Çikolatanın Eşsiz Uyumuyla Taçlanan Spesiyaller

29 Eylül 2021 • Çikolatalı TariflerÇikolatanın Eşsiz Uyumuyla Taçlanan Spesiyaller için yorumlar kapalı2576

Gastronomi dünyası, her geçen gün yeni lezzet ve deneyimlerle şekilleniyor. Son dönemde en dikkat çeken trendlerden biri ise kakao ve çikolatanın ana spesiyallerde de kullanılması. Tatlı, ekşi ve acı unsurlarının titizlikle harmanlandığı bu özel tatlar, yemek severlere değişik bir deneyim vaat ediyor.  Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise malzeme uyumu… Et, balık, tavuk gibi spesiyallerde baharat ve çikolata uyumunu, kullanılan sebze ve soslarla dengelemek gerekiyor. Özellikle Fransız mutfağı, bu konuda inovatif lezzetlere imza atıyor. Gelin kakao ve çikolatanın dokunuşuyla, lezzet severleri şaşırtan spesiyallere ve tariflerine birlikte göz atalım.

Bitter Çikolatalı ve Acı Biber Soslu Dana Bonfile

Malzemeler:

¼ su bardağı (60 ml) kırmızı şarap, ½ adet Meksika biberi, 30 gram küçük parçalar halinde kesilmiş Mabel bitter çikolata, 2 çorba kaşığı (30 ml) krema, ½ tatlı kaşığı ince doğranmış taze kekik, 500 gram dana bonfile.

Hazırlanışı:

Sosu hazırlamak için; et suyu, kırmızı şarap ve Meksika biberini sos tenceresine alın. Orta ateşte 2/3’ü buharlaşana kadar çektirin. Çikolatayı ilave edip tamamen eriyene kadar karıştırın. Krema ve taze kekiği de ekleyip sosu bir kenara ayırın. Bonfilelerinizi 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Tuz, karabiber ve taze kekik ile tatlandırın. Bir tavayı orta yüksek ateşte iyice ısıtın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve tereyağı ilave edin. Bonfileyi ara sıra çevirerek tüm yüzeyini mühürleyin. Küçük  bir fırın tepsisine alıp 12-15  dakika kadar fırınlayın. Fırından çıkarıp 10 dakika kadar dinlendirin. Bonfileyi dilimleyerek acı biberli, çikolatalı sos eşliğinde servis edin. Afiyet olsun.

Çikolata Soslu Makarna

Malzemeler:

2 adet yumurta, 1.5 su bardağı un, 2 yemek kaşığı Mabel kakao, 3 yemek kaşığı pudra şekeri, 56 gram Mabel beyaz çikolata, 2/3 su bardağı süt kreması, servis tabağını süslemek için küçük meyveler, çekilmiş fıstık ve çikolata bukleleri.

Hazırlanışı:

Büyük bir kasede önce yumurtaları çırpın. Ardından un, kakao ve pudra şekerini ilave edin. Çatal yardımı ile karıştırın ve hamuru elinizle toparlayarak top haline getirin. Hamurun sert fakat ele yapışmayan ve yoğurulabilir kıvamda olması gerekiyor. Eğer hamur elinize yapışıyorsa, biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hamuru hafif unlu bir zeminde 5-10 dakika kadar pürüzsüz olana dek yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru nemli bir havluya sarıp, 30 dakika dinlendirin. Hamurunuz dinlendikten sonra hafif unlu bir zeminde iyice incelene kadar açın ve bir havlunun üzerinde 30 dakika kurutun. Daha sonra sivri bir bıçakla ince şeritler halinde kesin ve bir havlu üzerinde 20 dakika daha dinlendirin. Büyük bir tencerede su kaynatın. Çikolatalı makarnayı 3-4 dakika kadar pişirin ve süzgece döküp, suyunu süzün.

Sosu için: Ufak bir sahanda kremayı kaynama noktasına getirin. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp, küçük parçalara kestiğiniz beyaz çikolatanızı ekleyin. Devamlı karıştırarak, çikolatanın erimesini ve sosun pürüzsüz olmasını sağlayın. Makarnanızı arzu ettiğiniz gibi süsleyerek sosuyla birlikte servis yapın. Afiyet olsun.

Bitter Çikolatalı ve Çilekli Pizza

Malzemeler:

Hamuru için: 1.5 su bardağı un, 1/2 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı kuru maya, 1 yemek kaşığı süt, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz.

Üzeri için: 2 yemek kaşığı çilek reçeli, 1 yemek kaşığı su ve 300 gram çilek.

Bitter çikolata sosu için: 180 gram bitter çikolata, 2 yemek kaşığı krema.

Hazırlanışı:

Kuru mayayı derin bir karıştırma kabına alın. Ilık su ile karıştırın.

Zeytinyağı ve sütü kattıktan sonra tüm sıvı malzemeyi elinizle karıştırın. Elenmiş unu ve son olarak tuzu ekledikten sonra tüm malzemeyi toparlanana kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bir bez örterek 30 dakika kadar oda ısısında mayalanması için bekletin. Mayalanan hamuru daha kolay bir şekilde açılması ve gevrek olması için; streç film ile sarıp, buzdolabında en az 30 dakika kadar bekletin.

Yaklaşık 30 cm çapında çıtır çıtır kızaran, gevrek bir pizza tabanı elde etmek için

hamuru yağlı kağıt ya da unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir oklava yardımıyla açın. Hamurun alt ve üst kısmının eşit derecede pişmesi için açtığınız hamuru, delikli bir pizza tabanı ya da yağlı kağıt üzerine alın ve fırın ızgarasının üzerine yerleştirin. Delikli bir pizza tabanınız yoksa fırın tepsisi kullanmayın. Yağlı kağıt ile birlikte direkt olarak ızgara teli üzerine yerleştirin. Bu şekilde alttan ve üstten eşit ısıda pişecektir. Çilek reçelinin kıvamını su ile açın. Bir fırça yardımıyla pizza tabanının kenar kısımlarına değdirmeden sürün. İnce hamur pizzayı, önceden ısıtılmış 250 derece fırında 10 dakika kadar pişirin. Bu esnada bitter çikolatayı eritmek için; derin bir tencerede bol miktarda su kaynatın. Kaynar su üzerine aldığınız küçük bir sos tenceresine bitter çikolatayı küçük parçalar halinde kırarak aktarın. Kremayı ekleyin ve çikolatayı bu şekilde eritin. Uç kısımlarını kestiğiniz çilekleri, ince ince dilimleyin. Fırından çıkan pizzanın üzerine eritilmiş bitter çikolatayı dökün. Çikolata bir parça soğuduktan sonra çilek dilimlerini muntazam bir şekilde pizzanın üzerine yerleştirin. Afiyet olsun.

Benzer İçerikler

Comments are closed.