Çikolata Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Notlar

1 Nisan 2019 • Çikolata KütüphanesiÇikolata Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Notlar için yorumlar kapalı4125

Kokusuyla stresinizi azaltan, tadına vardığınızda mutluluğunuzu artıran hem sağlıklı hem de lezzetli mi lezzetli bir atıştırmalık düşünün desek ne dersiniz? Tabii ki çikolatadan söz ediyoruz…

Hemen hemen herkesin evinde yer alan ve çoğumuzun ya dışarıda ya da buzdolabında saklamayı tercih ettiği çikolatanın; raf ömrü, muhafaza koşulları, neden beyazlaştığı ve en önemlisi bozulup bozulmadığının nasıl anlaşılacağını öğrenmek ister misiniz? Merak edenler için detaylar yazımızda..

Çikolatanın raf ömrü ne kadardır?

Çikolatanın raf ömrü sütlü, bitter, beyaz çikolatada 1 yıl olmakla birlikte içindeki kuruyemişin çeşidine göre bir yıldan daha kısa sürede değişebilir. Bu nedenle özellikle marketlerden satın aldığınız çikolatanın üretim tarihini kontrol etmeyi sakın unutmayın!

Çikolatanın muhafazası nasıl olmalıdır?

Isı ve nem çikolatanın en büyük düşmanlarıdır. Çok sıcak ve çok soğuk koşullarda beklediği takdirde formunda bozulma medyana geldiği için ideal saklama ortamının 16-20 derece aralığında olması gerekir. Bununla birlikte nem oranının yüzde 50’nin altında olması ve asla doğrudan güneş ışığı almaması önerilir.

Çikolata buzdolabına konur mu?

Çikolatayı buzdolabına koyduğunuzda ve dışarı çıkardığınızda ani hava değişimine maruz kalacağı için bir süre sonra parlaklığını kaybedip üzerinde beyaz bir katman oluşur. Bu durum çikolatanın bozulduğu anlamına gelmez lakin hoş olmayan bir renk değişimine maruz kalır. Bu nedenle çikolatanın buzdolabında saklanması doğru değildir.

Çikolata neden beyazlaşır?

Çikolatayı elinize aldığınızda eğer beyazlaştığını görüyorsanız bunun iki nedeni olabilir;

  • 22°C’nin üzerinde saklanan çikolataların içindeki yağ eriyerek çikolatanın yüzeyine çıkar ve bu beyaz bir tabakanın oluşmasına neden olur. Bu beyaz tabaka çikolatanın tadını değiştirmez ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi görünümünü matlaştırır.
  • Çikolatanın neme maruz kalması sonucu şeker çözülür ve tekrar kristalize olarak yüzeye çıkar. Bu durumda çikolatanın tadı değişir, çünkü bozulmuştur.

Çikolatanın bozulduğu nasıl anlaşılır?

Yeni alınan ya da uzun süre saklanan çikolatanın bozulduğu; tadındaki, kokusundaki ve görünümündeki değişimden anlaşılabilir. Kokusu değişmiş olan çikolatalar tüketilmemelidir ki; acımsı ve yabancı bir tat hissetmeniz de çikolatanın bozulduğunu gösterir.

Benzer İçerikler

Comments are closed.