Şehrin gürültüsünden kaçanlar için ‘yavaş kentler’ rehberi- 2

12 Aralık 2019 • Şehirler ve HikayeleriŞehrin gürültüsünden kaçanlar için ‘yavaş kentler’ rehberi- 2 için yorumlar kapalı2406

Geçtiğimiz haftalarda Karadeniz bölgesi ile başladığımız yavaş kentler yolculuğumuza, bu hafta Marmara ve Anadolu ile devam ediyoruz. Gelin bu güzel bölgelerde öne çıkan yerleri birlikte inceleyelim.


Trakya’nın ilk ve tek antik tiyatrosu Vize’de

Kırklareli’ne bağlı Vize, Bulgaristan ve Yunanistan’a olan yakınlığı ile bir adım öne çıkarken, turizm hareketliliğinin de yaşandığı bir yer.  İstanbul’a 1,5 saat mesafede henüz keşfedilmemiş bir coğrafya olan Vize’de Antik Tiyatro, Trakya’nın tespit edilebilmiş ilk ve tek antik tiyatrosu olma unvanını taşırken, ilçede Aya Nikola Manastırı, Ayayorgi Kilisesi ve Asmakayalar mağara manastırları, görülecek yerler arasında.

Gökçeada sörf tutkunlarının uğrak yeri oldu

Gözde bir tatil beldesi olan Gökçeada, İstanbul’a yakınlığının yanında İstanbul İzmir Otoyolu Çanakkale Köprüsü bağlantı projesiyle ulaşım açısından da avantajlı. 91 km’lik kıyı şeridiyle Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, rüzgârıyla sörf tutkunlarının uğrak yeri olurken, Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkının da ev sahibi. Tuz Gölü ve Peynir Kayalıkları ise ilçede dikkat çeken diğer doğal zenginlikler arasında. 

İstanbul’a 2 saat mesafede bir tarih yolculuğu: Taraklı

Sakarya’da, İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede eski bir Osmanlı köyü olan Taraklı, tarihi ve bozulmayan kimliğiyle ilgi görüyor. 3 asrı aşan tarihi ahşap evleri, Arnavut kaldırımlarıyla donatılan dar sokakları, tarihi hamamı, Çınar ağacı ve Hisar Tepesi, sizi adeta geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor. İlçenin Ankara ve İstanbul’a olan yakınlığı sebebiyle hafta sonu ziyaretçi sayısında artışlar yaşanıyor.     

Selçuklu mirası Ahlat, adeta açık hava müzesi gibi

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ndeki Ahlat, kale, cami, köprü, türbe ve hamam kalıntılarıyla adeta bir açık hava müzesi. 1650 rakımda bir platoda kurulan ilçe, botanik bir bahçeye de benzetiliyor. Bilinen en büyük Türk İslam mezarlığını bünyesinde barındıran Selçuklu mirası Ahlat’ta Emir Bayındır Kümbeti, Usta Şagirt Kümbeti, Sahil Kalesi ve Nemrut Krater Gölü ise önde gelen görülecek yerler arasında…

Rafting ve kano için istikamet Uzundere

Erzurum’un otantik yöresel sivil mimarisi, bol oksijenli havası ve ekolojik yaşam merkezi ile bilinen ilçesi Uzundere, yelken, rafting ve kano gibi su sporları alanlarıyla öne çıkıyor. Tortum Gölü ise bu alanların başında geliyor. İlçeye gelip bisikletiyle doğa gezintilerine çıkabilecek, mesire alanlarında kamp yaparak konaklayabilecek ziyaretçiler için Yedigöller, Tortum Şelalesi ve Seyir Terası bölgeleri öneriliyor.

Kendine has evleriyle Şanlıurfa’nın ‘Bodrum’u: Halfeti

Güneydoğu’da bozkırın ortasında bulunan ve Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kentini andıran Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu’nun saklı cenneti olarak da adlandırılıyor. Kendine has tarihi ev yapısıyla adeta Şanlıurfa’nın Bodrum’u olarak da anılan Halfeti’nin mimarisinde ağırlık olarak yöresel kesme taşlı yapılar ve 13 ayrı tür ‘kuş evi’ yer alıyor.   

Benzer İçerikler

Comments are closed.