Çekirdekten Evimize Kuvertür Çikolata

29 Nisan 2022 • Çikolata Kütüphanesi, Çikolatalı TariflerÇekirdekten Evimize Kuvertür Çikolata için yorumlar kapalı801

Çikolatanın mutlulukla bir alakası olmalı değil mi? Yediğimizde kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan, tadı ile büyüleyen, 7’den 70’e herkesin sevdiği lezzet ‘Çikolata’… Mutluluk hormonu salgılayan bu kavramın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. İlk çikolata üretimi, Orta Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarına kakao tohumları ekilmesiyle ve daha sonra fermente edilerek macun haline getirilmesiyle gerçekleşiyor.

Tabii o zamanlar çikolata günümüzde tüketilen çikolatadan çok daha farklı, sıvı halde ve acı bir içecek olarak karşımıza çıkıyor. Aztek ve Mayalar bu içeceğin enerji ve güç verdiğini, kişiyi mutlu ettiğini düşünerek mistik bir özelliği olduğuna inanıyorlar. Bu dönemde çikolata çok değerli olduğu için halka sunulmuyor. Sadece asillerin tüketebileceği bir lezzet olarak görülüyor. Sonradan tarife biraz şeker katılmasıyla ve kakao makinesinin icadıyla birlikte çikolata nihayet şimdiki formuna kavuşuyor. Bildiğiniz gibi geçmişten günümüze kadar uzanan birçok farklı çikolata türü var. Bu çikolata türlerinden bazıları tatlı yapımında kullanırken, bazılarını ise günlük hayatımızda sıkça tüketiyoruz. Yazımızda sizi çekirdekten evimize kadar gelen kuvertür çikolata hakkında küçük bir yolculuğa çıkaracağız.

Kuvertür Çikolata Nedir?

Kuvertür çikolata; çikolata yapımı ve pastacılık ile uğraşan kişileri biraz daha yakından ilgilendirse de, aslında evde yapacağımız tariflerimizde de rahatlıkla kullanabileceğiniz bir çikolata türü. Çoğunlukla pasta yapımında kullanılır. Mesela; heyecanla mumlarını üflediğimiz , görüntüsüyle ayrı tadıyla ayrı mest eden doğum günü pastaları. Canınız bir akşam vakti tatlı çektiğinde ‘ben evde daha güzelini yaparım’ diyerek hazırlayacağınız browniler için de kuvertür çikolata harika bir seçimdir. Bazıları ise, benmari usulü eriterek soğuk günleri sıcak çikolata lezzeti ile tatlandırmayı tercih edebilir. Kakao ve kakao yağı oranı yüksektir. Genellikle blok çikolata şeklinde karşımıza çıkıyor. Beyaz, sütlü, frambuazlı ve bitter olmak üzere toplam 4 çeşidi bulunuyor.

Sihirli Dokunuş

Kuvertür çikolatanın yüksek kakao oranına sahip olması onu kakao tutkunları için daha da tercih edilebilir kılıyor. Bu nedenle bu çikolatayı daha çok yoğun kakao gerektiren ve kakao tadının baskın olmasını istediğiniz tariflerde kullanabilirsiniz. Örneğin kuvertür çikolata; kek, pasta ve tatlılarda ganaj aşamasında kullanılabilir. Kuvertür çikolatayı eritip, ona dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Brownie, fondü ve sufle gibi yoğun çikolatalı tatlılarda size istediğiniz çikolata keyfini sunar ve bol bol mutluluk verir. Kuvertür çikolatayı tek başına da afiyetle tüketebilirsiniz. Kuvertür çikolata da tıpkı diğer çikolata türleri gibi tüketilebiliyor. Ancak daha çok pastacılar tarafından profesyonel işler için kullanılıyor, bu nedenle diğer çikolata türlerinin aksine daha çok profesyonel çikolata yapımında tercih ediliyor.

Kuvertür Çikolata Nasıl Eritilmeli?

Daha çok benmari usulü eritme işlemi tercih ediliyor. Bir su dolu tencerenin üzerine koyacağınız kap ile kuvertür çikolatayı eritebilirsiniz. Kısık ateşte olması ve sürekli karıştırılması gerekiyor. Bu işlemde en önemli nokta çikolatanın su ya da tencere ile doğrudan temas etmiyor olması. Çünkü bu temas çikolatanın tadını bozabiliyor. Bazen damla çikolata olarak da pastaları süslemek için kullanılabiliyor. Ayrıca kuvertür çikolatayı sadece eriterek değil, keserek ya da rendeleyerek de tatlılarınıza ekleyebilirsiniz.

Yaratabileceğiniz Lezzetler

Kuvertür çikolata ile birbirinden güzel tarifler yapılabiliyor. İşte yapabileceğiniz bazı tarifler:

  • Kuvertür çikolata ile oldukça leziz pasta ve kek tarifleri yapabilirsiniz.
  • Kek ve pastaların üzerini süslemek için ganaj yapımında kullanabilirsiniz.
  • Çikolatalı sufle, brownie ve fondü çeşitleri deneyebilirsiniz.
  • Şeklini kendinizin seçeceği kalıpları kullanarak şekilli çikolatalar yapabilirsiniz.
  • Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak harika bir sıcak çikolata hazırlayabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.