Masal Gibi Bir Yılbaşı Sofrası Hazırlamak İsteyenlere…

23 Aralık 2021 • Çikolatalı Tarifler, GenelMasal Gibi Bir Yılbaşı Sofrası Hazırlamak İsteyenlere… için yorumlar kapalı1476

Yeni yıla sayılı günler kala ailemiz ve sevdiklerimizle buluşacağımız keyifli mi keyifli bir yılbaşı yemeğinin sırrı elbette ki harika bir menüde saklı 🙂

Gelin yılbaşı sofralarınızı ziyafete çevirecek nar gibi kızarmış ana yemekten, tadına doyamayacağınız ara sıcaklara ve yılbaşına özel tatlıdan oluşan birbirinden lezzetli tariflere birlikte göz atalım.

Bal Kabağı Çorbası

4 Kişilik, Hazırlama Süresi 45 Dakika

Malzemeler: 3 dilim bal kabağı, 1 adet havuç, 1 adet patates, 3 diş sarımsak, sıvıyağ, 1 çay kaşığı tuz, pul biber, karabiber, zerdeçal, 2 litre su, 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı et suyu.

Hazırlanışı: Öncelikle kabakları temizleyip küp şeklinde doğrayın ve güzelce yıkayın. Tencereye su ile birlikte koyup rendelenmiş patatesi ilave edip kaynatın. Rendelenmiş havucu, küp küp doğradığınız soğanı ve ince kıyılmış sarımsağı tavada sıvı yağı ile kavurduktan sonra tencereye ilave edin. Ardından suyu, et suyunu ve baharatları ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Çorbanız kıvamlı bir hal aldıktan sonra blendırdan geçirin ve 1 bardak süt ekleyin. 5 dakika kaynadıktan sonra çorbanız servise hazır. Afiyet olsun.

İç Pilavlı Ve Kestaneli Yılbaşı Hindisi

8 Kişilik, Hazırlama Süresi 5 Saat

Hindi İçin Malzemeler: 5 kg’lık hindi, 1 soğan, 1 havuç, 1 kereviz, 2 defne yaprağı, 8 diş sarımsak ve 2 yemek kaşığı tereyağı.

Sos İçin Malzemeler: 2 yemek kaşığı soya sosu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay bardağı bal, 3 yemek kaşığı biber salçası, 2 dal taze kekik ve 3 diş sarımsak.

İç Pilav İçin Malzemeler: 500 gram pirinç, 2 soğan, 60 gram kuzu ciğeri, 10 gr dolmalık fıstık, 120 gram tereyağı, 1 yemek kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber.

Hazırlanışı: Hindiyi geniş bir tencerede bol suyla, doğranmış soğan, havuç, kereviz ve defne yaprağı ile dağılmayacak şekilde 2 saat haşlayın. Hindiyi geniş bir tabağa alıp suyunu ayırın. Sos için gerekli malzemeleri bir kapta karıştırın. Haşladığınız hindinin her yerini kaplayacak şekilde üzerine ve iç kısmına sosu yayın. Sarımsakları ve birer parça tereyağını hindinin derisinin içine yerleştirin. İç pilav için, pirinci ılık suda 30 dakika bekletip yıkayın. Tencereye zar büyüklüğünde doğradığınız ciğerleri ilave edin. Dolmalık fıstıkları ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra yemeklik doğradığınız soğanları ilave edin. Soğanın rengi değişmeye başlayınca pirinci ekleyin. 7-8 dakika daha kavurduktan sonra baharatları ilave edin. Hindi suyunu ekleyip 10 dakika kısık ateşte pişirin. Ocağı kapatıp demlenmeye bırakın. Fırında pişirdiğiniz kestaneleri ekleyerek hindinin içine doldurun. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kapalı şekilde 3 saat pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin. Afiyet olsun.

Çin Mantısı

4 Kişilik, Hazırlama Süresi 1 Saat

Hamuru İçin Malzemeler: 3 su bardağı un ve 1.5 su bardağı sıcak su.

İç Harcı İçin Malzemeler:  250 gram dana kıyma, 3 dal taze soğan, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı taze zencefil, 2 yemek kaşığı doğranmış lahana turşusu, 5 dilim havuç turşusu ve 3 yemek kaşığı soya sosu.

Sosu İçin Malzemeler: 1 yemek kaşığı susam yağı, 2 yemek kaşığı kavrulmuş susam, 1 çay kaşığı pul biber, ½ çay kaşığı limon suyu, 5 yemek kaşığı soya sosu. Pişirmek için ise 4 yemek kaşığı sıvı yağ.

