Pastayı Sanata Dönüştüren Dünyaca Ünlü Şefler

30 Mayıs 2022 • Çikolata Ustaları, Genel, Kültür ve SanatPastayı Sanata Dönüştüren Dünyaca Ünlü Şefler için yorumlar kapalı6067

Kek, çikolata ve kremanın mükemmel uyumundan oluşan lezzetli pastalar… Kolay kolay hayır diyemeyeceğiniz güzellikteki pastalar, bazı şeflerin dokunuşları ile adeta sanat eserine dönüşebiliyor. Pastanın tadı herkes için önemli bir nokta, bazıları için kıvam bazıları için doygun aroma daha ön planda olabiliyor. Ancak bir pastanın iştah kabartıcı olmasını sağlayan tek şey lezzeti değil aynı zamanda görüntüsüdür. Dünyaca ünlü pasta şefleri, çikolata ve şekerleme kullanarak pastaları birer rönesans tablosu haline getirebiliyorlar. O kadar ki, gerçekçiliğine ve işçiliğine inanamayarak yemeye kıyamayabilirsiniz!

İster çikolatalı, ister meyveli olsun herkesin zevkine hitap eden pastalar bulmak mümkün. Peki ya özel günler için? Sevdiğiniz birinin doğum günü, evlendiğiniz gün, uzun zamandır beklediğiniz bir kutlama… İşte böyle zamanlarda alışılmışın dışında tasarımlara sahip pastaları tercih etmek isteyebilirsiniz. Dünyanın her yerinden şefler, pasta tutkunlarını etkilemek için sınırları zorlayan tasarımlar yapıyorlar.

Elbette bu pastaları yapmak hiç kolay değil. Çok uzun saatler süren titiz bir çalışmanın sonucu olarak hazır hale geliyorlar. Kullanılan malzemeler profesyonel pastacılık ürünleri ve ekipmanlarından oluşuyor. Özel saklama alanları ile pastanın formu ve tazeliği kontrol altında tutuluyor. Sanat demekle haksızlık etmiş olmayız. Çünkü bir heykeltıraş nasıl biçim veriyor, bir ressam nasıl renkleri ahenk ile dans ettiriyorsa pasta şefleri de aynı uygulamaları kek ve çikolata ile gerçekleştiriyor. Detaylara verilen önem ve ince işçilik, ortaya büyüleyici bir görüntü çıkartıyor. Her şefin kendi tarzı ve yorumunun olması tasarımların çeşitliliğini oldukça arttırıyor. Kimi şefler objeler üzerinden gerçekçiliği ön plana alarak çalışırken, kimileri ise soyut bir tarz ve özgün süslemeler kullanıyor.

DÜNYACA ÜNLÜ BAZI PASTA ŞEFLERİNİ TANIYALIM;

Gerçekliğiyle akılları baştan alan, desenlerindeki detayların işçiliği ile hayrete düşüren pastaları hazırlayan dünyaca ünlü pasta şeflerinden bazılarını sizin için inceledik;

1. Christeine Mcconnell

Amerikalı Christine Mcconnell aslında hem oyuncu, hem model hem de pasta şefi. Yaratıcı pastalarıyla birçok başarıya imza atıyor. Farklı ve ürkütücü film ya da animasyon karakterlerini pastalarının tasarımlarında kullanarak hem oldukça görkemli hem de çok lezzetli pastalar yaratıyor. İlginç konseptlerde yaptığı pastalarla ön plana çıkan ve adından sıkça söz ettiren şefin kitabı ve televizyon şovu da bulunuyor. Christine; tasarım yeteneğinin çocukluktan beri içinde var olduğunu ancak bunu hangi alanda kullanması gerektiğini bilmediğini ifade ediyor. Bir Cadılar Bayramı zamanı ailesinin evini dekore etti, bu dekorasyon o kadar muazzamdı ki bazı prodüksiyon şirketlerinden teklifler gelmeye başladı. Ancak Christine’nin yeteneğini yansıtmak istediği alan bu değildi. Daha son internet üzerinden bir pasta siparişi aldı. Ve siparişlerin ardı arkası kesilmedi. Bu siparişler; yenilebilir böcek bacchanal, bir perili şato ve Freddie Mercury için anıt mezar gibi oldukça ilginç çalışmalardı. Bu çalışmaları gerçekleştirdikten ve beğeni topladıktan sonra Christine kendi alanını bulmuş oldu. Çoğu zaman ürkütücü temalar kullanan şef, pastaları için geniş konseptler hazırlamaktan hoşlanıyor.

2. Jesus Escalera

Meksika’da bulunan La Postrería isimli tatlı restoranı ile tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken İspanyol şef Jesus Escalera hazırladığı lezzetlerde alışılmışın dışında tatları bir arada kullanmasıyla biliniyor. Escalera son olarak, Latin Amerika’nın En İyi Pasta Şefi unvanını kazandı. 32 yaşındaki şef; zeytin, kişniş, hatta acı biber gibi ürünlere ahenk içerisinde yer vermesiyle tanınıyor. Hazırladığı pastalarda daha çok doğadan ilham aldığını ve pürüzsüz form vermenin önemine dikkat ettiğini belirtiyor.

3. Cedric Grolet

Fransız Şef Cedric Grolet 2018 yılında ‘’Dünyanın En İyi 50 Restoranı’’ kategorisi içerisinde dünyanın en iyi pasta şefi ödülünü aldı, uzun yıllardan bu yana pastacılık dünyası için önemli isimlerinden. ‘’Fruits’’ isimli kitabı bulunan şefin kendi pastanesi de var. Hafızalardan silinmeyen lezzetlere imza atan şefin en sevilen işleri; limonlu kekleri ve heykel şeklindeki meyveleri.

4. Janice Wong

Aslında ekonomi okuyarak bambaşka bir kariyer hedefine sahip olan şef Wong, pastacılığın hayatının dönüm noktası olduğunu söylüyor. Dünya’nın birçok ülkesini ziyaret eden Wong gördüğü pasta sanatına hayran kaldığını ve bunun tüm kariyerini yeniden şekillendirdiğini belirtiyor. Özellikle Asya ülkelerinde, pastacılığın çok gelişmiş ve incelikli bir şekilde icra edilmesinden oldukça etkilenmiş. Onu farklı kılan sadece rengarenk çikolataları değil, özgün bir tadım deneyimine dönüştürdüğü farklı tasarım tatlıları ve aroma eşleştirmeleri. Wong, özellikle pastel renkleri tasarımlarında çokça kullanan şeflerden. Minimalist figürleri yenilebilir sanata dönüştürüyor.

5. Amaury Guichon

Uluslararası pastacılık dünyasının en etkili ve genç yeteneklerinden biri olan Amaury Guichon’un kendine özgün çalışmaları, profesyonel çevreler tarafından da özellikle sosyal medyadaki sunumları sayesinde yoğun ilgi görüyor. Fransız ve İsveç kökenli olan şef, 2017’den beri sosyal medyada en çok takip edilen pasta şefi olmayı başarmış. Genellikle çikolata ve pastadan objeler üzerinde çalışan şefin eserlerini gerçeğinden ayırmak neredeyse imkansız. Kendine özel teknikler hatta ekipmanlar geliştirerek gerçekçi pasta sanatını bir üst seviyeye çıkarıyor. Kariyerinin çok başında olmasına rağmen genç şefin başarılarının devam edeceğini öngörmek zor değil.

Benzer İçerikler

Comments are closed.