Yoga ve Zihin Sağlığı: Stresi Azaltmanın Yolları

7 Ağustos 2023 • Kültür ve SanatYoga ve Zihin Sağlığı: Stresi Azaltmanın Yolları için yorumlar kapalı1084

Günümüzde iş ve özel hayat arasındaki çizgi giderek bulanıklaştığı için stres kontrolü daha da zorlayıcı olabilir. Çünkü sürekli çevrim içi olmak, zihninizin daha uzun süre hatta kesintisiz meşgul olmasına neden olur. Teknolojinin gelişimi iş süreçlerinde kolaylık ya da eğlence kapsamında daha fazla alan sunsa da bazı olumsuz yönleri de mevcuttur. Bunun en iyi örneği sürekli aktif olmanız ve dinlenme zamanlarını mesaiden ayıramamanızdır. Çünkü mesai bitse de çoğunlukla iş ile ilgili akış online olarak devam etmektedir. Bu da zihninizde tamamlanmamışlık hissi yaratır ve dinlenmeniz pek mümkün olmaz. Sosyal ilişkilerde ve özgürlüklerde yaşanan kısıtlamalar stresin ana kaynaklarıdır. Ancak çözümsüz değildir. Yoga ve zihin meditasyonları içsel huzur bulmanız için en ideal yöntemlerdir. Gelin yoga ile stres azaltmanın yollarına birlikte göz atalım.

Yoganın Strese Faydaları

Yoga, stresi azaltmanın ve rahatlamayı teşvik etmenin en etkili yollarından biridir. Yoganın stres üzerindeki olumlu etkileri ise şöyledir:

  • Yoga pozları (asanalar) vücudunuzdaki gerginliği ve stresi azaltmanıza yardımcı olur. Yoga yapmak kaslarınızı ve eklemlerinizi esnetip gevşeterek fiziksel gerilimi azaltır, bu da dolaylı olarak stresin azalmasını destekleyebilir.
  • Yoga duruşları uygulamak, nefesinizi iyileştirmeye ve derinleştirmeye olanak tanır. Zihnin sakinleşmesi ve stresin azalması için en iyi yöntem nefes kontrolüdür.
  • Meditasyon ve gevşeme egzersizleri zihni yavaşlatmayı ve şimdiye odaklanmayı öğretir, böylece stresi azaltabilirsiniz.
  • Yoga, vücudun strese tepki olarak ürettiği kortizol seviyelerini düşürerek stresin azaltılmasını destekler.

Nefes Egzersizleri ve Meditasyon

Stresli olduğunuzda nefes alma şeklinizin değiştiğini fark ettiniz mi? Stres ve kaygı, hızlı nefes almaya neden olur ve bu durum da stresinizi en üst seviyeye çıkarabilir. Bu nedenle nefes egzersizleri ile bu olumsuz etkiyi tersine çevirerek stresi kontrol altına alabilirsiniz.

Nefes alma şeklinizi değiştirerek anında stresi azaltırsınız. Birkaç gün veya hafta içinde değil, şimdi başlayabilirsiniz. Bunun nedeni, nefes egzersizlerinin vücudunuzun “savaş ya da kaç” modunu kapatması ve “dinlen ve benimse” sistemini harekete geçirmesidir. Örneğin meditasyon için minder üzerine oturamayacak kadar stresli hissediyorsanız nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

Meditasyon ise birçok şekilde uygulanabilir ve en önemlisi yardım almadan gerçekleştirmeniz çok kolaydır. Bazı insanlar meditasyon minderi kullanır, ancak siz yatağınızda, kanepenizde veya sandalyenizde de kolayca meditasyon yapabilirsiniz. Rehberli bir meditasyon kullanabilirsiniz, ancak bağımsız olarak nefesinize de odaklanabilir, böylece olumsuz duygularınızı kabul ederek stresi azaltabilirsiniz.

Farkındalık Pratikleri ile Stresle Başa Çıkma

Yoga ve meditasyonun yanı sıra rahatlamanın başka birçok yolu vardır. Örneğin farkındalık, sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunan uygulamalardan biridir. Bu nedenle oldukça popülerdir. Farkındalık uygulamalarında tıpkı yoga ve meditasyonda olduğu gibi nefes egzersizleri ile düşünce akışınızı durdurarak iç huzuru bulabilirsiniz.

Farkındalık, yoga ve meditasyonun ana konusudur. Kişi, baş etmeye çalıştığı stres kaynaklarını fark ettiğinde durumun üstesinden gelmesi de daha kolay olur. Bu nedenle farkındalık, o an yaşananı farklı şekilde çözmenizi sağlar. Çünkü stres genellikle çözmediğiniz sıkıntılar nedeniyle gerçekleşir ve çözüm bulunmadığı sürece büyüyerek yaşam kalitenizi düşürebilir. Farkındalık kazanarak, olaylara olan bakış açınızı değiştirebilir ve yaşanan olumsuz durumlardan etkilenmemeyi öğrenebilirsiniz.

Tüm bu stresle baş etme yöntemleri aslında nefes kontrolü ve şimdiye odaklanmakla alakalıdır. Çünkü stres, tam da şimdi baş edilmesi gereken bir konudur. Bu uygulamalar da stresin gerçekleştiği zaman diliminde 5-10 dk gibi sürelerde uygulanabilecek yöntemler oldukları için büyük ölçüde etkilidir. Siz de stresi azaltmak isterseniz yogadan yardım alabilir, farkındalık oluşturarak yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.