İstanbul’da Kaçırmamanız Gereken Kahve Durakları

24 Mart 2018 • Kültür ve Sanat, Şehirler ve Hikayeleriİstanbul’da Kaçırmamanız Gereken Kahve Durakları için yorumlar kapalı3386

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen’den getirilen ilk kahve çekirdeğinden bugüne kadar, dost sofralarımızın ve küçük molalarımızın  vazgeçilmez tadı olan kahve Türk kültürünün ve sosyal tarihin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Özellikle 2000’li yılların başı itibariyle bulunduğumuz şehirlerin hemen hemen her köşesinde görebileceğimiz keyifli ve kaliteli küçük kahve durakları ise artık vazgeçilmezimiz olan bu 500 yıllık kahve kültürünü bir adım daha öteye taşımış durumda.

Gelin geçmişten bugüne kahvenin lezzet dolu yolculuğuna kısaca göz atıp, kahve ustalarının elinde yeniden şekillenerek tat kazanan İstanbul’daki kahve duraklarını birlikte keşfedelim.

İlk Nesilden Bugüne Kahve

19. yüzyılda mutfaklarımıza en saf haliyle giren kavrulmuş kahve çekirdekleri, değirmenlerde öğütülerek ve tek demleme yöntemiyle hazırlanıyordu. Birinci Dünya Savaşı sonrasında ise yaşanan markalaşma ve sanayileşme süreçleriyle birlikte hazır kahve formunu alarak modern hayatın hızlı temposuna uygun popüler bir kültür ögesi haline büründü. Her ne kadar Türk kahvesinin dört asrı aşan hükümdarlığını sarsamamış olsa da hazır kahvenin piyasaya sürüldüğü 20. yüzyıl başlarını birinci nesil kahvenin temellerinin atıldığı yıllar olarak kabul edebiliriz.

20. yüzyılın son çeyreğinde ise özellikle büyük şehirlerde daha sık görmeye başladığımız uluslararası kahve zincirleri özellikle hazırlanışı, sunumu ve tüketimi ile kahve sevenler için keyifli bir alternatif haline gelerek ikinci nesil kahve akımının başlamasına sebep oldu. Şehir hayatının koşuşturması içinde kısa bir mola vermek isteyenlerin uğrak noktası haline gelen bu zincirler kahveyi bir içecek olmanın çok daha ötesine taşıyarak sosyal hayatımızın bir parçası haline getirdi.

Birinci ve ikinci nesil kahve akımından bahsederken bugün kentin sokaklarındaki kahve kültürünün baş mimarları olan 3. nesil kahvecilere değinmemek olmaz. Kahve tutkunlarına özel tatlar sunan, kahve çekirdeklerini üretildiği bölgeden ithal edip işleyerek lezzet sırrını koruyan ve her çekirdek tipi için farklı demleme yöntemleri kullanarak kendi özel tarifini yaratan üçüncü nesil kahve dükkanları şüphesiz ki bulunduğu her şehre yeni bir soluk getirdi.

Gelin İstanbul’daki 3. nesil kahve dükkanlarını hep birlikte keşfedelim..

Fatcat

Moda burnunda konuşlanan Fatcat, İstanbul’un güzelliğini bir yudum kahveyle tatlandırmak isteyen Kadıköylülerin en çok uğradığı mekanlardan biri. Özellikle festivaller ve konserlerde de kahve satışı yaparak İstanbulluların en sevdiği üçüncü nesil kahve dükkanlarında biri olmayı başaran Fatcat, hayvansever bir mekan olması nedeniyle hayvan dostlarına da kapılarını açıyor. Dört ayaklı dostlarımızla rahatça gidebileceğimiz ender mekanlardan biri olarak fark yaratıyor.

Twins Coffee Roasters

Taksim’in yanı başında, Gümüşsuyu’nda tek şubesiyle kahve sevenlerle buluşan Twins, kendine has dekoru ve keyifli açık alanıyla kahve tutkunlarının en çok bildiği üçüncü nesil kahve dükkanları arasında.

Kronotrop

İlk şubesini Cihangir Firuzağa Camii’nin karşısında küçücük bir dükkanda açan Kronotrop, Türkiye’nin 3. nesil kahveyle tanışmasında öncü olan mekanlardan biri. Kendi kahve kavurma atölyesi de bulunan bu güzel mekan “İyi ve taze kahve” hareketinin ilk ve daimi savunucularından. Cihangir şubesine ek olarak, Bakırköy, Üsküdar, Ataşehir ve Maslak’ta da kahve tutkunlarıyla buluşan Kronotrop’un en çok tercih edilen demleme yöntemi ise Chemex.

Mambocino Artisan Bar

Savaşma, kahve yap posterlerinin sizi karşıladığı Mambocino’da espresso ve cortado gibi İtalyan ve İspanyol kahvelerinin yanında özel demleme yöntemleri ile hazırlanmış kahve de bulabilirsiniz. Moda, Beşiktaş, Karaköy, Bakırköy ve Eyüp’te İstanbullularla buluşan Mambocino, kahvesini yudumlarken kitap okumak veya çalışmak isteyenlere keyifli ve sessiz bir ortam sunuyor.

Petra Roasting Co.

Bir çok yeme-içme dergisinin İstanbul’un en özel üçüncü nesil kahve dükkanı olarak tanımladığı Petra, farklı çekirdeklerin doğal özelliklerini koruyarak güvenilir ve yenilikçi tekniklerle kahve demlemesiyle ünlü. Beşiktaş, Levent, Nişantaşı ve Etiler’de kahve tutkunlarının gustosuna hitap eden Petra, düzenlenen atölyelerle de kahve sevenleri zengin seçeneklerle buluşturuyor.

 

Benzer İçerikler

Comments are closed.