Bosna Mutfağı: Saraybosna’nın Restoran, Kafe ve Barları

15 Mart 2023 • Şehirler ve HikayeleriBosna Mutfağı: Saraybosna’nın Restoran, Kafe ve Barları için yorumlar kapalı955

Bosna, Osmanlı ve Türk kültürünün harmanlanmış bir iz düşümünü sunmasının yanı sıra gastronomi alanında öne çıkan Doğu Avrupa ülkelerinden biridir. 1992-1995 gibi çok yakın bir tarihte iç savaş atlatan hüzünlü ülke, kültürel bir geçiş noktası olması sebebiyle mutfağında da birçok kültürün izlerini taşır. Kuzey, batı ve güneyde Hırvatistan, güneydoğusunda Karadağ ve doğusunda Sırbistan ile komşudur. Ülkenin Neum şehri, Adriyatik Denizi’ne kıyısı bulunan limansız bir deniz kenti olmasıyla ünlüdür. Coğrafi konumunun dışında özellikle uzun yıllar Osmanlı idaresinde olan ülke mimari açıdan yoğunlukla Osmanlı’nın izlerini taşır. Diaspora turizminde akla ilk gelen destinasyonlardan biri olan Bosna, Balkan turlarında kilit durak noktası olma özelliğiyle öne çıkar. Özellikle başkenti Saraybosna, lezzetli mutfağı ile dikkat çeker. Bosna Mutfağının, Osmanlı ve Türk damak lezzetine hitap eden tariflerin yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa mutfağının etkisinde kaldığını söylemek mümkündür.

Saraybosna’nın Lezzet Rotası

Bosna kültürü uzun yıllar Osmanlı yönetiminde yoğrulmuş, Doğu Avrupa kültürü ile süslenmiştir. Dolayısıyla Bosna mutfağında sıklıkla çorba, yahni, börek ve sebze yemekleri ile karşılaşılır. Saraybosna mutfağını yerinde deneyimlemek için öncelikle Bosna mutfağının üç temel kolu bulunduğunu bilmek gerekir. Sulu yemek, börek ve köfte üzerine uzmanlaşan bu Bosna restoranları ülkenin gastronomi alanında en bilinen yemeklerinin sunumları ile ünlüdür.

Aščinicas, Sulu Yemek için İdeal Saraybosna Restoranları

Aščinicas olarak adlandırılan sulu yemek restoranları Türk kültüründeki esnaf lokantalarına benzeyen Bosna restoranlarındandır. Bosanski Lonac olarak adlandırılan güveç yemeğini ve en ünlü Bosna mutfağı çorbalarından biri olan tavuk ve ekşi krema ile yapılan Begova čorbayı bu restoranlarda rahatlıkla bulabilirsiniz.

Saraybosna için dolma en önemli yemeklerden biridir. Şişte pişirilmiş et, patates, havuç ve yanında köfte ile servis edilen geleneksel Dolma Sahan, genellikle kabak, biber ve soğan ile yapılır. Bosna kültürünün oluşturduğu bu mutfağın incilerini Sarajevo’da bulunan Dzenita ve Pod Lipom’da gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Dolma dışında Bosna kültürü için çok önemli olan bir başka sulu yemek ise Bosanski lonac olarak adlandırılan iri et parçaları ve sebze ile katmanlar halinde pişirilen yemektir. Bu eşsiz Saraybosna lezzetini ise Inat Kuca adlı restoranda yiyebilirsiniz.

Börek Cenneti Buregdžinicas

Buregdžinicas ise Boşnak böreği olarak bildiğimiz ünlü buregi yiyebileceğiniz börek dükkanlarına verilen isimdir. Buregdzinica Bosna ve Buregdzinica Sac bölgenin en bilinen ve sevilen börek restoranları arasında yer alır. Bureg dışında Bosna mutfağı için kıymetli bir diğer hamur işi olan klepe de gönül rahatlığı ile denenebilir. Klepe, genellikle mantıya benzetilen ve bol kıyma ile yapılan bir hamur işi olarak servis edilir.

Et Yemeklerinde Tanıdık Bir Esintiyle Aralanan Kapı: Ćevabdžinicas

Son olarak Ćevabdžinicas olarak adlandırılan Bosna restoranları ise beş ya da onlu parçalar halinde sunulan ve İnegöl köftesine benzeyen ćevap yemeğinin sunulduğu restoranlardır. Cevapcici Grill Petica Ferhatovic ve Cevabdzinica Zeljo genellikle sığır ve dana eti kombinasyonları ile sunulan et ağırlıklı yemeklerin sunulduğu ünlü Bosna restoranları arasında yer alır. İri et parçaları ve köfte ile sunulan cevapi olarak da ifade edilen yemekler etsever ziyaretçileri memnun edebilecek niteliktedir.

Nanina Kuhinja ise vejetaryen ve glutensiz seçenekler de sunan Bosna mutfağı açısından ünlü yemekleri sunan Bosna restoranlarından biridir. Saraybosna, Bosna kültürü ve Bosna mutfağı için önemli bir gastronomi merkezi olduğundan birçok restoranda birbirinden lezzetli yöresel Bosna yemeğini tatmak mümkündür.

Bosna kültürünün bir başka incisi de bu coğrafyanın en kıymetli hazinelerinden biri olan kave ya da kahvedir. Türk kahvesi ile hemen hemen aynı tada sahip Bosna kahvesinin tek farklı özelliği her zaman şekersiz olarak servis edilmesidir. Osmanlı ve Türk medeniyetlerinin izini taşıyan Bosna kültürünü Saraybosna sokaklarının her bir köşesinde deneyimlemek mümkün.

Benzer İçerikler

Comments are closed.