Paskalya Bayramının Gözdesi: Paskalya Yumurtasının Hikâyesi

18 Nisan 2022 • Genel, TarihPaskalya Bayramının Gözdesi: Paskalya Yumurtasının Hikâyesi için yorumlar kapalı1945

Rengârenk yumurtaların evlerimizi süslediği, arkadaşlarımızı ve ailemizi neşelendiren bir bayram ‘ Paskalya’. Sizlere Paskalya Bayramı’nın gözdesi Paskalya yumurtasının hikâyesini anlatmak istiyoruz. Çünkü çok sevilen içi boş çikolatalı yumurtaların arkasında derin bir tarih yatıyor. Dünyanın yeniden canlanmasını veya bir başka deyişle yeniden doğmasını temsil ediyorlar. Yumurta çoğu eski uygarlık için hayatın başlangıcını ifade ediyordu. Paskalya Bayramı’nın zamanlaması, zorlu kış şartlarından sonra doğanın kendisini yenilediği zaman olan İlkbahar’a denk gelmektedir. Geçmişte kışların daha sert geçmesi sebebiyle baharın gelmesi kutlama için bir neden, yumurta ise bir ödül olarak görülürdü. Paskalya yumurtası tarihinin, yazılı kaynaklarda 500 yıldan daha da eski olduğuna dair bilgilere rastlamak mümkün.

Yeniden Doğuşun Sembolü

Paskalya Bayramı’nın İsa Mesih’in ölümünü ve yeniden doğuşunu simgelemektedir. Paskalya Bayramı Hristiyanlıktaki en eski bayram olarak biliniyor, ancak başka dinlerde de baharın gelişini kutlamak için rengârenk yumurtalar süslenebiliyor. Paskalya kavramı yüzyıllar önce baharın başlangıcını kutlayan bir pagan festivalinden geliyor. Paskalya Bayramı bahar ekinoksu ile birlikte anılıyor, bu yüzyıllardır korunan bir gelenek.

Paskalya yumurtası ise; her iki olayın sembolü olarak biliniyor. Dünyanın her yerinde yeniden doğuşu, doğurganlığı ve yeni başlangıçları sembolize ediyor. Yani yumurtanın dini yönü olduğu kadar, kişiler üzerindeki ruhsal yönü de epeyce yüksek… Özellikle hayatında yeni bir başlangıç yapmak isteyen bireyler için son derece büyük bir motive kaynağı olabiliyor.

Yumurtadan Çok Daha Fazlası

Yumurtanın mitolojide de geniş bir yeri var. Örneğin Mısır mitolojisinde, kırmızı ve altın Anka kuşlarının alev alarak yok olduğu ve kalıntılarından yeni bir Anka kuşunun meydana geldiğine dair bazı rivayetler var. Bu yenidoğan Anka kuşu da selefinin küllerini doldurmak için bir yumurta yapıp, onu güneş tanrısı Ra’nın sunağına yerleştiriyor. Antik Mısır ve İran’da arkadaşlar birbirlerine canlanmanın sembolü olan boyalı yumurtalar hediye ederlerdi. Antik Hindu kutsal kitabı ise, altın yumurtayı evrenin yaratılmasında önemli bir kaynak olarak görüyor. Öyle ki, Paskalya yani Easter sözcüğü de bir Pagan tanrıçası olan Eostre’nin adını almış. Tanrıça Eostre mitolojide; doğurganlığın sembolü olarak biliniyor. Yeniden doğuş mitolojide sıkça karşımıza çıkan bir kavram olduğundan elbette bütün mitlerin bunlarla sınırlı değil.

Yüzyıllardır Varlığını Sürdüren Gelenek

Aslında bu gelenek günümüzden yıllar yıllar önce başladı. Yüzyıllar boyunca insanlar, bahar ekinoksu ve Paskalya Bayramı için ailelerine ve sevdiklerine rengârenk yumurtalar verdiler. Viktorya döneminde insanlar birbirlerine içi çikolatalarla dolu yumurta şeklinde hediyeler vermeye başladılar. Bunu Fransa, Almanya ve daha sonra da İngiltere izledi ve tarih çikolatalı yumurtaların ortaya çıkmasına şahitlik etti. Ancak bu yumurtalar günümüzdekinden oldukça acı ve katıydı. İsviçreli çikolatacı Daniel Peter’ın 1875’te Vevey’deki komşusu Henri Nestlé ile beraber sütlü çikolatayı icat etmesiyle çikolatalı yumurtalar şimdiki şeklini aldı.

Günümüzde Paskalya Yumurtası

Tüketici verilerini inceleyen şirket Statista, her Paskalya zamanı 80 milyon Paskalya yumurtası aldığımızı ve tükettiğimizi söylüyor. Paskalya Yumurtaları da birçok farklı şekle evirilerek günümüze kadar geldi. Günümüzde Paskalya yumurtalarının birçok farklı çeşidi bulunuyor, her birey özgün tasarımlar meydana getiriyor ve ortaya oldukça renkli görüntüler çıkıyor.

Yumurtalar boyanırken her zaman güvenli gıda boyaları kullanılır. Üzeri süslenmiş özel tasarım bu yumurtaların kendilerine has isimleri olabilmektedir. Ukrayna kökenli bir sözcük olan krashanky renk anlamına gelir, parlak renkte, çoğunlukla kırmızıdır. Pysanky’nin kelime anlamı yazmaktır ve yumurtalar üzerlerine karışık tasarımlar çizilerek rengarenk boyanır. Bilinen en ünlü ve en pahalı Paskalya yumurtaları Fabergé’ye aittir. Bu yumurtalar, ilk olarak Rus bir kuyumcu Peter Carl Fabergé tarafından altın, gümüş gibi çeşitli mücevherler kullanılarak tasarlanmıştır.

Eğer sizler de Paskalya ruhunu evinize getirmek ve kadim geleneği sürdürmek isterseniz, yumurtaları kendi zevkinize göre boyayabilirsiniz. Aynı zamanda yumurta boyarken sevdiklerinizle eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Paskalya Bayramınız kutlu olsun.

Benzer İçerikler

Comments are closed.