Hazırlanışı: Un ve sıcak suyu karıştırın. Hamuru pürüzsüz hale gelene kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp 40 dakika dinlendirin. Kıymayı derin bir kaba alın ve üzerine tüm iç harç malzemelerini minik küpler halinde ekleyin. Son olarak soya sosunu da ekleyin ve karıştırın. Harç çok sert ise hafifçe soğuk su ekleyebilirsiniz. Hamuru yufka inceliğinde açın ve yuvarlaklar halinde kesin. Kestiğiniz parçaların kenarlarını oklava ile bir miktar daha inceltin. Hamurların ortasına bir tatlı kaşığı dolusu harç koyun ve kenarlarına hafif su sürerek dilediğiniz şekilde kapatın. Yapışmaz, derin ve kapaklı bir tavada yağı ısıtın mantıları tabanları aşağı gelecek şekilde yerleştirin ve kapağı kapalı olarak kızarmaya bırakın. Tabanları kızaran mantıların üzerine sıcak suyu da ekleyin ve kısık ateşte hamurlar yumuşayana kadar pişirin. Sos malzemelerini havanda hafif ezerek karıştırın ve derin bir kaba alın. Servis esnasında hem mantıların üzerine hem de sosa taze soğan parçaları ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kinoa Köftesi

4 Kişilik, Hazırlama Süresi 35 Dakika

Malzemeler: 2 çay bardağı haşlanmış kinoa, yarım havuç rendesi, yarım soğan, yarım demet taze soğan, yarım demet dereotu, yarım demet nane, yarım demet maydanoz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı tuz, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı ev salçası, 2 yemek kaşığı ev yapımı dijon hardalı, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1 küçük boy haşlanmış karnabahar.

Hazırlanışı: Karıştırma kabına haşlanmış kinoaları, rendelenmiş havucu, incecik doğradığınız kuru soğanı, taze soğanı, dereotunu, taze naneyi, yumurtayı, baharatları ve ev salçasını ekleyip iyice yoğurun. Yağlı kağıt koyduğunuz fırın tepsinize, köfte harcından parçalar koparıp yuvarlayarak dizin. Önceden ısıttığınız 180 dereceli fırında 25 dakika pişirin. Kinoa köftelerinizi servis etmeden önce 2 çorba kaşığı dijon hardalını zeytinyağı ile güzelce çırpın. Servis tabağına bu karışımdan arzunuza göre koyduktan sonra kinoa köftelerinizi haşlanmış karnabahar ve ince kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…

Enginar Dolması

6 Kişilik, Hazırlama Süresi 45 Dakika

Malzemeler: 6 adet enginar, 6 yemek kaşığı pirinç, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 demet dereotu, yarım demet taze nane, yarım demet yeşil soğan, 1 limonun suyu, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı nane ve 1 çay kaşığı kuru fesleğen.

Hazırlanışı: Enginarların yapraklarını koparmamaya özen göstererek iç kısımlarını kaşıkla alın. Kararmaması için limonlu suda 20 dakika bekletin. İç harcı için, yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edip pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam edin. Üzerine ince ince kıydığınız dereotu, nane, yeşil soğan ve limon suyunu ilave edin. Toz şeker, tuz ve baharatlarla tatlandırıp pirinçler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Enginarları yayvan bir tencereye alın. İçlerine pirinçli harçtan doldurun. Suyunu ilave edip kısık ateşte enginar yaprakları ve pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis etmeden önce yemeğin üzerinde zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Çikolatalı Sufle

4 Kişilik, Hazırlama Süresi 30 Dakika

Malzemeler: 90 gram tereyağı, 150 gram Mabel bitter çikolata, 100 gram toz şeker, 120 gram un, 100 ml süt ve 3 yemek kaşığı kakao.

Hazırlanışı: Çikolatayı ince ince kıyıp bir kaseye alın. Tereyağını eritip üzerine dökün ve güzelce karıştırın. Çikolataların eridiğine emin olmak için hızlıca karıştırın ve oda sıcaklığında soğuması için kenara alın.Bu sırada yumurta ve şekeri köpürünceye kadar 4 dakika mikserle çırpın. Ardından sütü içerisine ekleyin.Kakao ve unu eleyerek karışıma ekleyin. Bir spatula yardımıyla katlayarak karışıma yedirin. Oda sıcaklığında soğumuş olan tereyağlı çikolata karışımını iki seferde olmak üzere unlu harçla karıştırmaya özen gösterin. Sufle harcını güveç kaplarına eşit olacak şekilde dağıtın. Eğer sırlanmış güveç kabı kullanmıyorsanız, kalıbınızı yağlayıp ardından hafifçe unlayın.Önceden ısıtılmış alt-üst 180 derece fırında kontrollü olarak 12 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine dilerseniz toz Antep fıstığı serpebilir ya da krema ve pudra şekeri ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Benzer İçerikler

Comments are closed.