Şehrin gürültüsünden kaçanlar için ‘yavaş kentler’ rehberi – 3

29 Ocak 2020 • Genel, Şehirler ve HikayeleriŞehrin gürültüsünden kaçanlar için ‘yavaş kentler’ rehberi – 3 için yorumlar kapalı2469

Geçtiğimiz aylarda Karadeniz bölgesi ile başladığımız, sonrasında Marmara ve Anadolu ile devam ettiğimiz “yavaş kentler” yolculuğumuzda son durağımız, Ege ve Akdeniz. Gelin bu güzel bölgelerde öne çıkan yerleri birlikte inceleyelim.

Türkiye’nin ilk sakin kenti Seferihisar tüm yıl gözde

İzmir’in kıyı şeridinde küçük ve sevimli bir yerde konaklamak isteyenler için Türkiye’nin ilk sakin kenti olan Seferihisar, oldukça gözde bir lokasyon. Helenistik döneme ait Teos Antik Kenti ve tarihi Dionysos Tapınağı, plajları ve doğal güzellikleri ile özellikle yaz aylarında tercih edilen ilçe, tatilcilerin ilgisi dışında, emeklilerin ve beyaz yakalıların da 12 ay tercihi haline gelmiş durumda… 

Muğla’da huzurlu bir doğa alanı: Akyaka

Muğla’da doğal güzellikleri ile dikkat çeken Akyaka, turizmi ile ön plana çıkarken, genellikle bir ya da iki katlı müstakil yapılarıyla doğal güzelliği korunan nadir bölgelerden biri. Akyaka, Azmak nehri, orman kampı, seyir terası, tekne turları ve plajlarıyla ‘huzurlu bir doğa alanı’ olarak tanımlanıyor. Tarih meraklıları için, 5 bin yıllık geçmişe sahip Idyma Antik Kenti’nin burada bulunduğunu da hatırlatalım.

Zeytin ve çam ağaçları arasında bir köye ne dersiniz?    

Muğla’ya bağlı Köyceğiz ise, Kaunos Antik Kenti kadar 8 ay su kayağı yapılabilen gölü ve gizli cenneti olarak tanımlanan Yuvarlak Çay Vadisi ile başka bir dünyanın kapısını aralıyor. İztuzu Plajı kadar Sultaniye Kaplıcaları ile çevre illerden ziyaretçi ağırlayan ilçede zeytin ve çam ağaçlarının içindeki Ekincik Köyü, Gökçeova Göleti ve Ölemez dağı, ilçede doğa turuna çıkmak isteyenlerin önemli uğrak yerleri arasında.

Yenipazar yerel üretim kimliği ve tarihiyle ön planda  

Aydın’ın tarihi ve kültürel kimliğiyle ön plana çıkan Yenipazar ilçesi, küçük ve yeni bir pazar yeri olması, yerel üretimin ön plana çıkması ve Antik Çağ kalıntılarına da sahip olmasıyla biliniyor. İzmir-Denizli Devlet Karayolu’dan 8 km. içeride bulunduğundan göç almamış ve bu nedenle Aydın Kültürü’nü korumuş olan ilçede Yenipazar Dip Gölü, Beyler Kulesi ve Alhan Hamamı da görülebilecek yerler arasında yer alıyor.

Yalvaç, 1 günde 5 bin yılı birden yaşatan kültür noktası

Isparta’nın Sultan Dağları’nın eteklerine yayılan ilçesi Yalvaç, tarihi kimliği ve merkezleriyle ziyaretçilerine 1 günde 5 bin yılı birden yaşatan bir kültür noktası. Doğa sporları için de tercih edilen ilçede görülecek yerler, Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Men Kutsal Alanı, Limnea Adası, Kaya Mezarları, Devlethan Camii, Yeni Camii, Leblebiciler Camii, Eski Hamam, Yeni Hamam, Hoyran Gölü olarak sıralanıyor.

Eğirdir doğa yürüyüşü ve kamp severlerin favorisi

Isparta’da antik kent, kiliseleri ve doğal güzellikleriyle ilgi gören Eğirdir ilçesi, Kasnak Meşesi ve Sığla Ormanları, Kemik Hastalıkları Hastanesi ve sadece Eğridir’de görülen Apollon Kelebeği ile ‘tarih ve doğa zengini’ olarak tanımlanıyor. Elmasıyla meşhur ilçede, foto safari, doğa yürüyüşü, oryantiring, dağcılık, jeep safari, yamaç paraşütçülüğü, su sporları, yayla, kamp-karavan ve av turizmi de revaçta. 

Benzer İçerikler

Comments are closed.