Kariyerinizi bu yıl yeniden tasarlamak için 15 adım

21 Ocak 2021 • GenelKariyerinizi bu yıl yeniden tasarlamak için 15 adım için yorumlar kapalı1785

Pandemi dönemiyle birlikte evden çalışmaya başladığımız yeni süreçte, çalışma saatleri ve online toplantıların daha çok artması, esnek çalışmaya alışma ve ev ortamında dikkatimizi dağıtan diğer faktörler ile mücadele ederken dengemizi korumak gibi konularda hepimiz çoğu zaman zorlandık.

Yaratıcı olmak, kendimizi dolayısıyla işimizi beslemek adına katıldığımız çeşitli etkinlikler ile farkında olmadan sınırlandık. Hal böyle olunca belki de durağan bir dönem içine girdiğimiz kariyerimizle ilgili yeni kararların arifesine girdik. Peki bu dönemde kendimizi nasıl geliştirebiliriz? Nasıl hissetmeli ve nelere odaklanmalıyız? İşte tüm bu soruların yanıtlarını Eğitmen ve Kariyer Koçu Zühal Yiğit, Mabel okurları için verdi.

Yeni yılla birlikte her ne kadar seneye umutla başlamak istesek de aldığımız üzücü haberler, gelecek hedeflerimizle ilgili bizleri etkileyerek motivasyonumuzu düşürebiliyor. Enerjimizi yükseltip, yeni bir başlangıç yapmak için en doğru zamanın içinde bulunduğumuz an olduğunu paylaşan Yiğit’in hangi adımlara dikkat etmemiz gerektiğine ilişkin yorumlarını gelin birlikte inceleyelim…

Sizi geliştirebilecek kaynak ve kişileri tespit edin

Birçok çalışanın göz ardı ettiği en temel yanlışın aslında mutsuzluğunu kabul etmemek ve iş hayatındaki sorunları görmezden gelmek olduğunu söyleyen Yiğit; kariyerinde kendilerini geliştirmek isteyen herkesi önce kendilerine karşı dürüst olup, mutsuzluklarını kabul etmeye çağırıyor. Yiğit, bu noktada gerekli olan 15 adımı ise şöyle aktarıyor:

  1. Öncelikle mevcut kariyerinizde daha iyi olmasını istediğiniz konu başlıklarını listeleyin ve neden bu işi yaptığınızı hatırlayın. Sizi motive eden nedeniniz her ne ise cesareti de o verecektir. Hayallerinizin işine giden yolda mevcut işiniz bir basamak görevi mi görüyor? Yanıtınız evet ise bu basamağın hakkını verin, hayır ise gerekli değişiklik için şimdiden plan yapmaya başlayın.

    Odaklanma sorunu yaşamayacağınız bir iş nasıl olurdu? Hangi konuda çalışsanız keyifle ve ilgiyle çalışırdınız? Mevcut işinize neler ekleseniz monotonluktan kurtulur ve daha ilgi çekici olurdu? Bunlar üzerinde düşünün. 

  2. İyileşmesi gerektiğini düşündüğünüz her bir madde için neler yapabilirsiniz? Bunlar için bir plan oluşturun… Unutmayın kariyer yolculukları ele alınması gereken bir proje olarak görülmeli ve hak ettiği özen gösterilmelidir. Kendinize yıllık, aylık, haftalık ve günlük hedefler belirleyin.

  3. Daha farklı olmasını istediğiniz her bir konu için takvim üzerine yapılacakları yazın. Örneğin 2 ay sonra bir iletişim eğitimine katılacaksanız, önünüzdeki sürede konuyla ilgili kitaplar okuyabilir, önerilen egzersizleri yapabilirsiniz.

  4. Hedeflerinizi sizi tanıyan, güvendiğiniz kişilerle paylaşın ve mutlaka geri bildirim isteyin. Sizinle benzer işleri yapan kişilerle iletişime geçip onlardan öneriler almak sizi güçlendirecektir.

  5. Hedeflediğiniz kariyere sahip olan kimler var, tespit edin. Bu kişileri takibe alın ve onlardan ilham alın. Kariyeriniz için gerekli iş birlikleri var ise üzerinde çalışın. Başka kişiler ile bu konuda sinerji yaratın ve ortak çalışmalar yapın.

  6. Hangi kaynaklar gerekli tespit edin; zaman, para, bilgi, insan, motivasyon. Kaynakları artırmak için yapılması gerekenleri planınıza ekleyebilirsiniz.

  7. Kariyer planınızın uzun soluklu bir yolculuk olduğunu, ilerlemek için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu nedenle planınıza uyamadığınız nedenler olduğunda vazgeçmeden alternatiflerini oluşturun. Bununla birlikte kariyer yaşamına, ‘değiştirilebilir bir şey’ gözüyle bakın, ‘mecburiyet’ olarak değil.

  8. İşlerinizi acil ve önemli olarak sınıflandırın. Hazırlayacağınız iş listenizde tamamlananları işaretleyin.

  9. Evden çalışıyorsanız, odanızın bir köşesini ofis olarak belirleyin ve kıyafetlerinizi kendinizi iş yerinizde hissedeceğiniz şekilde seçerek güne başlayın.

  10. Ekran başında uzun saatler geçirmeniz gerekiyorsa saatte bir kez ayağa kalkın, odanın içinde de olsa yürüyün. Kendinize kısa süreli de olsa dışarı çıkma zamanları yaratın ve güzel havaları kaçırmayın.

  11. Yeteneklerinizi geliştirmek için kitaplardan faydalanın. İlginizi çeken birçok konuda sayısız kaynak olduğunu unutmayın. Videolar izleyin, özellikle TED gibi ilham verici konuşmalar, içinizdeki yapabilirim inancını artıracaktır.

  12. Online eğitimler alın. Yurt dışındaki üniversitelerin derslerine erişmek artık oldukça kolay, mutlaka araştırın. Size özel çalışmalar yapabileceğiniz atölyelere katılın.

  13. İş arayışınız olmasa dahi sektörünüzü takip etmek adına güncel iş ilanlarını takip edebilirsiniz. Bulunduğunuz sektörde veya bulunduğunuz pozisyonda hangi yetkinlik ve yetenekler aranıyor öğrenin. Network’ün önemine inanın. Linkedin gibi mecralara her gün zaman ayırmaya çalışın.

  14. İletişiminizi iyileştirin. Bulunduğunuz sektör her ne olursa olsun en temel ihtiyacın ‘etkin iletişim’ olduğunu unutmayın.

  15. Koçluk almanın hem kendini tanıma sürecinde hem de kariyerin inşasında muhteşem bir araç olduğunu unutmayın.

Benzer İçerikler

Comments are closed.