Evden Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

12 Mayıs 2023 • GenelEvden Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları için yorumlar kapalı821

2019 yılında başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, hüküm sürdüğü birkaç yıl boyunca pek çok konuda değişimlerin yaşanmasına vesile oldu. Sosyal, psikolojik, kültürel, tıbbi alanlarla eğitim hatta kültürel alanda görülen değişimler ekonomi ve iş yaşantısına da yansıdı. Bu yeni düzen ile birlikte evden çalışmak son derece olağan ve işlevsel bir çalışma modeli haline geldi. Bazı işyerleri ise yarı ofis yarı evden çalışma şeklinde düzenlenen hibrit modeline geçiş yaptı. Bununla birlikte home office çalışmanın bazı avantaj ve dezavantajları da gündeme geldi. Çalışan ya da işveren olarak bu noktaları bilmek süreci çok daha iyi bir şekilde yürütmeye yardımcı olabilir.

Evden Çalışmanın Avantajları

Evden çalışmak çalışma saatleri, ev ortamının konforlu oluşu, tasarruf gibi pek çok açıdan çalışan ve işverenlere avantajlar sağlar.

Yolda Harcanan Vakit Kaybını Önler

Ofis ortamında çalışmak ulaşım sorununu da beraberinde getirir. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde yaşanan yoğunluk hem strese hem de yorgunluğa sebep olur. Evden çalışmak ise trafikte geçirilen vaktin size kalmasını sağlar.

Harcamalardan Tasarruf Edilmesini Sağlar

Ofiste çalışma modeli yemek ve yol masrafı, ofis kirası; su, elektrik, internet gibi masraflar yaratır. Uzaktan çalışma, tüm bu masraf kalemlerininin azalmasını sağlar.

İş Verimliliğini Artırır

Her gün bir rutin halinde mesai saatleri dahilinde çalışmak, bazı çalışanlar için zorlayıcı olabilir. Bu durum zamanla isteksizlik ve iş verimliliğinde azalmaya yol açabilir. Evden çalışmak ise çalışanların verimli oldukları saatleri değerlendirmelerine yardımcı olur. İş yoğunluğuna göre arzu edilen ve verimli olunan saatlerde çalışma imkanı oluşur.

Evden Çalışmak Stres Ortamını Azaltır

Ofis ortamı, yöneticiler ve kurallarla çevrili bir alandır. Bu ortamda çalışanlar bazen kendilerini baskı ve stres altında hissedebilirler. Oysa evden çalışma modeli ile önemli olan yapılan iştir. Çalışma ortamının kuralcı ve denetleyici atmosferinden bağımsız bir şekilde çalışan kişiler daha az stresle görevlerini yürütebilirler.

Hijyen Sorunu Ortadan Kalkar

Evden çalışma modeli, pandemi ile beraber ortak alanlarda oluşan hijyen sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Ortak tuvalet ve yemekhane kullanımının yanı sıra maske kullanımı da bir zorunluluk olmaktan çıkar.

Evden Çalışmanın Dezavantajları

Evden çalışmak birçok kolaylığın yanında bazı dezavantajları da beraberinde getirir. Hem çalışanlar hem de işverenler için evden çalışmanın da bazı zorlukları bulunur.

Odaklanma Sorunu Oluşabilir

Ofis ortamı hem düzeni hem de dekorasyonu ile düzeni ve çalışmayı çağrıştırır. Çalışma masasından kılık kıyafete kadar pek çok faktör güdülenmeyi kolaylaştırır. Evden çalışmak ise ev ortamının konforu içerisinde işe odaklanmayı zorlaştırabilir. Üstelik ev yaşantısına dair çeşitli gürültüler, evcil hayvan ya da çocuk sesi gibi pek çok faktör dikkatin dağılmasına neden olabilir.

Evden Çalışma Sosyallikten Uzak Bir Çalışma Düzenine Yol Açabilir

Ofis ortamı çalışma arkadaşları ile beraber sosyalliği de beraberinde getirir. Yemek ve çay molaları esnasında yapılan hoş sohbetler pozitif enerji yüklenmeye yardımcı olur.

Oysa evden çalışma modelinde kişiler izole bir ortamda çalışırlar.

Online Toplantı Yoğunluğuna Neden Olabilir

Uzaktan çalışma modeli, yüz yüze yapılan rutin toplantıların internet üzerinden yapılmasına yol açar. Ekip içerisinde yer alan çalışanların koordine bir şekilde işleri yürütebilmesi için sıklıkla gerçekleştirilen video konferanslar bir süre sonra ekstra stres ve yorgunluğa neden olabilir.

Evden Çalışmak Esnek Çalışma Saatlerine Sebep Olabilir

Evden çalışmak mesai saati anlayışının ortadan kalkmasına neden olabilir. Bu ise kişilerin kendilerini günün her saati çalışırken bulmasına yol açabilir.

Evden Çalışmak Siber Güvenlik Sorunlarına Yol Açabilir

Ofis ortamında bilgisayarların denetimi ve verilerin depolanması çok daha kolay şekilde yapılır. Şirketlere dair özel veriler ofis bilgisayarları içerisinde muhafaza ve kontrol edilir. Evden çalışma modelinde herhangi bir yerde bilgisayar üzerinden yapılan çalışmalar esnasında çeşitli güvenlik sorunları oluşabilir. Uzaktan çalışmada siber güvenliğin sağlanması çok daha güç olabilir. Siz de evden ve ofisten çalışma modellerinin avantaj ve dezavantajlarını gözden geçirerek size en uygun seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.