Şehrin gürültüsünden kaçanlar için ‘yavaş kentler’ rehberi – 1

29 Kasım 2019 • GenelŞehrin gürültüsünden kaçanlar için ‘yavaş kentler’ rehberi – 1 için yorumlar kapalı1934

Küreselleşmenin etkisiyle şehirlerin hızlı yaşanılan, hızlı çalışılan ve kendi kendine yetemeyen yaşam alanları haline geldiğini görüyoruz. Peki artan nüfus, hava, trafik ve gürültü kirliliği derken insanların üretmekten çok tüketim için yaşadıkları sahneler haline gelen şehirlerden uzaklaşma hayalini hangimiz kurmuyor?

İnsanların birbirleriyle iletişim kurabildiği, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıktığı, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan ve ‘sakin şehir’ olarak anılan bu kentler, peki sizce hayallerimizde kalacak kadar uzak mı, yoksa aslında bir kentten diğerine giderken onların yakınından bilmeden geçip gidiyor muyuz? İşte bu sorunun yanıtı, hazırladığımız yavaş kentler rehberinde…  İlk bölümümüzde sizlerle Karadeniz bölgesi ve çevresindeki yavaş kentleri aktarıyor olacağız. Şimdiden keyifli okumalar 🙂

Göynük, Anadolu’daki yaşayış şeklini koruyor

Tarihi ve kültürel güzelliklerini Osmanlı’dan günümüze dek korumayı başaran ender bir ilçe olan Göynük, en eskisi 700 yıllık konut, işyeri, hamam, türbe, hazire ve tarihi çınar ağaçları gibi değerlerle süslü. İstanbul’da oturanların hafta sonları tercih edebilecekleri bir rota olan Göynük; Arnavut kaldırımlı sokakları, iki katlı tarihi evleri, yöresel lezzetleri ve sakinliğine kendinize bırakabileceğiniz gölleri ile seviliyor.

Mudurnu kaplıcaları ve tarihi evleri ile dikkat çekiyor

Bolu’ya bağlı Mudurnu, kaplıcaların şifasından yararlanmak, inanç turizmine hizmet veren birimlerini ziyaret etmek ve tarihi evlerin sedirlerinde çayını yudumlamak isteyenlerin gözdesi. İlçe, yemyeşil dağları, ormanları, yaylaları, Abant, Sülüklü ve Karamurat Gölleri, sıcak su kaynakları, tarihi hamamları ve sokakları ile görülmeye değer bir ilçe. İlçede en büyük ve en eski konaklardan biri ise Armutçular Konağı.

Sinop’ta küçük ve şirin sahil kasabası: Gerze

Sinop’un Gerze ilçesi, küçük ve şirin bir sakin kasabası arayanlara hitap ediyor. Doğal yaşamın korunduğu ilçe, üretici pazarında yetiştirilen doğal tarım ürünleriyle de seviliyor. Gerze’de her yıl düzenlenen Kültür ve Sanat Festivali kapsamındaki “En Güzel Bahçe Yarışması” dolayısı ile ilçede bulunan bahçeli evlerin neredeyse tamamı çiçeklerle süsleniyor. Gerze Feneri ve Saklıköy Şelalesi ise görülecek önemli noktalardan…

Doğa ve tarih tutkunları için yeni keşif noktası Perşembe

Ordu’ya bağlı Perşembe, doğal güzellikleri ile Karadeniz’in öne çıkan bir ilçesi. Karadeniz otoyolunun hizmete girmesiyle Ordu’nun Kumbaşı sahiliyle Fatsa arasındaki şeritte doğa ve tarih tutkunları için keşfedilmeyi bekleyen bir bölge ortaya çıktı. Perşembe bu güzergahtaki tek ilçe ve kumsalları, plajları, yaylaları, Hoynat Adası, Yasonburnu Yarımadası, kilisesi, türbeleri, camileri ve limanıyla dikkat çekiyor. 

Yeşilin her tonunu Şavşat’ta bulmak mümkün

Artvin’in doğal güzellikleri ve ahşap evleri ile turizmin gözdesi olan Şavşat, Karagöl adındaki ormanla çevrili doğası ile ‘yeşil’in her tonunun görülebildiği nadir ilçelerden biri. Ortaçağ ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi yapıların mevcut olduğu ilçe, yaylalarıyla da meşhur. Karagöl Milli Parkı, Karaağaç Gölü, Boğa Gölü, Carba Gölü, Koyunlu Şelalesi ve Papart Ormanı da görülecek yerler arasında.

Benzer İçerikler

Comments are closed.