Fitness Dünyasında Yeni Trendler: HIIT ve Tabata Antrenmanları

22 Mayıs 2023 • GenelFitness Dünyasında Yeni Trendler: HIIT ve Tabata Antrenmanları için yorumlar kapalı1896

Vücudunuzu zinde, sağlıklı ve formda tutmak için neler yapabilirsiniz? Fitness dünyasında sınırsız egzersiz türü ve stili vardır. Eğer siz de sık sık bu sorunun cevabını arıyorsanız çeşitli antrenman türleri arasında oldukça popüler olan HIIT ve Tabata antrenmanları hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz.

Hayatınıza tutarlı egzersiz programları ve aktivite eklemek hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınız üzerinde olumlu etkiler yaratır. Bu açıdan pratik ama güçlü etkilere sahip bu iki yeni fitness antrenmanı ile kalorilerinizi oldukça hızlı bir şekilde yakmaya yardımcı olabilir, vücudunuzu canlı tutabilir ve formunuzu koruyabilirsiniz.

HIIT Antrenmanı Nedir?

Yüksek yoğunluklu ve aralıklı antrenman anlamına gelen HIIT, hız ve cardio egzersizlerini farklı bir boyuta taşır. Egzersiz süreleri 10 saniyeden başlayıp 8 dakikaya kadar çıkabilir. Fazla zamanınızı almayacak bu egzersizleri doğru yoğunluklu çalışma seansları ile yaparak size sağlayabileceği pek çok faydayı hızlıca görmeye başlayabilirsiniz.

Yüksek yoğunluklu cardio egzersizleri sayesinde HIIT antrenmanlarının en büyük avantajlarından birisi egzersiz sonrası vücudunuzun kısa bir süre içerisinde kalori yakmaya başlamasıdır.

HIIT antrenmanın diğer faydaları ise şekilde sıralanabilir:

  • Kas gelişimi sağlama
  • Kolesterol, kan basıncı, karın yağı ve kilo azaltmaya yardımcı olma
  • Metabolizmayı hızlandırma
  • Genel sağlığı iyileştirme

Düzenli olarak egzersiz yapan biriyseniz HIIT spor rutininiz için mükemmel bir alternatiftir. Ancak bu fitness trendi herkes için uygun olmayabilir.

Tabata Antrenmanı Nedir?

Tabata antrenmanı denince akla eğlence, hız, verimlilik, yoğunluk ve zindelik kavramlarının gelmesi hiç şaşırtıcı değildir. Izumi Tabata tarafından geliştirilen fitness trendi HIIT tarzında yüksek yoğunluğa sahip antrenmanları ifade eder. Tabata egzersizleri başlangıçtan gelişmiş tüm seviyedekilere uygundur.

Kısa egzersizler ve dinlenme süreleri içeren popüler Tabata, doğru ve etkili yapıldığında vücuda çok sayıda destek sunar.

Kısa süreli ama yüksek yoğunluğa sahip Tabata’nın yararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yağsız kas kütlesi oluşturma
  • Hızlı yağ yakma ve kilo verme
  • Kardiyovasküler zindeliği ve kondisyonu geliştirme
  • Fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirme

Tempolu ve sürekli değişen Tabata antrenmanı kendinizi daha zinde, enerjik ve güçlü hissetmenize yardımcı olmanın etkili bir yoludur. Antrenman sırasında önce gelen hız sizi zorlar ve eğlendirir; ardından gelen yavaşlama ise dinlenmenize ve iyi hissetmenize yardımcı olur.

HITT ve Tabata Antrenmanlarının Farkları Nelerdir?

Tabata mı yoksa HITT mi? Her iki fitness türü de sağlık için son derece iyidir, daha güçlü ve daha canlı hissetmenize destek olabilir.

Teknik açıdan özünde Tabata bir HIIT antrenmanıdır. Ancak aralarında bazı farklar bulunur. Bu farklar aşağıdaki gibi belirtilebilir:

  • HITT antrenmanları daha uzun sürebilir.
  • Tabata bir HIIT antrenmanından daha yoğun egzersizlerden oluşabilir. Bu sebeple, hızlı ve daha yoğun bir egzersiz istiyorsanız Tabata tercih edebilirsiniz.
  • HITT antrenmanının dinlenme süreleri daha uzun olabilir.
  • Tabata antrenmanları daha katı ve net şekilde düzenlenir. Fakat HITT antrenmanları her yönden daha esnektir.

Fitness trendleri arasındaki temel fark, egzersiz ve dinlenme süreleri olarak belirtilebilir. Özetle, hangi antrenmanı tercih ederseniz edin her ikisi de oldukça etkilidir.

Eğer HITT veya Tabata antrenmanı yapmak istiyorsanız iyi bir motivasyon, fitness deneyimi ve fiziksel dayanıklılığa ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, artrit ve hamilelik gibi durumlarda doktora danışmalı, egzersizler için uygunsanız antrenmanlara aralıklarla ve yavaş yavaş başlamalısınız.

Siz de, egzersiz öncesi eskimeyen lezzeti ve kalitesi ile Mabel Çikolata ürünlerini tercih ederek daha fazla kas gelişmesi için destek alabilir ve antrenmalarınız sırasında kan şeker seviyesinin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.