Tram 68 ve Köpenick: Görülesi Bir Tramvay Rotası

13 Mart 2023 • Kültür ve SanatTram 68 ve Köpenick: Görülesi Bir Tramvay Rotası için yorumlar kapalı881

Berlin’e yolunuz düştüğünde çam ağaçlarının muhteşem görüntüsü eşliğinde kısa bir öğleden sonrası turuna çıkmaya ne dersiniz? National Geographic tarafından dünyanın görülmeye değer 10 tramvay rotasına dahil olan Tram 68 sizi muhteşem manzaraları ve tertemiz havası ile büyüleyecek. Üstelik Köpenick durağında mola vererek, masalsı bir meydanda kendinizi bulabilirsiniz. Peki Tram 68 ve Köpenick görülesi bir tramvay rotası şekline dönüştüren özellikler neler? Gelin, rotaya birlikte daha yakından bakalım.

Tram 68 Rotası Nedir?

Berlin’in gelişmiş metro ağı ve raylı sistemini duymayan yoktur. S-Bahn ve U-Bahn tren hatları, Berlin merkezini hem banliyo semtlerine hem de Doğu Berlin tarafındaki köylere ve sınır kentlerine bağlayan güçlü bir ulaşım ağına sahip. Tram 68 ve Köpenick de kentin güneydoğusundan başlayan ve S-Bahn ile kolayca ulaşılan bir rotayı takip ediyor. Berlin’den kalkan S-Bahn trenleri ile yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk sonrasında Köpenick durağına varabilirsiniz. Köpenick durağı aynı zamanda Tram 68 hattına aktarma yapacağınız ulaşım noktasını oluşturuyor.

Hirtestr ve Alt-Schmöckwitz arasında sefer yapan 68 no’lu tramvay hattı toplam 25 duraktan oluşuyor. Köpenick aktarmanız bu hattın ikinci durağında yer alıyor. Sizi nostaljik bir yolculuğa çıkaracak tram 68 ile yaklaşık 14,5 kilometrelik bir yol boyunca nehir, göl ve ormanla kaplı bir güzergahtan geçeceksiniz. Tram 68 aynı zamanda gezginlerin ve fotoğraf tutkunlarının tercihi hop-on/hop-off tarzı bir seyahat aracı olarak da ilgi görüyor.

2. Dünya Savaşı sonrası Doğu Berlin tarafında kalan bu bölgede, halen 22 tramvay hattı bulunuyor. Berlin Duvarı yıkılmadan önce hattın devamı olan ve batı bölgelerde kalan rayla, çok eski olduğu için U-Bahn yapımı sırasında değiştirilmiş veya kaldırılmış. Ancak bu bölgedeki hatların bir kısmı, birleşmeden sonra da kullanılmaya devam etmiş. Tram 68 de 1912’den beri ulaşımda aktif kullanılan hatlardan biri durumunda günümüze kalıyor.

Tram 68 Rotasındaki Duraklar

Tram 68 Köpenick rotası tramvayın ilk durağından başlayıp 13. duraktaki Grünau’ya kadar tarihi binaların arasından geçerek ilerliyor. Bu ilk rota sizi adeta bir önceki yüzyıla taşıyor. Küçük bir sevimli kasaba içinden ilerleyen rota gerçekte Dahme nehri üzerinden devam ediyor ancak binalar bu ayrıntıyı fark etmenizi biraz zorlaştırıyor. Grünau’dan itibaren yol, çam ormanlarının arasına süzülüyor. Dahme ve Spree nehirlerinin arasındaki bu rota sizi son durak olan Alt-Schmöckwitz köyüne götürüyor. Bu köy, Zeuthener See adı verilen küçük bir göl çevresinde kurulmuş eski bir balıkçı köyü. 1920 yılında Berlin’in bir parçası haline gelen Alt-Schmökwitz. günümüzde su sporları müdavimlerinin uğrak noktası olarak gezginleri ağırlamaya devam ediyor. Alt-Schmöckwitz aynı zamanda 11.9 kilometre uzunluğuyla Berlin’in en uzun caddesi olan Adlergestell’in son noktasını oluşturuyor. Tram 68 rotasını tamamlamak için farklı bir yol izlemek isterseniz, son duraktan hemen önceki Zum-Seeblick’te inerek, stadyumu görme ve Dahme Nehri’nin diğer kıyısından geri dönme şansı bulabilirsiniz.

Köpenick ve Grünau Rotası

TRAM 68 rotası üzerindeki başlangıç noktası olan Köpenick tıpkı Alt-Schmöckwitz gibi Berlin vilayetine 1920 yılında dahil edilmiş. Tarihi meydanı, saat kulesi ve Belediye Binası ile tipik bir Orta Avrupa kasabası görünümüne sahip. Meydan çevresindeki tarihi binalar ile bu sevimli mekan sizi sanki yüzyılın başlarına doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Schlossplatz Köpenick tramvaydan inerek kısa bir şehir turu yapabileceğiniz en doğru nokta oluyor. Bu duraktan indiğinizde, karşınıza Köpencik Meydanı çıkıyor. Köpenick Belediye Binası’nın bulunduğu meydanda ¨Captain of Köpenick¨ heykeli önünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Aynı isimli filmdeki iyi yürekli düzenbaz Wilhelm Voigt karakterine ithafen meydanda bir heykel bulunuyor. Yüzbaşı Köpenick karakterinin öyküsünü okuduktan sonra Köpenick Belediye Binası’na bir göz atmak da fena olmaz.

Spree ve Dahme nehirleri arasında kurulu Köpenick’i gezdikten sonra rotanıza Grünau ile devam edebilirsiniz. Bir Olimpiyat kasabası olarak 1936’da kurulan Grünau varlıklı ailelerin yazlık evlerinin bulunduğu bir destinasyon olarak biliniyor. Su sporlarının popüler olduğu bu küçük destinasyon, Berlin’in gürültüsünden uzakta kafa dinlemek isteyenlerin uğrak noktası olmuş. Grünau molasında Regetta Stadyumu, Strandbad Grünau, yazlık evler, artık kullanılmayan eski balo salonu ve kürek takımlarının kullandığı kulübü ziyaret edebilirsiniz.

Tram 68 Köpenick Grünau rotası ile yaz mevsiminde tanışırsanız, parkururunuza bir feribot turu eklemeniz mümkün. Nisan ve Ekim ayları arasında aktif olan Ferry 21 size su sporlarını ve göl manzaralarını bir arada izleme fırsatı yaratıyor. Alt-Schmöckwitz’ten hemen önce, Zum Seeblick’te tramvaydan inerek Ferry 21’e binebilirsiniz. Böylece gölde yaklaşık yedi dakikalık bir tekne turu yaparak gezinizi  tamamlayabilirsiniz.

Kaynaklar

http://www.secretcitytravel.com/berlin-august-2015/berlin-tourism-tram-68-lake-trip.shtml

https://berlinspirational.com/travelling-with-tram-line-68/

https://www.themagger.com/tramway-68-kopenick/

https://wikiroutes.info/en/berlin?routes=15115

Benzer İçerikler

Comments are closed.