Geçmişten Günümüze: Vazgeçilmez İstanbul Lezzetleri

9 Mart 2023 • GenelGeçmişten Günümüze: Vazgeçilmez İstanbul Lezzetleri için yorumlar kapalı822

Geçmişten bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul gastronomik yönüyle de önemli bir yere sahiptir. Geniş bir lezzet mozaiği yanında farklı mutfak kültürleri ile harmanlanmış sokak lezzetleri bulunur. Arap, Balkan, Ermeni, Rum, Çerkes, Karadeniz, Ege gibi kültürlerin yemek konusunda imza ürünlerini tek bir mutfakta birleştirerek ikonik lezzetler ortaya çıkmıştır. Geçmişten gelen saray mutfağı kültürüyle de zenginleşen İstanbul mutfağında sokak lezzetlerinin de ayrı bir yeri vardır. Örneğin; Eminönü’nde denize karşı yenilen balık-ekmek İstanbul denilince ilk akla gelen lezzetlerdendir. Ya da Kanlıca’da hafif bir tatlı seçeneği olarak üzerine pudra şekeri dökülerek yenen Kanlıca yoğurdu şehrin klâsik yeme aktiviteleri arasında yer alır.

İstanbul’da Mutlaka Denenmesi Gereken Sokak Lezzetleri

İstanbul’da sokak lezzetleri turunda şehirle özdeşen, İstanbul’un kalabalık ve görkemli yapısı gibi farklı olan lezzetler bulunur. İstanbul’un semtiyle özdeşleşen, ikonik lezzetlerinden bazıları şunlardır:

Vapur – Simit – Çay: Özellikle sabah kahvaltısında peynir ve çayla birlikte yenen simit İstanbul vapurlarında sıkça tüketilir. Selçuklu Mutfağı’ndan ara yemek olarak gelen simit, İstanbul’daki ilk fast-food yemeklerinden sayılır. Günümüzde; ay çekirdekli, chia tohumlu, tam tahıllı gibi seçenekleri ile pek çok beklentiyi karşılar.

Sarıyer Böreği: Kendine has bir lezzeti bulunan Sarıyer Böreği’nin tarihi Osmanlı’ya kadar uzanır. Gayrimüslim bir kişi tarafından kıtlık döneminde halka verilen börek üzerine pudra şekeri dökülerek de servis edilir. Kol böreğine benzeyen bu böreğin peynirli, ıspanaklı gibi farklı çeşitleri bulunur.

Boza: İstanbul’un Vefa semtiyle özdeşleşen boza İstanbul lezzetleri arasında en bilinenlerdendir. Özellikle kış aylarında üzerine kavrulmuş sıcak leblebi ile servis edilen içeceğin tarihi saraya kadar uzanır.

Kokoreç: Geçmişten günümüze vazgeçilmez İstanbul lezzetleri denilince ilk akla gelenlerden biri kokoreçtir. Domates, sivri biber ve ana ürün işkembeyi lezzetlendirmek için kullanılan baharatlarla yapılan kokoreç genellikle ekmek arası olarak tercih edilir. Porsiyon olarak da tüketilen kokoreç bazı yerlerde domates ve biber olmadan servis edilir.

İstanbul Denilince Akla Gelen Efsanevi Seyyar Lezzetler

İstanbul’un hareketliliği esnasında karnını doyurmak isteyenler için hemen hemen her köşede bir lezzet durağı vardır. Metro çıkışında, otobüs duraklarında ya da caddelerde seyyar satıcılarda görebileceğiniz lezzetlerden birkaçı şunlardır:

Kestane: Döndüre döndüre pişirilen çizik kestanelerin açık havada yenileni çoğu zaman daha makbûldür. Tezgaha yaklaştıkça gelen eşsiz kokular eşliğinde içinizi ısıtacak kestaneye İstanbul’da pek çok semtte rastlamak mümkündür.

Halka Tatlısı: Türk mutfağına ait tatlılardan olan halka tatlısı yağda kızartılarak şerbetlenir. Tulumba tatlısının daha büyük ve halka şeklinde yapılanıdır.

Süt Mısır: Koçan şeklinde satılan süt mısıra son yıllarda alternatif olarak bardakta mısır da eklenmiştir. Özellikle yaz aylarında, sahilde seyyar şekilde satılan süt mısır haşlama ve közleme şeklinde tüketilebilir.

Midye Dolma: Bir tane ile başlanıp devamı gelen midye dolma vazgeçilmez İstanbul lezzetleri arasında yer alır. Osmanlı Mutfağı’nda atıştırmalık olarak tüketilen midye dolma geçmişten günümüze kadar gelen seyyar lezzetlerden biridir.

İstanbul’da Bulunduğu Semtlerle Özdeşleşen Lezzetler

İstanbul’da yaşayanlar veya İstanbul’a turist olarak ziyarette bulunanlar arasında lezzete meraklılar için farklı semtlerde tadımlanabilecek yemekler bulunur. Bu yemeklerden bazıları şöyle sıralanabilir:

Sultanahmet’te Köfte: Geleneksel Türk Mutfağı’nda yer alan köftenin en tarihi çeşidinden biridir. Sultanahmet manzarası eşliğinde yenen köftenin damaklarda bıraktığı lezzetin ayrı bir yeri vardır.

Ortaköy’de Kumpir: Patatesin en farklı hallerinden sayılan kumpiri Ortaköy’de pek çok yerde yiyebilirsiniz. Tereyağı ve kaşarla lezzetlendirilen patatese damak tadınıza göre çeşitler ekleyebilirsiniz.

Unkapanı’nda Nohut – Pilav: Unkapanı’na sadece bu pilavı yemek için bile gidilir. Nohut ve pilav ikilisi İstanbul’un sokak lezzetleri arasında ilk akla gelenlerin başında yer alır. Arzu edenler için yanında turşu ve ayranla lezzet iki katına çıkarılır.

Beşiktaş’ta Islak Hamburger: Normal hamburgere göre daha küçük ve daha soslu olan ıslak hamburgerin tadına aynen midye gibi bir taneyle doyulmaz. Dış katmanda bulunan sarımsaklı domates sosun burgere kattığı lezzete inanamayacaksınız.

Benzer İçerikler

Comments are closed.