Dünya Ülkelerinin Kendine Has ve Şaşırtıcı Gelenekleri

27 Haziran 2022 • Genel, Kültür ve SanatDünya Ülkelerinin Kendine Has ve Şaşırtıcı Gelenekleri için yorumlar kapalı4243

Kültür kavramı, bir toplumu birleştiren ortak maddi ve manevi değerler bütününü ifade etmektedir. Her ülkenin kadim kültürlerinden gelen birbirinden farklı gelenekleri bulunuyor. Bu gelenekler, öze bağlılığı temsil ettiği için yıllardır sürdürülerek yeni nesillere de aktarılıyor. Modern zamanlarda gelenekler unutulmaya yüz tutsa da bazı ülkeler geleneklerine sıkı sıkıya bağlı kalmayı tercih ediyor. Türkiye de bu ülkeler arasında gösterilebilir. Özel gün kutlamaları, törenler ve bayramlar bu geleneklere örnek teşkil ediyor. Dil, din ve ırk çeşitliliği olan ülkelerde ise, gelenekler adeta yüzlerce rengin oluşturduğu bir gökkuşağı gibi toplumları güzelleştiriyor. Bu geleneklerin hepsi kendine has ve hatta bazıları oldukça şaşırtıcı. Yabancı bir kültürün adetlerini anlamakta bazen zorlanabiliriz. Ama unutmamalıyız ki, bu gelenekleri anlamak için öncelikle o ülkenin kültür yapısına, tarihine ve coğrafi özelliklerine hâkim olmak gerekebilir. Bu yazımızda dünyadaki çeşitli ülkelerin kendine has geleneklerini sizler için derledik.

Polterabend, Almanya-Düğün

Düğün öncesi gelenekler birçok ülkede oldukça yaygın olarak görülmekte. Almayan’da da yıllardır sürdürülen düğün öncesi bir gelenekl var. Gelin, damat ve aileler evlilik akdi gerçekleşmeden önce bir evde toplanıyorlar. Kalabalık ve lezzetli bir kutlama yemeği yendikten sonra, masadaki tüm tabak ve bardaklar misafirler tarafından yere atılarak kırılıyor. Kırılan tüm bu eşyaların damat ve gelin tarafından toplanarak temizlenmesi bekleniyor. İlk başta tuhaf gelen bu geleneğin amacı ise; evliliğin zorluklarla dolu bir yolculuk olduğunu ve ancak birlikte emek vererek sorunların çözülebileceğinin anlaşılmasını sağlamak.

İsveç-Eşitlik

İşveç için genel olarak toplumun özeti niteliği taşıyan bir tanımlama bulunuyor. Bu tanım’’lagom’’ olarak ifade ediliyor. İşveç dilinde bu kelime ‘’herkese yetecek kadar’’, ‘’eşit şekilde’, ‘’ne fazla ne de az’’ gibi anlamlara gelmektedir. Aslında burada ifade edilen anlam, toplum olarak her şeyi ölçülü şekilde yapmaları gerektiğidir. Örneğin; İsveç’te bir yemeğe davet edildiyseniz, sırf misafir olduğunuz için tabağınıza daha çok yemek konulmasını beklememeniz gerekir. Tüm konukların ve ev sahibinin yemekleri aynı miktarda tabaklara servis edilir. Masanın genelinde de abartılı şekilde doluluk olmaz. Bu gelenek, İsveç’in adalet ve eşitlik ilkelerine duyduğu güçlü bağı sembolize etmektedir.

Güney Kore- Kırmızı Mürekkep

Güney Kore’de bir kişinin adının kırmızı mürekkeple herhangi bir yere yazılmasının o kişiye uğursuzluk getireceğine inanılıyor. Bu inanışın doğuşu ise, onlarca yıldır Güney Kore’de ölülerin isimlerinin defterlere kırmızı mürekkep kullanılarak yazılmasına dayanıyor. Aslında bu bir batıl inanç gibi dursa da, birçok Güney Kore’li gerçekten kırmızı mürekkep kullanılarak isminin kağıda yazılmasından rahatsızlık duyuyor.

Japonya – Misafirlik

Japonya, kültürüne oldukça bağlı geleneksel ülkeler arasında gösteriliyor. Yemek, inanç ve toplumsal hayat gibi konularda kültürü çok geniş olan Japonya’da, bir eve misafir olarak gidiyorsanız dikkate almanız gereken bazı kurallar bulunuyor. Öncelikle eve girerken ayakkabılarınızı kesinlikle kapının dışında bırakmalısınız, ancak ayağınızda çoraplarınız yoksa geri dönseniz iyi edersiniz. Çünkü Japonya’da misafir olarak gittiğiniz bir evde çıplak ayak dolaşmanız saygısızlık olarak kabul görüyor. Bir başka ilginç beklenti ise; eğer size çorba veya sulu yemek ikram ediliyorsa, bu yemeği ağzınızı şapırdatarak yemeniz. Bu hiç alışkın olmadığınız, hatta sizi rahatsız edecek bir durum olsa dahi yapmanız gerekiyor, aksi takdirde ev sahibi yemeği beğenmediğinizi düşünebilir.

İspanya – Öğleden Sonra Uykusu

Öğleden sonra uyku geleneği, İspanya’da bizdekinin aksine yetişkinler için tercih ediliyor. Bu geleneğin adı ‘’La siesta’’. Öğleden sonra insanlar işlerinden çıkıyor, eve gidip ya da dükkanlarının kapısını kapatıp nefis bir dinlenme uykusu çekebiliyorlar. O kadar ki, günün öğleden sonra saatlerinde açık dükkân kalmıyor denebilir. Rahat bir hayat anlayışına sahip olan İspanyalılar, bu geleneği zinde kalmak ve çabuk yaşlanmamak için oldukça önemli buluyor.

Finlandiya- Sauna

Finlandiya’da sauna kültürü çok ama çok önemli bir yer tutuyor. Buldukları her fırsatta bu hizmetten yararlanmayı asla ihmal etmiyorlar. O kadar ki; bir iş toplantısını ya da önemli bir görüşmeyi saunada gerçekleştirebilirler. Hatta kutlamaların bile çoğu sauna etkinliği ile taçlandırılıyor. Çok köklü bir Fin geleneği olması sebebiyle, misafir olarak gitseniz bile saunadan kaçamayabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.