Çok daha dingin bir yaşam için

21 Nisan 2021 • Çikolata ve Sağlıklı Yaşam, GenelÇok daha dingin bir yaşam için için yorumlar kapalı1407

Hiç kuşkusuz ki hayat son bir yıldır alıştığımız düzenden çok ama çok daha farklı. Pandemiyle mücadele ederken değişen psikolojilerimiz, çalışma şartlarımız ve daha birçok sorumluluk omuzlarımızdaki yükü oldukça artırdı.

Peki hızına yetişemediğimiz bu yoğun gündemin içinde kendimize biraz da olsun nefes alabileceğimiz alanlar yaratabilmek mümkün mü? İş ve özel yaşamın gün geçtikçe iç içe geçmesi, trafikte geçirdiğimiz zaman, stresli koşturmalar derken birden akşam oluyor ve kendimize vakit ayıramadan günü sonlandırmak zorunda kalıyoruz.

İşte tam da bu noktadan yola çıkarak bedenini rahatlatmak ve kendini ödüllendirmek isteyenlere hitap eden üç farklı spor dalını Mabel okurları için araştırdık. Barrefit, floating ve orman banyosu ile stresten uzaklaşıp yeni haftaya çok daha zinde başlamak mümkün. O halde gelin detayları birlikte inceleyelim 🙂

3 spor dalının kombinasyonu: Barrefit

Bale, pilates ve yoga… Bu üç branşın bir araya gelmesi ve harmanlanmasıyla öne çıkan barrefit akımı dünyada hızla yayılıyor. Hatta metabolizma hızını, esnekliği ve gücü yükselten ‘barrefit’in yavaş yavaş pilatesin tahtına göz diktiğini bile söyleyebiliriz. İlk kez barrefit dersine katılacak olanlara minik bir uyarımız olacak. İlk gözleminiz; “Ben, yoksa baleye mi başladım?” olabilir. Çünkü barrefit, gerçekten de bale, yoga ve pilates disiplinlerinin mükemmel bir karışımı. Hareketlerin sık aralıklarla yapıldığı ve vücudu şekillendirmeye dayalı programlarla kurgulanan barrefit, hem kilo verdirip kasları geliştiriyor hem de esneklik kazandırırken stresin azalmasına yardımcı oluyor. Barrefit egzersizlerine katıldıkça kısa sürede kalça ve bacaklarınızın şekillenip sıkılaştığına şahit olacaksınız. 1 saat gibi kısa bir sürede, ritmik hareketler ve vücudu esneten egzersizlerle çok hızlı kalori harcandığının altını çizmekte fayda var. Özellikle Avrupa ve ABD’de önemli bir müdavim kitlesine ulaşan barrefit’in hedef kitlesi ise kısa sürede çok daha kondisyonlu bir vücuda sahip olmak isteyenler…

Floating ile spor ve terapi bir arada

Eğer her zaman yaptığınız spor aktivitelerinden sıkıldıysanız, size farklı bir önerimiz olacak. Stres, trafik ve iş hayatının yoğun dijital trafiğinden kısa süreliğine de olsa kurtulmak ve sağlıklı minerallerle zenginleştirilmiş sularda yüzmek kulağa nasıl geliyor? Eğer bu teklife sıcak bakıyorsanız, floating temasıyla tanışmanızın tam zamanı… Genellikle yüksek kubbeli tasarlanan floating tanklarında, isterseniz ışığı ve müziği ayarlayabiliyorsunuz. Hatta sizi yönlendiren sesli uyarılar sayesinde suyun içinde meditasyon bile yapmanız mümkün.

Vücut ısısına yakın bir sıcaklığa sahip olan su böylece daha az hissedilir oluyor ve size boşlukta dalgalanıyormuşsunuz hissi veriyor. Geleneksel meditasyona alternatif olan floating aynı zamanda endişe, stres, yeme bozukluğu gibi sorunlarla baş etmeyi de kolaylaştırıyor. İş hayatının yoğun stresinden, gündelik yaşamın gelgitlerinden kurtulmak isteyen pek çok kişinin soluğu floating tanklarında aldığını ve bu egzersizin beden kaslarını harekete geçirirken vücutta biriken negatif enerjileri yok ettiğini de hatırlatmakta fayda var.

Orman banyosunun en güzel zamanı

Eğer sizin için vücudu çalıştıran sporlardan çok, huzur dolu bir deneyim yaşamak öncelikli ise Japonya’dan dünyaya yayılan ‘forest bathing’ (orman banyosu) trendine göz atabilirsiniz. Yapılacaklar listenizde ilk sıraya girebilecek bu egzersiz aslında banyo yapmakla ilgili değil. Orman banyosu trendi; Japon hükümetinin 1982’de ortaya attığı ve şehirli nüfusa ormanları cazip kılmayı amaçlayan ‘shinrin-yoku’ kavramının farklı bir açılımı… Kelimenin tam tercümesi ise ormanda nefes almak… Shinrin-yoku; Japon tıbbında koruyucu sağlık bakımının en önemli bileşenlerinden biri… Japonya ve Güney Kore başta olmak üzere araştırmacılar, yaşayan bir ormanın gölgesinde zaman geçirmenin insan bedenine sayısız katkı sağladığını belirtiyor.

Ormanda vakit geçirmek tansiyonu dengelerken, stresi azaltıyor, ruh halini iyileştiriyor, enerji seviyesini artırıyor ve uyku düzenini dengeliyor. Kan basıncını, anksiyeteyi ve stres hormonlarının seviyesini azaltan bu aktivite sonrasında ise insan kendini rahatlamış hissettiği için parasempatik sinir sistemi harekete geçiyor. Beynin organizasyon, planlama, problem çözmeyle ilgili bölümleri yavaş çalışmaya başlarken keyif ve empati merkezini aktifleştiren orman banyosu, insanın içindeki doğal dünya ile yeniden bağlantı kurmasını sağlıyor.

Doğanın iyileştirici gücünden yararlanmak için köklenmeyi ve toprakla bağ kurma dürtüsünü harekete geçiren bu deneyimi yapılacaklar listenize eklemeyi unutmayın 🙂

Benzer İçerikler

Comments are closed.