıklı bir alternatif. Tüm bunlara ek olarak, Dresden Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar haftada 170gr siyah çikolata tüketen hastaların, titreme gibi Parkinson hastalığına ait belirtilerde azalma olduğunu ortaya koyuyor. Kakaonun içindeki feniletilamin adlı bileşiğin dopamin hormonun salgılanmasını tetiklediğini tespit eden araştırma, bu hormonun  hem Parkinson’un belirtilerinin azalmasını sağladığını hem de hastalığın baş göstermesinin önüne geçtiğini ortaya koyuyor.

Sağlıklı bir yaşamın temel prensibinin dengeli bir beslenme olduğu bilinciyle, Parkinson ile mücadele gibi bir çok sağlık sorununa karşı güçlü bir silah olarak konumlanan kakaoya günlük yeme düzeninde yer vererek, çikolatanın sağlık ve lezzet dolu dünyasına bir adım atmak mümkün.

Benzer İçerikler

Comments are closed.