Yüzyıllardır mutluluk ve sağlık aşılayan bir lezzet: Çikolata

7 Temmuz 2021 • Çikolata Kütüphanesi, Çikolata ve Sağlıklı Yaşam, GenelYüzyıllardır mutluluk ve sağlık aşılayan bir lezzet: Çikolata için yorumlar kapalı1656

Sonsuz mutluluk var mıdır? Bu sorunun yanıtı çoğu kişiye göre değişse de hayatımızda mutlu olduğumuz anlarla özdeşleştirdiğimiz pek çok hatıraya sahibiz. Küçük bir çocukken ateşlendiğiniz günlerden birinde, biricik dedenizin sizi mutlu etmek için aldığı şemsiye çikolatalar gibi… Ateşlenmek ne kadar kötü olursa olsun; o an, o hastalık halini değil, sevdiğiniz kişinin o tatlı jestini hatırlar ve mutlu olursunuz.

Mutluluğun ve hayatımıza damga vuran anların, damak tadımızla özel bir ilişkisi var. 8 yaşında da olsanız, 83 yaşında da olsanız, deneyimlediğiniz bir lezzet, bazen sizi çok çok uzaklara, çocukluğunuza, gençliğinize kısacası sizi en mutlu eden ana götürebilir.

Unutulmaz anıların başrolünde

Bu özel tatların başında yüzyıllardır mutluluk hormonu bir diğer deyişle endorfin salgılamamıza yardımcı olan çikolata geliyor. Bembeyaz gelinliğiniz içinde ruh eşinizle yeni bir hayata başlarken kestiğiniz düğün pastanızı ya da çoluk çocuğa karıştıktan yıllar sonra bir bayram sabahı, torunlarınız kapınızı çalıp size en sevdiğiniz çikolatalı pastayla sürpriz yaparken… İşte tüm bu anıların başrolünde her zaman unutulmaz anılarla özdeşleşen çikolatalı lezzetler yer alıyor. Biz de 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü’nde hem çikolatanın geçmişine hem de bu özel lezzetin sağlığımız ve ruh halimiz üzerindeki pozitif etkilerine değinmek istedik.

İyilik ve kötülük ağacının yeryüzündeki temsilcisi

Codex Zouche-Nuttall

Bundan 4000 yıl önce Honduraslı yerliler, kakao çekirdeklerinden bir içecek üretti. Etimoloji uzmanları çikolata kelimesinin Aztek dilindeki ‘xocolatl’ kelimesinden geldiğini belirtiyor. Aztek mitolojisine göre ise kakao ağacı, cennette yetişen ‘iyilik ve kötülük ağacının yeryüzündeki temsilcisi olarak tanımlanıyor. Bu kültürde kakao çekirdekleri, altından daha değerli kabul ediliyordu. Çikolatanın Kristof Kolomb’un keşif gezisinde fark edilip, İspanyollar tarafından önce Avrupa’ya oradan da dünyaya yayılması ise 16’ncı yüzyılda gerçekleşti. Kakaonun Avrupa’ya ulaşması ise yeni bir çağın başlangıcıydı. 1700’lerde kakao yağının bulunmasıyla katı çikolata yapımının da yolu açılmış oldu.

Çikolatanın Avrupa’ya geliş tarihinin 7 Temmuz 1550 olduğuna inanıldığı için, Dünya Çikolata Günü, her yıl 7 Temmuz’da kutlanıyor.

Güçlü bir antioksidan kaynağı

Çikolata yemek, gülümsemek kadar güçlü bir endorfin aracı… Yapılan araştırmalar özellikle bitter çikolatanın mutluluk üzerindeki etkisini açıkça gösteriyor. Antioksidan içeriği açısından oldukça zengin olan bitter çikolata, tüketildikten kısa bir süre sonra beyinde hızla endorfin salgılanmasını tetikliyor.

“Çikolata yerken sağlığımı da düşünmek istiyorum” diyenlerdenseniz, kaliteli çikolata seçimi büyük önem taşıyor. Eğer diyetteyseniz hem günlük enerjinize zindelik katmak hem de endorfin salgılayarak kendinizi daha iyi hissetmek için her gün düzenli olarak 30 gram bitter çikolataya hayatınızda yer açmalısınız. Bu ölçününün hipertansiyon hastaları için tansiyon düşürücü etkiye sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Tropikal kakao ağacı tohumlarından yapılan çikolata, sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko, polifenoller ve bakır içeriyor. Kakao ve çikolata ürünlerinin sağlığa pozitif katkısı ise antioksidan görevi gören, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan ve vücuttaki belirli hormonları dengeleyen flavonoidlerden kaynaklanıyor. Özellikle bitter çikolatanın çok güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu farklı bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmış durumda.

Çikolatanın şifalı yönleri

• Çikolatada bulunan theobromine, öksürüğe neden olan vagus sinirlerindeki hareketliliği azaltıyor.

• Stres vücudu okside ettiği için, kendinizi stresli hissettiğiniz anlarda zengin antioksidan kaynağı olarak öne çıkan çikolatadan tatmak hem mutluluğunuzu artırıyor hem de kalp-damar hastalıklarına yakalanmanızı engelliyor.

• Kakaodaki polifenol flavonoid maddesi hücre yenilenmesini hızlandırıyor, hipertansiyonu düşürüyor ve beyin kanaması riskini azaltıyor.

• Düzenli bitter çikolata tüketmek, kan basıncını düzenliyor ve iyi kolesterolü artırıyor.

• İsveç’te yapılan bir araştırma, haftada 45 gramdan fazla çikolata yemenin, kadınlar arasında inme riskini yüzde 20 azalttığını gösteriyor.

Benzer İçerikler

Comments are closed.