19 Mayıs; Umut ve Kurtuluşun Yolculuğu

19 Mayıs 2022 • Tarih19 Mayıs; Umut ve Kurtuluşun Yolculuğu için yorumlar kapalı477

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki en önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a yolculuğudur. Bu yolculuk ki; bir milletin kaderini değiştirerek Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olmuştur. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri aramaktayken, bu sırada ileri görüşlü bir komutan olan: Mustafa Kemal Atatürk, büyük sorumluluk alarak kurtuluş yolculuğunu başlatmıştır. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

TARİHİ DEĞİŞTİREN KARAR NASIL ALINDI?

Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silahlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın, olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk olacaktı.

Mustafa Kemal Atatürk, uzun zamandır ülkenin içinde bulunduğu durumdan dolayı derin bir üzüntü yaşamaktaydı ve Anadolu’ya geçerek duruma bir çare bulmak istemekteydi. Bu durum onun için bulunmaz bir fırsat demekti. Atatürk’ün de içinde bulunduğu; umut, vatan sevgisi ve cesaret dolu askerlerden oluşan bir grupla beraber Bandırma vapuru; 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra demir aldı.

Atatürk, resmi bir görevde olması sebebiyle Samsun yolculuğu boyunca üniformasını giymiştir. Ancak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basınca sivil olarak halkın arasına karışmıştır. Daha güvenilir bilgiler alabilmek ve operasyonun gizliliğini korumak adına böyle bir strateji izlemiştir. Fakat Samsun’a vardığında karşılaştığı tablo onu derinden yaralamıştır. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol gezmekteydi. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Ama Atatürk’ün arkasında tüm kalbiyle O’na inanan Türk Milleti vardı. Ve biliyordu ki; bu Milletin cesareti ve vatan sevgisinin önünde durabilecek tek bir güç daha bulunmamaktaydı. Keza, her şey Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlü fikirlerine uygun şekilde ilerlemiş olup Samsun’da yapılan görüşmeler olumlu sonuç vererek kurtuluş mücadelesinin fitilini ateşlemiştir.

‘BÜTÜN ÜMİDİM GENÇLİKTEDİR’!

Atatürk için gençlik kavramı; sadece yaş ile sınırlı kalmamıştır. Aslında gençlik derken; fikirlerin ileri görüşlülüğünü ve çağdaş bir düşünce yapısına sahip olmayı vurgulamıştır. Bu sebeple, bütün öğütlerini verirken umudunun gençlikte olduğunu ve bu ülkeyi onlara emanet ettiğini sık sık ifade etmiştir. “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” sözleri ile Atatürk Türk gençliğine olan güvenini göstermektedir. Bundan dolayı kurtuluş mücadelesinin başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs 1919 gününü Türk gençliğine adamıştır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm kahraman askerlerimizi saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.